Ο Βουλευτής Ηρακλείου ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης με ερώτηση του προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού αναφέρεται στην μη καταβολή επιδόματος ανεργίας σε ξεναγούς επειδή έλαβαν μόνο 50 ένσημα το 2020.

Σε δελτίο τύπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) αναφέρει ότι όλο το 2020 αλλά και το πρώτο 6μηνο του 2021, οι Ξεναγοί δεν εργάστηκαν καθόλου.

Μικρή και ελλειμματική ήταν η στήριξη από την πολιτεία εφέτος και κατόπιν προσπαθειών της Ομοσπονδίας και των Σωματείων που την απαρτίζουν.

Τονίζουν ότι για όλο το 2020 οι Ξεναγοί έλαβαν μόνο 1868 ευρώ και 50 ένσημα.

Μετά το τέλος της φετινής εξαιρετικά σύντομης τουριστικής σεζόν ο κλάδος των επαγγελματιών Ξεναγών της Ελλάδας βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε αδιέξοδο.

Με 4 μόλις μήνες εργασίας μετά από ενάμιση χρόνο καθολικής ανεργίας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Η μόνη, ελάχιστη, στήριξη που απομένει είναι το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ για τους 3 μήνες του χειμώνα το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των Ξεναγών.

Όμως λόγω έλλειψης ικανού αριθμού ενσήμων– μόνο 50 ένσημα από το 2020 , κινδυνεύουν να το χάσουν αφού δεν αρκούν για να τους

Να σημειωθεί ότι σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους του Τουρισμού το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε με ειδική νομοθετική ρύθμιση, στην οποία όμως οι Ξεναγοί δεν συμπεριλήφθηκαν

Επίσης,  καταγγέλλουν την αδιαφορία της Ηγεσίας των Υπουργείων Τουρισμού και Εργασίας στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΠΟΞΕΝ, η οποία επί έναν ολόκληρο χρόνο, προσπαθεί μάταια να τους συναντήσει και να τους ενημερώσει για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο.

 Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Θα προβείτε άμεσε σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να ενταχθούν στην επιδότηση ανεργίας;

Θα συναντήσετε την ΠΟΞΕΝ ώστε να ενημερωθείτε για τα προβλήματα του κλάδου;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook