“Ναι υπάρχει υποστελέχωση αλλά βρείτε αποτελεσματική λύση – Να συνεργαστεί ο δήμος με το ΤΕΕ για τις καθυστερήσεις στην πολεοδομία ώστε να στελεχωθεί με έμπειρο προσωπικό” Από τον νέο χρόνο υποχρεωμένος ο κάθε δήμος να έχει τη δική του υπηρεσία δόμησης

Επιδείνωση του ήδη μεγάλου προβλήματος που επικρατεί στην πολεοδομία Χανίων στη διεκπεραίωση εκατοντάδων υποθέσεων οικοδομικών αδειών αναμένεται από τον Ιανουάριο και μετά όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί και η διαβούλευση του νέου αναπτυξιακού νόμου, επεσήμανε στην αποψινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Χανίων, ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τα Χανιά της Επόμενης Μέρας», Γρηγόρης Αρχοντάκης.

Όπως είπε υπάρχει υποστελέχωση, όμως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην κάνει η δημοτική αρχή τίποτα. Πρότεινε μάλιστα δήμος και ΤΕΕ να συνεργαστούν ώστε να βρεθεί τρόπος να υπάρξει στελέχωση με έμπειρο προσωπικό την υπηρεσία.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: “Καλώς ή κακώς  ανάπτυξη του τόπου εξαρτάται από τον τουρισμό που προκύπτει μέσα από τις ιδιωτικές υποδομές. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης μέχρι τέλος του χρόνου. Τον Ιανουάριο λοιπόν προβλέπεται ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα των κατασκευών. Ήδη υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις εκδόσεις οικοδομικών αδειών. Επειδή όλοι έχουμε εξάρτηση από την κατασκευή στον νομό Χανίων δε με καλύπτει η άποψη ότι δεν έχουμε προσωπικό και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οι προσλήψεις με σύμβαση δε θα λύσουν το πρόβλημα. Ο δήμος Χανίων πρέπει μαζί με το ΤΕΕ να κάνουν μια ουσιαστική συζήτηση και να προχωρήσουν σε συμφωνία μεταξύ τους ώστε μέσα από το ΤΕΕ να βρεθεί τρόπος να έρθει έμπειρο προσωπικό στην υπηρεσία για να βοηθήσει την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και την κατάσταση που δημιουργηθεί από τον Ιανουάριο και μετά με τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Ναι, πάντα υπάρχει πρόβλημα προσωπικού, πρέπει όμως να κινηθείτε και να βρείτε λύση. Αν τώρα έχουν συσσωρευθεί εκατοντάδες οικοδομικές άδειες, από τον Ιανουάριο και μετά προβλέπεται έκρηξη στα αιτήματα οικοδομικών αδειών.”

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Χαζηράκης, απάντησε από την πλευρά του ότι η πολεοδομία έχει απαξιωθεί τα προηγούμενα χρόνια από την κεντρική κυβέρνηση. Όταν αναλάβαμε εμείς διαπιστώσαμε το πρόβλημα της υποστελέχωσης και το πρόβλημα της πολυνομίας, νοοτροπίας και του τρόπου διαχείρισης και αντιμετώπισης των πράξεων που κατατίθεντο στην πολεοδομία όπως και τους τρόπου αντιμετώπισης των μηχανικών. Ο χρόνος έκδοσης άρχισε να μειώνεται. Υπήρξε όμως μετά το πρόβλημα αποχώρησης των υπαλλήλων λόγω των μετακινήσεων, της κινητικότητας αλλά και συνταξιοδοτήσεων. Υπάρχει τον τελευταίο χρόνο αύξηση του όγκου δουλειάς κατά 20%. Δεν είναι αληθές ότι οι οικοδομικές πράξεις που εκδόθηκαν είναι 6 μέσα σε 5 μήνες αλλά 444. Από 1/1 εμείς δε θα έχουμε υποχρέωση να εξυπηρετούμε άλλους δήμους καθώς αυτοί θα είναι υποχρεωμένοι να στελεχώσουν δικές τους υπηρεσίες δόμησης. Συζητάμε πώς θα γίνει μια διαδημοτική σύμβαση καθώς θα είναι μεγάλο το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί. Οι πράξεις από τους άλλους δήμους ανέρχονται στο 45% των πράξεων στην πολεοδομία Χανίων. Έχουμε στραφεί στη λύση της ΔΕΠΑΝ, που έχει τη δυνατότητα να παρέχει προσωπικό που θα προσλάβει χωρίς χρονοβόρες διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά με τη διαδικασία της συνέντευξης και της κατάθεσης βιογραφικού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook