Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown ο καθηγητής παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. 

Ο Χαράλαμπος Γώγος είπε χαρακτηριστικά: «Για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας».

Σημείωσε πως όλα είναι στο τραπέζι αλλά εκτίμησε πως δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο: «Πέρα των υγειονομικών μέτρων το lockdown έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους τις οποίες λαμβάνει υπόψη της η πολιτεία και έχει να κάνει και με τα οικονομικά, κοινωνικά ακόμα και ανθρωπιστικά δεδομένα. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο στοίχισε το lockdown στο θέμα της εκπαίδευσης, πόσο καθυστέρησαν τα παιδιά να πάνε στους χώρους που χρειάζεται για να αλληλεπιδράσουν, οι φοιτητές να μπορέσουν να πάνε στα εργαστήρια. Είναι πολύπλοκο θέμα και δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με μια κουβέντα».

Ο καθηγητής πρόσθεσε πως «θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρά τα μέτρα στους ανεμβολίαστους για να προστατευτούν τόσο οι ίδιοι όσο και το σύστημα υγείας. Αν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, θα μπουν στο τραπέζι».

«Να σπάσει η διασπορά στην κοινότητα»

Όπως είπε το κλειδί για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown είναι να τηρηθούν τα μέτρα που υπάρχουν και περιορίζουν τη διασπορά στους χώρους που γίνεται η μετάδοση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι και η επιτήρηση. 

«Όλοι συζητάμε το θέμα των Χριστουγέννων, γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με τις γιορτές, έχει να κάνει και με την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και την διασκέδαση. Αλλά έχουμε να σώσουμε κυρίως ανθρώπινες ζωές και την λειτουργία των νοσοκομείων μας. Η πίεση εκεί που είναι μας οδηγεί στο να ληφθούν κάποια μέτρα. Υπάρχει η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα την οποία θεωρώ απαραίτητη, με οποιοδήποτε τρόπο, γιατρούς, εξοπλισμό, υποδομές, αλλά εν τω μεταξύ πρέπει να σπάσει η διασπορά στην κοινότητα», σημείωσε.

Σχετικά με τον υψηλό αριθμό θανάτων στην χώρα μας από τις επιπλοκές της covid-19, ο κ. Γώγος, εξήγησε ότι έχει να κάνει με τους ανθρώπους που δεν είναι εμβολιασμένοι, ενώ έπαιξε ρόλο και η μετάλλαξη Δέλτα που έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και εμφανίζει και σοβαρότερη νόσο. Τέλος, υπογράμμισε πως σε άλλες χώρες που έχουν μεγάλη διασπορά, λόγω του μεγάλου ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης εκεί, καταγράφονται λιγότεροι θάνατοι και νοσηλείες.

Τζανάκης: Ενδέχεται να πάμε σε νέο ιδιότυπο lockdown

Την ίδια άποψη περί lockdown φαίνεται πως συμμερίζεται και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Ο καθηγητής μίλησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 για τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα σε όλη τη χώρα και δήλωσε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Όπως είπε τα μέτρα θα αποδώσουν και θα ανακόψουν την πορεία της πανδημίας και σημείωσε πως «αν δεν αποδώσουν θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα και ενδέχεται να πάμε σε νέο ιδιότυπο lockdown».

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook