Γιατί αποφασίστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών

Λίγο πριν εκραγεί η «βόμβα» που λέγεται ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά και ακολουθώντας τα χνάρια της Αυστρίας, αποφάσισε να τον κάνει έμμεσα υποχρεωτικό για την ηλικιακή αυτή ομάδα. 

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μελέτησε για ακόμα μια φορά τα δεδομένα και συνειδητοποίησε ότι η απόφαση αυτή ήταν μονόδρομος.

Μια απόφαση που μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει πολιτικό κόστος για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Λίγες ώρες αργότερα, έδειχνε να δικαιώνεται καθώς τα ραντεβού πρώτης δόσης για τους άνω των 60 τριπλασιάστηκαν. Βέβαια, μπορεί αυτό να αποδειχθεί πρόσκαιρο, αλλά όσοι μελετούν τα στατιστικά λένε ότι είναι ενδεικτικό.

Έως τις 19:00 το βράδυ της Τρίτης είχαν κλειστεί 6.000 ραντεβού πρώτης δόσης με τον ημερήσιο μέσο όρο των τελευταίων 10 ημερών για ανάλογα ραντεβού για τους πολίτες άνω των 60 ετών να είναι 2.600.

Με τον Δεκέμβριο να μπαίνει δυναμικά και να δείχνει από την πρώτη ημέρα ότι πλέον είμαστε στον χειμώνα, οι ανεμβολίαστοι πολίτες ειδικά άνω των 60 ετών καλούνται να βάλουν σε ζυγαριά δυο πράγματα: την τσέπη τους και την υγεία την δική τους και των γύρω τους.

Όλοι οι φορείς υγείας παγκοσμίως καλούν ειδικά αυτή την ηλικιακή ομάδα να θωρακιστεί και να μην παίζει με την ζωή της. Μόνο ο ΠΟΥ το βράδυ της Τρίτης κάλεσε τους άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν.

Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και τα στοιχεία που είχε στην διάθεσή του το κυβερνητικό επιτελείο όσον αφορά στα ποσοστά εμβολιασμών αποφασίστηκε ότι έπρεπε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση σε όσους ακόμα διστάζουν. Μέχρι τώρα, η μόνη κατηγορία πολιτών για την οποία ίσχυσε η υποχρεωτκότητα ήταν οι υγειονομικοί. Και το αντίτιμο είναι η αναστολή από την εργασία τους. Με άλλα λόγια, η υποχρεωτικότητα συνοδεύτηκε από κυρώσεις.

Για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 οι κυρώσεις αυτές αποφασίστηκε να είναι ένα είδος πέναλτι με την μορφή διοικητικού προστίμου που κανένας πολίτης δεν μπορεί να αποφύγει. «Δεν είναι μια κλήση που σου κόβει ο τροχονόμος και την πετάς, αλλά ένα πρόστιμο που βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ», έλεγε στο Νewsbeast κυβερνητικό στέλεχος.

Τα στοιχεία που οδήγησαν στην απόφαση αυτή

Μια σύγκριση με χώρες που μοιάζουν με την δική μας πληθυσμιακά όπως η Δανία και η Πορτογαλία αλλά και κάποιοι άλλοι παράγοντες οδήγησαν την κυβέρνηση στην υποχρεωτικότητα. Σε αυτές τις δυο χώρες, το ποσοστό εμβολιασμών πλησιάζει το απόλυτο και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η πίεση στο σύστημα υγείας αλλά και στους θανάτους από κορονοϊό είναι 10 φορές μικρότερη από την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα επίσης, οι άνω των 60 ετών που έχουν εμβολιαστεί φτάνουν το 83% ενώ στην Πορτογαλία το 96% και στην Δανία το 99,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία όσον αφορά στην χώρα μας 9 στους 10 θανάτους από κορονοϊό αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών. Επίσης, 7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι άνω των 60 ετών και 8 στους 10 ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.

Άλλος ένας παράγοντας που επέδρασε καταλυτικά στην απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ήταν το γεγονός ότι σε χώρες με παρόμοια πληθυσμιακά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα όπως η Πορτογαλία και η Δανία με ποσοστό εμβολιασμών 99% τόσο η πίεση στο σύστημα υγείας, όσο και στους θανάτους από κορονοϊό είναι 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook