Στο πνευματικό κέντρο Χανίων πραγματοποιήθηκε χτες η 1η συνάντηση γνωριμίας της Ενωσης Κεραμειανών.

Η Μη κερδοσκοπική Ενωση στην έναρξη της εκδήλωσης, πραγματοποίησε  μια αναδρομή της ιστορίας των Κεραμειών κατά χωριό-Οικισμό και εγινε αιτιολόγηση ονοματοδοσίας περιοχής μαζί με τα βασικά αρχαιολογικά
ευρήματα περιοχής.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των Σκοπών της οι οποίοι κατηγοριοιούνται σε 3 βασικές κατηγορίες (1. Αγροδιατροφή 2. Περιβάλλον
& Αρχιτεκτονική 3. Ιστορία & Πολιτισμός)

Οι Πρωτοβουλίες της Ένωσης θα ειναι αποκλειστικά σε μία ή περισσότερες από τις 3 αυτές κατηγορίες

Στην 1η κατηγορία θα επιχειρηθεί σε συνεργασία με τους διαμένοντες στα χωριά να διασωθούν οι παραδοσιακές ποικιλίες κηπευτικών,
δενδροκαλλιεργειών  και βοτάνων. Αφού δημιουργηθεί  το πολλαπλασιαστικό υλικό θα πιστοποιηθεί σε συνεργασία με το ΜΑΙΧ. Τα μέλη της Ένωσης θα λαμβάνουν εποχικά (4 φορές το έτος) τις αιτούμενες  ποικιλίες αλλά και ό,τι άλλο διαθέτει η Τράπεζα. Με την δραστηριότητα αυτή συνδέεται ο απόδημος Ελληνισμός των Κεραμειών αλλά και οι απανταχού Κεραμειανοί με το τόπο καταγωγής των μέσα από τις παιδικές τους γευστικές αναμνήσεις διαφυλάτοντας παράλληλα στις επόμενες γενναιές την πολύτιμη κληρονομιά των ειδών. Παράλληλα θα επιχειρηθεί ενιαία εικόνα Κεραμειανών προϊόντων με προθήκες στα καταστήματα διάθεσης και θέσπιση σηματος “Βερο Κεραμειανό” για τις επιχειρήσεις που στεγάζουν την παραγωγή και επεξεργασία των προϊόντων τους στην περιοχή.

Στην 2η κατηγορία θα επιχειρηθεί η παρέμβαση σε περιβαλλοντικά ζητήματα που ταπαιπωρούν την περιοχή με οχλούσες δραστηριότητες που ρυπαίνουν και εκπόνηση πλάνου παρεμβάσεων ανά οικισμό και χωριό με σκοπό την διατήρηση της φυσιογνωμίας των οικισμών και την στοχευμένη απο πλευράς παρεμβάσεων ενέργεια στα παλαιά κτίσματα.

Στην 3η κατηγορία θα επιχειρηθεί η καταγραφή της ιστορίας και των γεγονότων με σκοπό να δημιουργηθεί αρχείο οπτικουακουστικού υλικού για τους αγώνες τις μάχες και τις πρωτοβουλίες των ντόπιων.

Παράλληλα με τις 3 κατηγορίες η Ενωση θα επιμεληθεί μεγάλου προγράμματος εκπαίδευσης παιδιών α βάθμιας και β βάθμιας εκπαίδευσης ωστε με βιωματικό τρόπο ωστε να μάθουν πρακτικές καλλιέργειας, πρακτικές κτηονοτροφικής δραστηριότητας, συλλογής και επεξεργασίας ελαιοκάρπου, βοτάνων κλπ. Η εκπαίδευση θα στοχεύσει να αποσπάσει με εναν ουσιωδώς πραγματικό τρόπο τα νέα παιδιά από την χρηση του κινητού και θα επιχειρήσει να καταδείξει την παραδοσιακή κρητική κουλτούρα παραγωγής και διατροφής με τρόπο φιλικό, διασκεδαστικό και σε αρμονία με την κουλτούρα της κληρονομιάς μας. Παράλληλα το δωδεκάμηνο πλάνο εκπαίδευσης θα επεκταθεί και σε θέματα ανάλυσης αρχιτεκτονικής οικισμών και σε περιβαλλοντικά ζητήματα μιας και η περιοχή ενδείκνειται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη λόγω εγγυτητας και λόγω φυσικού πλούτου και ορεινού όγκου. Η εκπαιδευση στην Ιστορία και το πολιτισμό της περιοχής θα πραγματοποιηθεί μεσα από επισκέψεις σε ερείπια οικισμών ώστε τα παιδιά να μάθουν γιατι  επελέγησαν οι εν λόγω οικισμοί και τι πλεονεκτήματα συγκέντρωναν για τους ανθρώπους της εποχής.

Ακολούθησε τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη ο οποίος κατάγεται από χωριό των Κεραμειών και αντιστοίχως του ενός εκ των τριών αντιδημάρχων με καταγωγή από τα Κεραμειά (οι οποίοι παρευρέθηκαν) Κ. Νικηφιοράκη.

Η Εκδήλωση έκλεισε με  διάλογο των μελών της Ενωσης.

Στα πλαίσια της διαδικασίας εγγράφησαν περιπου 200 παρόντες στο μητρώο μελών της Ένωσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook