Η ενημέρωση από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η κ. Θεοδωρίδου επέμεινε στο μήνυμα του κέντρου λοιμώξεων των ΗΠΑ ότι ο εμβολιασμός προστατεύει και από νόσο ενώ το σύνθημα του είναι: «Εμβολιαστείτε άμεσα άνω των 12 ετών».

Η 3η δόση έχει αρχίσει από τον Σεπτέμβριο στη χώρα μας, ενώ το FDA εδωσε την έγκριση για τη χορήγηση της 3ης δόσης, πριν από 48 ώρες, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Η έγκριση στηρίχθηκε σε μελέτη της Pzizer που μετείχαν 10.000 πλήρως εμβολιασμένοι. Από τα 5.000 άτομα, νόσησαν μόνο τα έξι άτομα είπε η κ. Θεοδωρίδου, ενώ παρουσιάστηκαν μόνο δυο περιπώσεις μυοκαρδίτιδας στο 1 εκατ. Αυτό αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης, σημείωσε.

Θεμιστοκλέους: Ο εμβολιασμός δεν είναι θέμα πίστης

Με τη σειρά του ο κ. Θεμιστοκλέους αναφερόμενος στην σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου κατά την οποία σημειώθηκε ότι το προσωπικό των εκκλησιών δεν μπορεί να ελέγχει τη συμμόρφωση των πιστών στα μέτρα είπε, ότι ο εμβολιασμός δεν είναι θέμα πίστης και ότι και αυτό το πρόβλημα θα λυθεί από κοινού με την εκκλησία, η οποία βρίσκεται σε καλή συνεργασία με την Πολιτεία.

Στην συνέχεια, ανέφερε ξανά τις… επιλογές για την αναμνηστική δόση που αφορούν στους πολίτες άνω των 18 ετών που δεν ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατασταλμένων.

Πιο συγκεκριμένα τόνισε πως:

  • Όσοι έκαναν τις δύο πρώτες δόσεις με mrna εμβόλιο ή Astrazeneca, συστήνεται να κάνουν την τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη, με mrna εμβόλιο (μία δόση Pfizer, ή μισή δόση Moderna).
  • Όσοι έκαναν την μία δόση του Johnson & Johnson, συστήνεται να κάνουν την αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά, είτε με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, είτε με εμβόλιο mrna (κι εδώ έχουμε μία δόση Pfizer, ή μισή δόση Moderna).
  • Για όσους έκαναν την πρώτη δόση με mrna εμβόλιο και την δεύτερη με Johnson & Johnson, δεν συστήνεται αναμνηστική δόση.
  • Τέλος, σε ό, τι αφορά την αναμνηστική για όσους νόσησαν, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως ως τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης, 23.11.2021, θα αναρτηθούν αναλυτικές οδηγίες στο embolio.gov.gr, καθώς όπως είπε υπάρχουν αρκετές υποπεριπτώσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook