Μια τεράστια νίκη για την γκέι κοινότητα της Μποτσουάνας

Το Εφετείο της Μποτσουάνας επικύρωσε μια απόφαση του 2019 που αποποινικοποίησε το γκέι σεξ, σε μια «τεράστια νίκη» για τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα της χώρας.

Τον Ιούνιο του 2019, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απέρριψε το άρθρο 164 του ποινικού κώδικα της χώρας, το οποίο απαγόρευε το σεξ μεταξύ ανδρών.

Μέχρι τότε, το γκέι σεξ τιμωρούνταν με φυλάκιση έως και επτά έτη.

Η απόφαση αμφισβητήθηκε τον Ιούλιο του ίδιου έτους, όταν ο γενικός εισαγγελέας Abraham M. Keetshabe άσκησε έκκληση για τη εκ νέου ψήφιση του νόμου της αποικιακής εποχής.

Η έφεση ακυρώθηκε τη Δευτέρα (29 Νοεμβρίου) και μετά τη διετή δικαστική μάχη η Μποτσουάνα αναγνωρίζει πλέον τις σχέσεις μεταξύ ανδρών του ίδιου φύλου.

Ο πρόεδρος του Εφετείου, Ian Kirby, ανακοίνωσε την απόφαση, η οποία ήταν ομόφωνη μεταξύ των πέντε δικαστών ενώ δήλωσε πώς τμήματα του ποινικού κώδικα που απαγορεύουν τις ομόφυλες σχέσεις «έχουν ξεπεράσει τη χρησιμότητα τους και χρησιμοποιούνται μόνο από αυτούς που θέλουν να επιβάλλουν το νόμο για να εισχωρήσουν στον ιδιωτικό χώρο των πολιτών».

Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Γκάνας “Rightify Ghana” χαρακτήρισε την απόφαση «τεράστια νίκη».

«Μια τεράστια νίκη για την ΛΟΑΤ+ κοινότητα στη Μποτσουάνα, καθώς το Εφετείο της χώρας επικύρωσε μια απόφαση του 2018, αποποινικοποιώντας τις συναινετικές σχέσεις μεταξύ ομοφύλων», ανέφερε η ομάδα στο Twitter.

«Συγχαρητήρια στην ΛΟΑΤ+ κοινότητα, ιδιαίτερα στους ακτιβιστές και σε αυτούς που ηγήθηκαν αυτού του καλού αγώνα».

Έξω από το δικαστήριο, ο Sethunya Mosime, πρόεδρος των της ΛΟΑΤ+ οργάνωσης LEGABIBO της Μποτσουάνα (LEGABIBO), δήλωσε στο Reuters: «Αυτό θα αλλάξει για πάντα το τοπίο της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας στη Μποτσουάνα. Τέλος, το κράτος δεν θα έχει καμία δουλειά με το τι κάνουν δύο συναινούντες ενήλικες στον χώρο τους».

Τα ομόφυλα ζευγάρια στη Μποτσουάνα, ωστόσο, εξακολουθούν να μην έχουν νομική αναγνώριση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook