Πώς σχηματίστηκε τυχαία

Το σκι απαιτεί συνήθως μια βασική προϋπόθεση. Το χιόνι. Κάτι που όπως φαίνεται δεν ισχύει για το Monte Kaolino στο Hirschau της Γερμανίας, καθώς πρόκειται για ένας εντελώς ανορθόδοξο χιονοδρομικό κέντρο, όπου οι πίστες του δεν καλύπτονται από χιόνι, όπως είθισται, αλλά από μεγάλες ποσότητες άμμου!

Σύμφωνα με το mentalfloss.com, το Monte Kaolino είναι ένα τεχνητό βουνό που αποτελείται από 35 εκατομμύρια τόνους χαλαζιακής άμμου. Η κορυφή των 110 μέτρων προσελκύει λάτρεις του sandboard και σκιέρ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η διαδικασία, παρόλο που οι πίστες δεν είναι καλυμμένες με χιόνι, είναι η ίδια ακριβώς με το χειμερινό σκι. Αφού πάρουν ένα λιφτ που τους ανεβάζει στην κορυφή του τεχνητού βουνού, οι επισκέπτες του οδηγούν τον εξοπλισμό τους στην πλαγιά όπως ακριβώς θα έκαναν και στο χιόνι.

Πώς δημιουργήθηκε το χιονοδρομικό με άμμο

Το Monte Kaolino, λοιπόν, δημιουργήθηκε από τύχη και μάλλον αναγκαστικά. Όπως εξηγεί το mentalfloss.com, το Hirschau στη Βαυαρία πριν γίνει διάσημο για την αμμώδη πλαγιά του, ήταν γνωστό για την παραγωγή καολινίτη. Το ορυκτό είναι το κύριο συστατικό της πορσελάνης και χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή οδοντόκρεμας, βαφής και καλλυντικών, μεταξύ άλλων.

Όταν η εταιρεία Amberger Kaolinwer ξεκίνησε την εξόρυξη καολινίτη στο Hirschau το 1901, κατέληξε με πολλή χαλαζιακή άμμο -ένα υποπροϊόν του διαχωρισμού του καολινίτη από τη γη- στα χέρια της. Χωρίς να έχει πού αλλού να βάλει το περιττό υλικό, η εταιρεία έφτιαξε ένα σωρό από αυτό.

Το ανάχωμα της άμμου συνέχισε να αναπτύσσεται μέχρι που έφτασε σε διαστάσεις βουνού τη δεκαετία του 1950. Τότε ήταν που οι σκιέρ άρχισαν να χρησιμοποιούν την πίστα για να εξασκούν το χειμερινό σπορ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, το Monte Kaolino φιλοξένησε μια λέσχη σκι και σύντομα μετατράπηκε σε τουριστικό αξιοθέατο.

Σήμερα, το θέρετρο απευθύνεται σε όσους αναζητούν την καινοτομία καθώς και σε επαγγελματίες αθλητές. Για χρόνια, το Monte Kaolino φιλοξενούσε το ετήσιο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Sandboarding, όπου οι αγωνιζόμενοι έφταναν σε κορυφαίες ταχύτητες 60 mph. Το θέρετρο σταμάτησε να φιλοξενεί την εκδήλωση το 2007 λόγω έργων ανακαίνισης, αλλά οι λάτρεις του sandboard είναι ακόμα ευπρόσδεκτοι να εξασκήσουν τις επιδόσεις τους στο άθλημα.

Πέρα από το σκι στην άμμο, το θέρετρο προσφέρει γκολφ, ξύλινες κατασκευές για υπαίθριες δραστηριότητες με σχοινιά, ακόμη και μια «πισίνα με αμμόλοφους». Επειδή είναι ένα από τα λίγα ζεστά σημεία για σκι, μπορεί κανείς να κάνει σκι ακόμη και με τα μαγιό του, αν το επιλέξει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook