Μια σημαντικότατη αλλαγή θα υπάρξει στον Δημοτικό Κήπο Χανίων στο πλαίσιο των εργασιών ανάπλασής του. 

Μετά από περισσότερο μισό αιώνα, ο Δημοτικός Κήπος Χανίων δεν θα φιλοξενεί ζώα, καθώς αυτό ακριβώς προβλέπει η μελέτη ανάπλασής του.

Ο Δήμος Χανίων λοιπόν προχώρησε ήδη στην απομάκρυνση των ζώων, το γεγονός αυτό ωστόσο έχει σημάνει την έντονη αντίδραση κατοίκων των Χανίων που μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου Γιάννη Ντερμανάκη έστειλαν εξώδικο στον Δήμο Χανίων.

Σε αυτό τονίζεται μεταξύ άλλων ότι “επιθυμούμε να παραμείνει αναλλοίωτος ο χώρος της λίμνης, μη προσβάσιμος, καθότι ο χώρος αυτός είναι ύψιστης σημασίας ως χώρος φροντίδας, προστασίας και ανάρρωσης πτηνών και ιδιαίτερα των περιστεριών και τα ζώα του κήπου στη θέση που βρίσκονται σήμερα”.

Όπως τονίζεται μάλιστα στο εξώδικο θα μαζευτούν ακόμα περισσότερες υπογραφές πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε αναλυτικά το εξώδικο με υπογραφές 135 πολιτών προς τον Δήμο Χανίων και τον Δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη που επιθυμούν να μην απομακρυνθούν τα ζώα από τον Δημοτικό κήπο. 

“Κύριε Δήμαρχε, 

Αναφορικά με την απόφαση σας για “ανάπλαση” του Δημοτικού Κήπου Χανίων και της απομάκρυνσης των ζώων από αυτόν, σας τονίζουμε ότι αυτή προσβάλει όχι μόνο εμάς αλλά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας της οποίας η επιθυμία δεν εισακούσθηκε. Ο Δημοτικός Κήπος αποτελεί φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και επιθυμούμε να μην γίνουν βιαστικές και ακαλαίσθητες παρεμβάσεις σε έναν χώρο που παραμένει με ελάχιστες αλλοιώσεις από το έτος 1870 και τελικά από το έτος 1918.

Επιθυμούμε επίσης, να παραμείνει αναλλοίωτος ο χώρος της λίμνης, μη προσβάσιμος, καθότι ο χώρος αυτός είναι ύψιστης σημασίας ως χώρος φροντίδας, προστασίας και ανάρρωσης πτηνών και ιδιαίτερα των περιστεριών και τα ζώα του κήπου στη θέση που βρίσκονται σήμερα. Ως προς τα ζώα ιδιαίτερα είστε σε θέση να λάβετε τις κατάλληλες αδειοδοτήσεις αντί για να τα απομακρύνετε προς άγνωστες τοποθεσίες και περιβάλλον και δίχως καμία συγκεκριμένη διαβεβαίωση για την τύχη τους. 

Σας παρακαλούμε να σεβαστείτε την επιθυμία μας ως πολιτών των Χανίων ενώ το προβλεπόμενο Κονδύλι ας το διαθέσετε σε πραγματικά απαιτούμενα έργα κοινής ωφελείας επιλύοντας κάποιο από τα προβλήματα της πόλης που λιμνάζουν ανεπίλυτα. Διαφορετικά σας δηλώνουμε ότι θα προσφύγουμε δικαστικά και ότι θα έχετε λειτουργήσει αυθαίρετα και ενάντια στη βούληση της Χανιώτικης Κοινωνίας καθότι οι υπογραφές που ακολουθούν είναι μικρό μέρος των συμπολιτών που θα δυσαρεστήσετε με την αλλοίωση ενος πολιτιστικού μνημείου και την εκδίωξη ζωών που διαβιούσαν για όλη τους τη ζωή στο συγκεκριμένο περιβάλλον και ουδεμία διαβεβαίωση επαναλαμβάνουμε έχει δοθεί ότι θα διασωθούν κατά τη μεταφορά τους και την επανεγκατάσταση τους”.

Δημοτικός κήπος χωρίς “κρι κρι”

Η αιφνιδιαστική απόφαση της δημοτικής αρχής είχε ως αποτέλεσμα να φυγουν μετά από δεκαετίες, ζώα “σύμβολα” για τα Χανιά και τον δημοτικό κήπο, όπως τα “κρι κρι”. Μάλιστα, απορρίφθηκαν για διάφορους λόγους, εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς των συγκεκριμένων ζώων όπως η νησίδα των Θοδωρού ή η νησίδα της Σούδας. Έτσι το Δασαρχείο Χανίων υπέδειξε τη μεταφορά τους στο Αττικό Πάρκο που έχει τις προδιαγραφές για τη φιλοξενία άγριων ζώων.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί οι όροι συμφωνίας της δημοτικής αρχής με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το οποίο, υπενθυμίζεται ότι αποτελεί μια ιδιωτική επιχείρηση.

Πιθανότατα είναι κάτι που θα συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook