Η καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα.  

Στην ενημέρωση συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνω,ν Γκίκας Μαγιορκίνης.

Υπενθύμιζουμε ότι το απόγευμα της Πέμπτης (25.11.2021) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.565 νέα κρούσματα κορονοϊού, 78 νεκρούς και 621 διασωληνωμένους.

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μίνα Γκάγκα, η οποία είπε μεταξύ άλλων: “Πηγαίνουμε έγκαιρα στο γιατρό αν έχουμε συμπτώματα. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι ασθενείς πηγαίνουν αργά και είναι δύσκολο να γίνουν καλά…”.

Από την πλευρά της, η κα Παπαευαγγέλου είπε:  “Τα ενεργά κρούσματα είναι 54.000. Με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε στην κοινότητα, η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί για τις επόμενες εβδομάδες”. Και συνέχισε πως “9 στα 10 κρούσματα στα παιδιά, εντοπίζονται ύστερα από rapid test. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνεται συστηματικά”. 

“Η πληρότητα των ΜΕΘ είναι στο 88% μετά από αύξηση των κλινών. Από το τέλος του Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1,2 εκατ. εμβολισμοί. 320.000 συνάνθρωποι μας έκαναν την πρώτη δόση”, συνέχισε. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Μίνα Γκάγκα τόνισε πως “είναι μία επιδημία κυρίως ανεμβολίαστων. Το 72% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και το 81% που είναι στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Οι ανεμβολίαστοι απειλούνται από νόσο και θάνατο. Τα μέτρα αξιολογούνται καθημερινά”, ενώ σε άλλη ερώτηση για το ΕΣΥ, ανέφερε πως “πάντα προτάσσεται ο άνθρωπος που κινδυνεύει η ζωή του ανεξάρτητα αν είναι από τον κορονοϊό ή όχι”.

“Τα στοιχεία για την τρίτη δόση είναι ενθαρρυντικά. Στα νοσοκομεία έχουμε ελάχιστους ασθενείς που έχουν κάνει την τρίτη δόση. Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τα Χριστούγεννα, αλλά νομίζω ότι θα είναι αρκετά διαφορετικά. Με το εμβόλιο και τα τεστ πιστεύω ότι θα είναι διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα”, είπε η κα Παπαευαγγέλου. 

“Παρακολουθούμε στενά τα στοιχεία για να παρέμβουμε όπου χρειαστεί. Τα μέτρα ισχύουν… Τα Χριστούγεννα είναι κοινωνική γιορτή, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο”, ανέφερε από την πλευρά της η Μίνα Γκάγκα, προσθέτοντας πως ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων. 

Δείτε την ενημέρωση

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook