Μετά από 15 χρόνια στον Αρχιεπισκοπικό “θρόνο” Κρήτης, αποχωρεί ο Ειρηναίος. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα είναι ο 77ος στην ιστορία. “Βήμα βήμα” πώς θα γίνει η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Εξόχως σημαντικές είναι οι εξελίξεις στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης μετά και τη χτεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου που ανέφερε ότι, λόγω της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του Αρχιεπισκόπου, Ειρηναίου και έπειτα από γνωματεύσεις ειδικών ιατρών (τριών συγκεκριμένα και μάλιστα διαφορετικών ειδικοτήτων), αποφασίστηκε ομόφωνα η απαλλαγή του από τα καθήκοντά του.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου είναι τέτοια που δεν απαιτείται η υπογραφή κάποιου εγγράφου παραίτησής του και η Ιερά Σύνοδος, αφού πήρε τις γνωματεύσεις των ιατρών, οδηγήθηκε στη χτεσινή, δυσάρεστη για αυτήν απόφαση, της απαλλαγής δηλαδή του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου από τα καθήκοντά του. Σημειώνεται δε ότι ακόμα και αν, έστω, ο ένας εκ των τριών ιατρών, έβγαζε διαφορετική γνωμάτευση περί της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, η απόφαση της Ιεράς Συνόδου θα ήταν διαφορετική (δεν θα υπήρχε δηλαδή απόφαση απαλλαγής του από τα καθήκοντά του.

Πλέον δρομολογούνται οι εξελίξεις σχετικά με την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης και το Flashnews.gr σάς παρουσιάζει πώς θα γίνει η διαδικάσια, μέχρι τέλους.

Σημειώνεται δε ότι αν όλα κυλήσουν, χωρίς απρόοπτα συμβάντα, ο Κρήτη θα έχει νέο Αρχιεπίσκοπο περίπου στα μέσα Ιανουαρίου του 2022. 

Ποιο είναι το πρώτο βήμα της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου

Η χτεσινή απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Κρήτης (αποδεχόμενη τις γνωμετεύσεις των ιατρών) εστάλη, ήδη, στο Οικομενικό Πατριαρχείο. Η συγκεκριμένη απόφαση θα συζητηθεί στην προσεχή σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Αγία και Μεγάλη Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου) που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου 2021 και ανάμεσα στα θέματα “ημερήσιας διάταξης” θα είναι και το ζήτημα της επικύρωσης της απόφασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Σημειώνεται ότι αυτή η Σύνοδος γίνεται μία φορά τον μήνα και ασχολείται με ζητήματα που άπτονται των Επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αν η απόφαση της Ιεράς Συνόδου δεν εγκριθεί, τότε η υπόθεση “παγώνει” και δεν προχωράει καμία απολύτως διαδικασία, με τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο να παραμένει στον “θρόνο” της Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Αν όμως η απόφαση της Ιεράς Συνόδου Κρήτης εγκριθεί, τότε ο “Θρόνος” της Αρχιεπισκοπής Κρήτης κηρύσσετται σε “χηρεία”, με τη συγκεκριμένη απόφαση να απαιτεί να περάσει σε ΦΕΚ, ώστε να είναι επίσημη. Μόλις δημοσιευθεί το ΦΕΚ της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τότε προχωρούν σχετικά γοργά οι διαδικασίες της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου.

Η διαδικασία της εκλογής

Μετά την επικύρωση της απόφασης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Εκκλησία της Κρήτης και οι 8 Μητροπόλεις* που την απαρτίζουν θα κληθούν να εκλέξουν, καταρχάς, το “τριπρόσωπον”. Θα εκλέξουν (μετά τα μέσα Δεκεμβρίου λογικά) δηλαδή τους τρεις Μητροπολίτες που ουσιαστικά θα “προκριθούν” στη διαδικάσία εκλογής και έναν εξ αυτών θα εκλέξει στη συνέχεια το Οικουμενικό Πατραιαρχείο,που θα είναι και ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Πώς ψηφίζουν οι Μητροπολίτες Κρήτης

Να σημειωθεί καταρχάς ότι για να εκλεγεί το “τριπρόσωπον”, κάθε ένας από τους 8 Μητροπολίτες Κρήτης έχει δικαίωμα να επιλέξει τρία ονόματα και μάλιστα υποχρεωτικα, δηλαδή όχι έως τρία, αλλά αποκλειστικά τρία. Φυσικά έχει δικαίωμα, το ένα όνομα που θα επιλέξει να είναι το δικό του. Σε περίπτωση που κάποιος Μητροπολίτης δεν βάλει τρία ονόματα, η ψήφος θεωρείται άκυρη!

Μόλις εκλεγούν οι τρεις Μητροπολίτες από την Ιερά Σύνοδο, τα ονόματά τους, μέσω φυσικά της επίσημης διαδικασίας που απαιτείται, θα σταλούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο που θα λάβει την απόφαση για το “ποιος” θα είναι ο νέος Αρχιεπισκοπος. 

Πώς ψηφίζει η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Η απόφαση βγαίνει φυσικά μέσω εκλογής την οποία θα πραγματοποιήσει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου (λογικά στην 1η Σύνοδο του νέου έτους, μετά τις 10 Ιανουαρίου). Τη συγκεκριμένη Σύνοδο του Οικομενικού Πατριαρχείου αποτελούν 12 μέλη** (όλοι αποκλειστικά Μητροπολίτες), από τους οποίους οι 6 είναι Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου που έχουν έδρα την Κων/πολη και οι άλλοι 6 Μητροπολίτες Επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κάθε ένας από αυτούς έχει δικαίωμα μίας ψήφου και αυτοί θα εκλέξουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Πρόεδρος της Συνόδου είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

Συνεπώς, γύρω στα μέσα Ιανουαρίου του 2022 και αν όλα κυλήσουν χωρίς απρόοπτα, θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Παρασκήνιο και φήμες

Ρεπορτάζ πάντως που έχουν δει, κατά καιρούς, το φως της δημοσιότητας ομιλούν για 2-3 “φαβορί” που, επί της ουσίας παρουσιάζονται ώς οι πιο πιθανοί για την εκλογή τους στον “θρόνο” της Αρχιεπισκοπής. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει καθώς και οι 8 Μητροπολίτες είναι “εν δυνάμει” Αρχιεπίσκοποι, αφού όλοι, φαίνεται τουλάχιστον, να ξεκινούν από το… ίδιο σημείο. 

Μετά και τη χτεσινή απόφαση πάντως της Ιεράς Συνόδου, η διαδικασία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και το σίγουρο είναι ότι εφόσον φτάσουμε μέχρι τέλους, η Αρχιεπισκοπή Κρήτης θα εισέλθει σε μια “νέα εποχή”, αλλά ταυτόχρονα, το έργο του νέου Αρχιεπισκόπου θα είναι δύσκολο, καθώς ο απερχόμενος Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη, λόγω του πολύ σημαντικού έργου του, από το 2006 που ανέλαβε.

Ο νέος πάντως Αρχιεπίσκοπος θα είναι ο 77ος στην ιστορία της Εκκλησίας της Κρήτης από το 64 μ.Χ. και τον πρώτο Αρχιεπίσκοπο Τίτο Απόστολο, μέχρι σήμερα.

Παραπομπές

*Οι Μητροπολίτες Κρήτης: 

  1. Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων Ειρηναίος
  2. Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος
  3. Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας
  4. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος
  5. Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος
  6. Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός
  7. Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος
  8. Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος

** Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου (12μελής)  για την περίοδο 01.09.2021 έως 28.02.2022

  1. Γέρων Χαλκηδόνος κ. Ἐμμανουήλ
  2. Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος
  3. Μετρῶν καί Ἀθύρων κ. Δημήτριος
  4. Ἀτλάντας κ. Ἀλέξιος
  5. Προικοννήσου κ. Ἰωσήφ
  6. Φιλαδελφείας κ. Μελίτων
  7. Σεβαστείας κ. Σεραφείμ
  8. Θυατείρων καί Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας
  9. Σασίμων κ. Γεννάδιος
  10. Κρήνης κ. Κύριλλος
  11. Μπουένος Ἄϊρες κ. Ἰωσήφ
  12. Ἀδριανουπόλεως κ. Ἀμφιλόχιος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook