Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των αμβλώσεων στην Αμερική είναι η υπόθεση που βρίσκεται σήμερα ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η σημαντικότερη υπόθεση εδώ και μισό αιώνα, όπως την χαρακτηρίζουν όλοι ανεξαιρέτως οι αναλυτές.

Το, συντηρητικής σύνθεσης, ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει την προσφυγή της πολιτείας του Μισισιπί, το οποίο με άκρως ανελαστικό νόμο του 2018 (τον οποίο μπλόκαρε προσωρινά πολιτειακό εφετείο αναγκάζοντας την πολιτεία να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο) απαγόρευσε τις αμβλώσεις μετά την 15η εβδομάδα, με μοναδικές εξαιρέσεις τις περιπτώσεις που κινδυνεύει άμεσα η ζωή της μητέρας η το έμβρυο διαγνωσθεί με βαρύτατες παραμορφώσεις. Χαρακτηριστικό της ανελαστικότητας του νόμου είναι ότι απαγορεύονται ακόμη και αν η κύηση είναι αποτέλεσμα βιασμού η αιμομιξίας.

Με απλά λόγια η πολιτεία του Μισισιπί ζητεί σημερα από το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει την ιστορική απόφαση Roe Vs Wade, η οποία κατοχυρώνει το δικαίωμα στην άμβλωση και απαγορεύει τις πολιτείες να λαμβάνουν σχετικές αποφάσεις.

Σε περίπτωση ανατροπής του νόμου Roe Vs Wade αυτομάτως θα τεθούν σε ισχύ σε πολλές πολιτείες υπάρχοντες νόμοι που απαγορεύουν τις αμβλώσεις αλλά απαραμένουν παγωμένοι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook