Το βιβλίο του με τίτλο «Το άλλο τώρα. Αντιμέτωποι μ’ ένα εναλλακτικό παρόν» παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Καφέ «Κήπος» στον Δημοτικό Κήπο Χανίων το βράδυ της Πέμπτης.

Η παρουσίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ και το παρόν έδωσε αρκετός κόσμος.

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

Κώστας Λουλουδάκης, συγγραφέας, Μάριος Διονέλης δημοσιογράφος, Ανάγια Σαρπάκη αρχαιολόγος και ο Γιάνης Βαρουφάκης

Σε δηλώσεις του ο Γιάνης Βαρουφάης ανέφερε ότι η συγγραφή αποτελεί μια δημιουργική ενασχόληση για εκείνον και του δίνει «ανάσες» ώστε να μπορεί να συνεχίζει το πολιτικό του έργο. Ακόμη στις δηλώσεις του ανέφερε ότι με το μυθιστόρημα του αυτό προσπάθησε να δώσει απάντηση σε ένα ερώτημα που τον προβληματίζει χρόνια: « είναι ουτοπικό το να ζεις σε μια κοινωνία που δεν υπάρχει καπιταλισμός ή μήπως οι άνθρωποι θα ήταν πραγματικά ελεύθεροι σε μια τέτοια κοινωνία;» 

Δείτε τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη

Στη παρουσίαση του βιβλίου τηρήθηκαν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα κατά της πανδημίας Covid-19

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Αν το 2008 είχαµε αφήσει τον καπιταλισµό να καταρρεύσει, θα µπορούσε να τον έχει αντικαταστήσει σήµερα µια αυθεντικά ελεύθερη και δίκαιη κοινωνία; Με τι θα έµοιαζε; Ποιοι θα την οικοδοµούσαν;

Βρισκόµαστε στο 2025. Τέσσερα χρόνια µετά την πανδηµία, τρεις φίλοι τυχαία ανακαλύπτουν ότι το 2008 ο χωροχρόνος χωρίστηκε σε δύο τροχιές. Τη δική µας. Κι ένα Άλλο Τώρα, όπου τα γεγονότα του 2008 πήραν εντελώς διαφορετική τροπή, οδηγώντας σ’ έναν κόσµο αντίστοιχο µεν µε τον δικό µας, αλλά εντυπωσιακά εκδηµοκρατισµένο. Χωρίς αφεντικά. Χωρίς τράπεζες. Χωρίς χρηµατιστήρια. Χωρίς ψηφιακούς κολοσσούς. Χωρίς δισεκατοµµυριούχους. Χωρίς κρατικό αυταρχισµό.

Οι τρεις φίλοι –η Αµερικανίδα Εύα, νεοφιλελεύθερη οικονοµολόγος, η Αγγλίδα Άιρις, µαρξίστρια-φεµινίστρια και µονίµως αντιφρονούσα, και ο Κρητικός Κώστας, ιδιοφυΐα µηχανικός ψηφιακών τεχνολογιών που σιχαίνεται τη δύναµη της Big Tech– µελετούν µε ανοιχτό το στόµα την παγκόσµια τεχνο-εξέγερση του 2009-2013 που, στο Άλλο Τώρα, γέννησε τη διεθνή, µετακαπιταλιστική συγκυρία. Εξετάζουν µανιωδώς την παράλληλη κοινωνία όπου οι εταιρείες ανήκουν ισότιµα σ’ όλους τους εργαζόµενους, το βασικό εισόδηµα καθώς κι ένα βασικό κληροδότηµα είναι δικαιώµατα κάθε ανθρώπου, η στέγη κοινωνικοποιείται και οι αγορές είναι περισσότερο ελεύθερες τώρα που ο καπιταλισµός πέθανε. Κάπου εκεί, όµως, οι τρεις φίλοι καλούνται να πάρουν µια σκληρή απόφαση που τους φέρνει µπροστά σε αµείλικτο δίληµµα.

Ρηξικέλευθο τόσο στη µορφή όσο και στο όραµά του, Το Άλλο Τώρα συνδυάζει την επιστηµονική φαντασία και τον πλατωνικό διάλογο µε τη λογοτεχνία για να δείξει ότι υπάρχει εναλλακτική στον καπιταλισµό, ενώ ταυτόχρονα µας φέρνει αντιµέτωπους µε το µεγαλύτερο ερώτηµα: Μέχρι πού είµαστε διατεθειµένοι να φτάσουµε για να την κατακτήσουµε;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook