Τα προσχήματα για την εκταμίευση της 6ης δόσης μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο “παραμερίσθηκαν” μετά την επιστολή Σαμαρά, αλλά όχι το πρόβλημα, δηλαδή η συνεχιζόμενη απόκλιση των στόχων στην πορεία της “μνημονιακής” δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν στην Κομισιόν, παρακολουθώντας την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι ο προβληματισμός αυτός θα απασχολήσει αύριο και την ανεπίσημη τριμερή συνάντηση Γερμανίας – Ολλανδίας – Φινλανδίας, αν και το βασικό θέμα στην ατζέντα των τριών δεν είναι η 6η δόση της Ελλάδας, αλλά η ταχύτατα διευρυνόμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Οι τρεις χώρες θα συζητήσουν τη στάση που θα κρατήσουν στο Eurogroup της επόμενης Τρίτης όσον αφορά τους κινδύνους που έχουν καταγραφεί για μαζική αποχώρηση κεφαλαίων από την Ευρωζώνη, πράγμα που έχει “παγώσει” την διατραπεζική αγορά και στρέφει όλες τις τράπεζες σε αναζήτηση κεφαλαίων από την ΕΚΤ.

Το κλίμα αυτές τις ημέρες στην Φρανκφούρτη είναι έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά… φορτισμένο, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη για τα δεδομένα της Γερμανίας δημοπρασία δεκαετών ομολόγων, στην οποία έμεινε απούλητο το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων από το 1995 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Bloomberg.

Η υπόθεση της 6ης δόσης και το πρόβλημα της Ελλάδας είχε ουσιαστικά περάσει στο περιθώριο της προσοχής για Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη από την Τρίτη το βράδυ, όταν μετά τις συζητήσεις που είχε ο κ. Παπαδήμος στο Λουξεμβούργο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες Σαμαρά με τους κοινοτικούς αξιωματούχους, είχε προετοιμασθεί η συναπόφαση για την αποστολή της επιστολής (ουσιαστικά ανάτυπο εκείνης που είχε σταλεί στο ΕΛΚ).

Το πρόβλημα με την Ελλάδα τώρα μεταφέρεται στην “πρακτική” αδυναμία να πιαστούν οι στόχοι του προγράμματος καθώς η ύφεση και η αποδιοργάνωση της κρατικής μηχανής (εφεδρεία, μειώσεις μισθών, κλπ) πιέζουν ασφυκτικά τα έσοδα και τις δαπάνες.

\”Είναι προφανές ότι με την 6η δόση μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μπροστά μας δύο μήνες με επάρκεια πόρων. Αυτό όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχισθεί αν η προώθηση της Συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου δεν ολοκληρωθεί το αργότερο πριν από τα τέλη Ιανουαρίου…” υποστήριξε στο Capital.gr κυβερνητικό στέλεχος που εμπλέκεται στην διαπραγματευτική διαδικασία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook