Το έργο εκτελείται μετά από προγραμματική σύμβαση που σύναψε ο Δήμος Πλατανιά  με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθόσον  τμήμα του μονοπατιού ήταν σε χαρακτηρισμένη δασική έκταση

Πραγματοποιήθηκε  σήμερα Πέμπτη 25  Νοεμβρίου, η  υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου Πλατανιά κ Ιωάννη Μαλανδράκη, με την νόμιμο εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας για την εκτέλεση του έργου «Ανάδειξη και αξιοποίηση ιστορικού μονοπατιού της Τ.Κ. Πρασέ», προϋπολογισμού μελέτης 95.000,00 € με Φ.Π.Α.

Το έργο εκτελείται μετά από προγραμματική σύμβαση που σύναψε ο Δήμος Πλατανιά  με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθόσον  τμήμα του μονοπατιού ήταν σε χαρακτηρισμένη δασική έκταση.

Στη συνέχεια, μετά την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα LEADER, μετά από ένσταση του Δήμου Πλατανιά προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Το έργο αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση τμήματος του μονοπατιού που συνέδεε για αιώνες την Επαρχία Σελίνου με την πόλη των Χανίων. Η διαδρομή είναι γνωστή ως “Ενετική στράτα ή Βασιλική στράτα”. Το υπό διαμόρφωση τμήμα της διαδρομής έχει μήκος 4.950 μέτρα, χωροθετείται στην Τοπική Κοινότητα Πρασέ του Δήμου Πλατανιά και διανύει μια περιοχή υψηλής φυσικής αξίας στα όρια της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) του δικτύου Natura 2000. Προβλέπεται η βελτίωση του μονοπατιού κυρίως με καθαρισμούς από τη βλάστηση που καλύπτει τα λιθόστρωτα τμήματά του, η στερέωση τμημάτων των αναλημματικών τοίχων που χρήζουν συντήρησης, η κατασκευή παρατηρητηρίου της φύσης, η δημιουργία θέσεων ξεκούρασης, η τοποθέτηση εξοπλισμού αναψυχής, η σήμανση του μονοπατιού και η παροχή πληροφοριών για την περιοχή. Σκοπός του Έργου είναι η ανάδειξη και η προστασία του τοπίου και της βιοποικιλότηταςτης περιοχής. Η εκτέλεση του έργου θα γίνει παρουσία αρχαιολόγου.

Επίσης, το έργο είναι δασικού χαρακτήρα και εποπτεύεται από τη Δ/νση Δασών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook