Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο ισολογισμός του δήμου Χανίων για τη χρήση του 2019

Προβληματική εισπραξιμότητα παρατηρήθηκε και στον ισολογισμό του 2019 σύμφωνα με την έκθεση  οικονομικών καταστάσεων Δήμου Χανίων χρήσης 2019, που παρουσιάστηκε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Βέβαια, ο  ισολογισμός και η κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης και προσαρτήματος αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος χρήση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, μια διαδικασία που στην ουσία χάνει το νόημά της δυο χρόνια μετά όπως τονίστηκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο ισολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ. 

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου παρουσιάστηκε η έκθεση από την κα Δέσποινα Μπολανάκη η οποία ανέφερε αναλυτικά:

Στη χρήση του 2019 οι εισπράξεις ανήλθαν συνολικά πάνω από 73 εκατ. ευρώ από αυτά 32 εκατ. αφορούσαν εισπράξεις τακτικών εσόδων, 6 εκατ. εισπράξεις από έκτακτα έσοδα, 2,5 εκατ. εισπράξεις από επαναβεβαιωμένα έσοδα και 8 εκατ. εισπράξεις υπέρ δημοσίου και τρίτων. Το ποσό των 73 εκατ. εμπεριείχε και το ποσό των 24 εκατ. χρηματικό υπόλοιπο προηγούμενης χρήσης 2018. Από το σύνολο των εσόδων που βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν συνολικού ποσού άνω των 38 εκατ. τα 34 εκατ. αφορούσαν έσοδα της χρήσης 2019 και ποσό 4 εκατ. έσοδα προηγούμενων ετών που βεβαιώθηκαν στη χρήση 2019. Με μια μικρή ανάλυση στα έσοδα, ποσό 21 εκατ. αφορούσαν ίδια έσοδα, επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες ανήλθαν στο ποσό των 13 εκατ. και επιχορηγήσεις για επενδύσεις ήταν ποσό 4 εκατ. Με βάση τον διαμορφωμένο προϋπολογισμό που ανήλθε στα 117 εκατ. εάν αφαιρέσουμε τα περίπου 40 εκατ. και το αποθεματικό υπόλοιπο 76 εκατ., εισπράχθηκαν το 95,44% των προϋπολογισθέντων εσόδων. 

Στα έξοδα, στη χρήση 2019 εξοφλήθηκαν δαπάνες περίπου 49 εκ. ευρώ από τα οποία 34 αφορούσαν έξοδα λειτουργικά και 6 εκ. αφορούσαν επενδύσεις. Ποσό περίπου 1 εκ. αφορούσε υποχρεώσεις προηγουμένων ετών και περίπου 6 εκ. ήταν αποδόσεις κρατήσεων σε δημόσιο και τρίτους.  Με βάση λοιπόν τον προϋπολογισμό και τις αναμορφώσεις αυτού 76 εκατ. ανήλθαν οι πληρωμές και πραγματοποιήθηκε το 64, 53% των προβλεπόμενων πληρωμών. Το ταμειακό υπόλοιπο στις 31/12/19 ανήλθε περίπου στα 24 εκ. από τα οποία περίπου 10 εκατ. ήταν από ιδίους πόρους και έκτακτα ανειδίκευτα έσοδα που θα μπορούσαν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν για οποιοδήποτε λόγο στην επόμενη χρήση. 

Επί της έκθεσης οι παρατάξεις σχολίασαν ότι κάποια προβλήματα επαναλαμβάνονται κάθε χρονιά όπως το πρόβλημα της εισπραξιμότητας εσόδων.

Παναγιώτης Σημανδηράκης

Μεγαλύτερη αξία θα έχει η σύγκριση με τις επόμενες χρονιές της παρούσας δημοτικής αρχής ώστε να εξαγάγει κάποιος συμπεράσματα και να δούμε πώς θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τους δείκτες που αποτυπώνουν τη συνολική λειτουργία του δήμου.

Σπύρος Αποστολάκης (εκ μέρους της παράταξης «Η Απάντηση… Τα Χανιά μας»)

Χρειάζεται καλύτερη διαχείριση των ακινήτων, επίσης πρέπει να υπάρξουν χρονικά όρια είσπραξης σε αυτούς που έχουν οφειλές όπως εισφορές γης, στα έσοδα θα έπρεπε να πετύχουμε μεγαλύτερη ροή και κυρίως στον τομέα των ανταποδοτικών. Τέλος πρέπει να γίνονται σωστές προβλέψεις σε συνδυασμό με δυνατότητες ρύθμισης και μέτρων είσπραξης που μπορεί να προτείνει ο δήμος σε παλιούς οφειλέτες.

Ευτύχης Δαμιανάκης

Συζητάμε τον ισολογισμό του 2019 και ήδη βρισκόμαστε το τέλος του 2021. Υπάρχει δέσμευση έγκρισης ενός ισολογισμού; Γιατί αυτή η διαδικασία καθιστά ανεπίκαιρη κάθε συζήτηση γιατί τα δεδομένα κάθε φορά αλλάζουν. Μπορεί να είναι απεικόνιση αλλά πρέπει να γίνεται και στον σωστό χρόνο. Και πέρσι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ζητήματα ήταν η μη είσπραξη χρημάτων από την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως, τα οποία είναι περίπου συνολικά 11 εκατ. 

Γρηγόρης Αρχοντάκης

Στον ισολογισμό του 2019 σε πολιτικό επίπεδο, βλέπουμε τα ίδια προβλήματα που είδαμε στον ισολογισμό του 2018 που συζητήσαμε πέρσι. Το ένα είναι οι πολύ μεγάλες εγγραφές για έσοδα τα οποία δεν εισπράττονται για διάφορους λόγους και το δεύτερο είναι το πολύ μεγάλο ταμειακό υπόλοιπο το οποίο δεν απορροφάται. Είχαμε στο τέλος του 2019, 24 εκατ. ταμειακό υπόλοιπο, που σημαίνει πρόβλημα στην απορρόφηση για υλοποίηση έργων. Σε αυτά τα δυο θέματα θα κριθεί και η σημερινή δημοτική αρχή και αν θα διορθώσει αυτά τα δυο προβλήματα.

Τάσος Βάμβουκας

Όλες οι διαδικασίες όπως αναφέρει η έκθεση ήταν σωστές και νόμιμες και δεν προέκυψαν προβλήματα. Η χρήση έκλεισε με θετικό πρόσημο και αυτό είναι δείγμα καλής διαχείρισης. Τα ταμειακά υπόλοιπα ήταν 24 εκατ. Όπως δεν ήταν όλα αυτά τα χρήματα αδέσμευτα, ένα μέρος προοριζόταν για διάφορους σκοπούς και είχαν δεσμευτεί. Θεωρώ ότι ήταν μια θετική χρονιά και χρήση, γι’ αυτό και θα την υπερψηφίσουμε.

Γιάννης Σαρρής

Και τα προηγούμενα χρόνια είχαμε αντίστοιχες παρατηρήσεις και προβλήματα. Ο δήμος Χανίων θα πρέπει παρόλο που υπάρχει υποστελέχωση να φροντίσει ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση βεβαίωσης οφειλών. Είναι πολιτική προτεραιότητα να λύσουμε ζητήματα που μεταφέρονται από χρονιά σε χρονιά. Δεν είχαμε ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2019 συνεπώς θα απόσχουμε από την ψήφιση του ισολογισμού.

Σεραφείμ Ρίζος

Το πρόβλημα δεν είναι ότι δε γίνονται έργα, το πρόβλημα είναι τι είδους έργα γίνονται. Γίνονται έργα βιτρίνας, την ίδια στιγμή που ο κόσμος πεινάει και οι κοινωνικές ανάγκες υποχρηματοδοτούνται. Είναι ναι μεν πλεονασματικός αλλά υπάρχει μειωμένη επιχορήγηση στο ΔΟΚΟΙΠΠ, σταθερή επιχορήγηση παρά το πλεόνασμα προς το γηροκομείο, υπάρχει σταθερότητα στη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών σε αντίθεση με τις επείγουσες ανάγκες. Η χρηματοδότηση στην κοινωνική πολιτική κυμαίνεται μεταξύ μείωσης και στασιμότητας. Θα καταψηφίσουμε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook