Τελικά, η κατανάλωσή τους δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα

Η μπανάνα είναι, αδιαμφισβήτητα, από τα αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων. Ωστόσο, δεν είναι αυτός ο λόγος που το 1920 ένας γιατρός των ΗΠΑ συμβούλευε τα παιδιά μικρής ηλικίας να καταναλώνουν έως και 200 μπανάνες εβδομαδιαίως. Ο λόγος ήταν η κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση νόσος που προκαλείται από τη γλουτένη.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo και όσα αναφέρει το grunge.com, η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση νόσος που προκαλείται από τη γλουτένη και βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Αυτή η ομάδα πρωτεϊνών επιτίθεται στο λεπτό έντερο και μπορεί τελικά να προκαλέσει δυσαπορρόφηση, αναιμία και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πέρα από την κοιλιοκάκη, 1 στους 133 Αμερικανούς πάσχει από αυτή την πάθηση, με τους αριθμούς να αυξάνονται. Αν και δεν υπάρχει τρέχουσα θεραπεία, είναι πλέον γνωστό ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στην ενίσχυση της επούλωσης για το λεπτό έντερο, εξηγεί το grunge.com. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβαινε πάντα.

Πίσω στη δεκαετία του 1920, το grunge.com αναφέρει ότι η αιτία της κοιλιοκάκης ήταν ένα μυστήριο και το 30% των παιδιών που την είχαν πέθαναν. Το 1924, ο Δρ. Sidney Haas κατέληξε σε ένα σχέδιο θεραπείας για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη -ένα σχέδιο που περιλάμβανε την κατανάλωση 200 μπανάνων την εβδομάδα. Η Beyond Celiac αναφέρει ότι οι ασθενείς (οι οποίοι ήταν ως επί το πλείστον παιδιά) έλαβαν συνταγή για να τρώνε πολλές μπανάνες την ημέρα μαζί με γαλακτοκομικά, κρέατα και λαχανικά. Επειδή η δίαιτα έκοψε το σιτάρι και ήταν υψηλή σε θερμίδες, λειτούργησε. Αυτά τα παιδιά, γνωστά ως «τα μωρά της μπανάνας» τελικά ανάρρωσαν και θεωρήθηκε ότι απλώς ξεπέρασαν την ασθένεια. Κάτι που φυσικά δεν ίσχυε.

Το grunge.com αναφέρει ότι ο Haas σκέφτηκε τη δίαιτα με την μπανάνα αφού σημείωσε ότι οι άνθρωποι από το Πουέρτο Ρίκο που έτρωγαν μπανάνες δεν έπασχαν από κοιλιοκάκη, σε αντίθεση με εκείνους από άλλες περιοχές που έτρωγαν κυρίως ψωμί. Για τον ένα ή τον άλλο λόγο, ο Haas δεν έκανε τη σύνδεση ότι ίσως δεν ήταν οι μπανάνες, αλλά κάτι στο ψωμί (όπως το σιτάρι) που προκάλεσε την ασθένεια. Παρ ‘όλα αυτά, οι άνθρωποι ακολούθησαν τη δίαιτα με τις μπανάνες και τελικά ο Haas περιέθαλψε πάνω από 600 άτομα. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν το σιτάρι εισήχθη ξανά στη διατροφή των ασθενών επειδή πίστευαν ότι δεν είχαν πλέον κοιλιοκάκη).

Σύμφωνα με το Beyond Celiac, αυτό το λάθος οδήγησε σε μακροπρόθεσμα προβλήματα για τους πάσχοντες από τη νόσο, με τα συμπτώματα να επιστρέφουν με μια διάθεση «εκδίκησης». Η Λίντι Ρέντμοντ, ένα «μωρό μπανάνας» νόμιζε ότι είχε θεραπευτεί και συνέχισε να τρώει σιτάρι σε όλη της τη ζωή.

Μόνο μέχρι τα 66 της χρόνια, η Ρέντμοντ έμαθε ότι το λεπτό έντερο της είχε υποστεί σοβαρή βλάβη και ότι πράγματι είχε ακόμη την ασθένεια, αναφέρει το grunge.com. Πιστεύει ότι τα χρόνια κρυολογήματα, οι αποβολές και άλλες ασθένειες σε όλη της τη ζωή προκλήθηκαν από την κοιλιοκάκη χωρίς θεραπεία. Σύμφωνα με το grunge.com, μόνο όταν ο Ολλανδός παιδίατρος Willem Dicke απέδειξε ότι οι μπανάνες δεν ήταν παρά ένα φρούτο, η συγκεκριμένη δίαιτα της μπανάνας έφυγε από τη μόδα. Αργότερα πρωτοστάτησε στη δίαιτα χωρίς γλουτένη, τη μόνη γνωστή θεραπεία για την κοιλιοκάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook