Έντονη κινητικότητα πολεμικών πλοίων στα κρητικά πελάγη – Στο Λασίθι και πάλι το ερευνητικό πλοίο NAUTICAL GEO – Συνετρίβη αεροσκάφος νότια της Κρήτης

Την ίδια ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη η διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 11» με την συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδος, Αιγύπτου, Κύπρου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Κρήτη, μια Βρετανική ναυτική αρμάδα με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, έκανε αισθητή την παρουσία της στα πελάγη του νησιού.

Πρόκειται για την Carrier Strike Group, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάϊο  από την Μεγάλη Βρετανία και διασχίζοντας την Μεσόγειο έφτασε μέχρι τον Ινδικό ωκεανό και την Ιαπωνία.

Στην ναυτική αρμάδα της οποίας είναι επικεφαλής το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth συμμετέχουν τα βρετανικά καταδρομικά HMS Defender και  HMS Diamond, οι φρεγάτες HMS Kent και HMS Richmond ένα υποβρύχιο , και τα σκάφη ανεφοδιασμού  Fort Victoria και RFA Tidespring.

Την Πέμπτη το HMS Queen Elizabeth, το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο της Βρετανίας, βρισκόταν νότια του Λασιθίου ενώ στην συνέχεια έκανε τον διάπλου της Κρήτης από ανατολικά προς βόρεια και δυτικά κατεύθυνση προς την οποία συνέχισε την πορεία του και σήμερα το πρωί, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες από το marinetraffic.com.

Σύμφωνα με τα Βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ένα μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης ενώ απογειωνόταν απο το αεροπλανοφόρο. Ο πιλότος ενεργοποίησε το εκτινασόμενο κάθισμα και σώθηκε. Πρόκειται για την περιοχή στην οποία φαίνεται πως το αεροπλανοφόρο έκανε κύκλους .

Να σημειωθεί πως χθες και σήμερα είναι έντονη η παρουσία πολεμικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, ενώ την ίδια ώρα ανατολικά του νησιού και κοντά στις ακτές του Λασιθίου βρίσκεται το ερευνητικό πλοίο NAUTICAL GEO το οποίο εκτελεί εργασίες μέτρησης για την κοινοπραξία του αγωγού Eastmed.

Το σκάφος αφού ολοκλήρωσε τις εργασίες του στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμένει οδηγίες για την συνέχιση ερευνών και στην Κρήτη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τελεί υπο παρακολούθηση τουρκικής φρεγάτας.  

Ποιο είναι το HMS Queen Elizabeth

Πρόκειται για το κορυφαίο αεροπλανοφόρο, επικεφαλής του στόλου του πολεμικού ναυτικού της Βρετανίας.

Η ναυπήγησή του ξεκίνησε το 2009 και εγκαινιάστηκε το 2014 με συνολικό κόστος που έφτασε στα περίπου 6 δισεκατομμύρια λίρες.

Το 65.000 τόνων HMS Queen Elizabeth έχει μήκος 250 και πλάτος 73 μέτρων, ενώ αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων.

Έχει πλήρωμα 1.600 ατόμων, ενώ μπορεί να μεταφέρει και περίπου 800 άτομα, ως στρατεύματα. 

Επίσης το αεροπλανοφόρο μεταφέρει  έως 36 μαχητικά F35B Lightning IIs και 14 ελικόπτερα Chinook, Apache AH MK1, Merlin HM2 – HC4, Wildcat AH1 – HMA2, Merlin Crowsnest AEW.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook