Κενά στην υπόθεση μεταφοράς των “κρι κρι” στην Αθήνα – Τι λέει στο Flashnews.gr o υπεύθυνος του Αττικού Πάρκου – Τι αναφέρει το Δασαρχείο – Ποια η στάση του Δήμου Χανίων.

Κενά σημεία και αρκετά ερωτήματα διαπιστώνονται στη διαδικασία μεταφοράς των “κρι κρι” του δημοτικού Κήπου Χανίων με (πιθανό;) προορισμό στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Εκείνο που, εκ πρώτης έχει γίνει γνωστό είναι, ότι στο πλαίσιο της ανακατασκευής του δημοτικού κήπου στα Χανιά (και βάσει των όσων αναφέρονται στη μελέτη), τα ζώα, όπως τα “κρι κρι” που φιλοξενούνταν εκεί για δεκαετίες και αποτελούσαν “σημείο αναφοράς” για την  πόλη απαιτείται να φύγουν από τον κήπο και να μεταφερθούν σε άλλο πιο οικείο και ασφαλές για αυτά περιβάλλον. 

Όπως ανέφερε στο Flashnews.gr o προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας, Διοίκησης και Διαχείρισης Δασών Γιάννης Φωτάκης, “η Διεύθυνση Δασών είχε από καιρό πριν θέσει στον Δήμο το αίτημα να φύγουν από τον δημοτικό κήπο τα ζώα διότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις να τα φιλοξενήσει. Το θέμα πάντως δεν το λύσαμε ριζικά κατανοώντας το δέσιμο που υπήρχε μεταξύ πολιτών και των συγκεκριμένων ζώων, ασχέτως ότι αυτή η κατάσταση ήταν εκτός Νόμου”.

Λύση στο πρόβλημα φυσικά θα έδινε η δημιουργία στα Χανιά ενός κανονικού ζωολογικού κήπου,ωστόσο αυτό θα αποτελούσε μια τεράστια επένδυση. Αυτή η επιλογή μάλλον ως “ουτοπική” οιάζει τη δεδομένη στιγμή…

Όπως μας σημείωσε ο κ. Φωτάκης, από τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησε αλληλογραφία μεταξύ του Δασαρχείου Χανίων με τον Δήμο Χανίων για το “ποια” πρέπει να είναι η “κατεύθυνση” των “κρι κρι” στο πλαίσιο της ανακατασκευής του δημοτικού κήπου και της αναγκαστικής “έξωσής” τους από εκεί. 

Ποιες επιλογές απορρίφθηκαν

Για διάφορους λόγους απορρίφθηκαν επιλογές (εντός Κρήτης αλλά και Χανίων,αλλά και εκτός αυτών) όπως ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, η νησίδα των Θοδωρού, η νησίδα της Παλαιοσούδας (την οποία απέκλεισε ως προορισμό η αρχαιολογία), το νησάκι Λέοντας στη Σούδα(δεν υπάρχει προσβασιμότητα), καθώς επίσης και μια επιλογή εκτός Κρήτης, η Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή Αταλαντονησίου στον νομό Φθιώτιδας εκεί όπου τα θηράματα που μεταξύ άλλων συναντώνται είναι και ο γνήσιος κρητικός αίγαγρος. Για την τελευταία αυτή η περίπτωση η δημοτική αρχή αρχή Χανίων ήταν αρνητική.

Η προτίμηση στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Μετά από σχετική αλληλογραφία και εισήγηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αλλά και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δήμος Χανίων αποφασίζει (με τη σύμφωνη γνώμη και της Διεύθυνσης Δασών Χανίων) ότι ο κατάλληλος προορισμός για τα ζώα αυτά είναι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, κάτι που επιβεβαίωσε και στο Flashnews.gr ο Ζωολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πέτρος Λυμπεράκης. “Μας ζητήθηκε η άποψη μας από τον Δήμο Χανίων.Το θέμα ήταν πού θα μπορούσαν να πάνε αυτά τα ζώα και μάλιστα σε ένα μέρος που θα μπορούσαν να πάνε νόμιμα”

“Δεν έχουμε ιδέα – Δεν υπάρχει συμφωνία με τον Δήμο Χανίων!”

Και εδώ αρχίζουν οι απορίες… Σε επικοινωνία του Flashnews.gr με τον υπεύθυνο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου κ. Ζαν Ζακ Λεσουέρ μας δήλωσε “αγνοια” για το θέμα, στο πλαίσιο του ότι, τουλάχιστον, τη δεδομένη στιγμή και παρά την επικοινωνία που υπήρξε, δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τον Δήμο Χανίων (αυτή τη στιγμή) ότι τα ζώα θα φιλοξενηθούν στο πάρκο αυτό.

“Δεν ιδέα. Υπήρξε μια εισήγηση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΥΠΕΝ. Μου ζήτησαν να φιλοξενήσουμε τα “κρι κρι” από τα Χανιά και φυσικά το δέχτηκα. Ούτως ή άλλως φιλοξενούμε 8 “κρι κρι” αυτή την περίοδο και πληρούμε τις προϋποθέσεις. Έχουν υπάρξει σχετικές τηλεφωνικές επικοινωνίες και με το δασαρχείο στα Χανιά”, επισημαίνει ο κ. Λεσουέρ που προσθέτει.

“Περιμένω τις αρμόδιες υπηρεσίες να μας ενημερώσουν για το τι θα γίνει. Σε περίπτωση φυσικά που φιλοξενήσουμε τα συγκεκριμένα ζώα θα πρέπει να περάσουν από ανάλογες κτηνιατρικές εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί ότι είναι υγιή”.

Τονιζει ωστόσο ο κ. Λεσουέρ: “Τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τον Δήμο Χανίων. Εμείς φυσικά σαν Αττικό Πάρκο δεν αγοράζουμε, ούτε πουλάμε ζώα. Ωστόσο, εμείς προς το παρόν δεν έχουμε καμία ενημέρωση”.

Πού είναι τα “κρι κρι”;

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι, πού βρίσκονται τη δεδομένη στιγμή τα “κρι κρι” του Δήμου Χανίων από τη στιγμή που τα μετέφεραν εκτός του δημοτικού κήπου, την περασμένη Παρασκευή (26/11).

Σε επικοινωνία μας με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χανίων (Περιβάλλοντος και Καθαριότητας) Μιχάλη Τσουπάκη μάς τόνισε, χωρίς να επιθυμεί (επί της παρούσης) να δώσει πολλές λεπτομέρειες ότι “έχουν τηρηθεί όλα τα πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής”. Μας διευκρίνησε πάντως ότι θα υπάρξει σχετική ενημέρωση από τον δήμο Χανίων, την οποία είναι η αλήθεια ότι αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον!

Σημειώνεται πάντως ότι για τη σχετική πρωτοβουλία του δήμου Χανίων να αδειάσει τα κλουβιά του δημοτικού κήπου δεν απαιτείται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αλλά μπορεί να προκύψει και με απλή απόφαση δημάρχου. Το ζήτημα είναι ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο στην πόλη των Χανίων και όλα έγιναν, χωρίς τη δεδομένη στιγμή να υπάρξει κάποια σχετική ενημέρωση απο τον  δήμο, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις (ενδεχομένως ήσσονος σημασίας).

Αναμένονται απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν και κυρίως, γιατί αιωρείται το θέμα, γιατί αυτή τη στιγμή ο υπεύθυνος του Αττικού Πάρκου στο οποίο (υποτίθεται θα καταλήξουν) τα συγκεκριμένα ζώα, δεν είχε καμία ενημέρωση μέχρι το πρωί της Παρασκευής.

Την ίδια στιγμή, ο δημοτικός κήπος Χανίων άδειασε από ζώα αναμένοντας την αφετηρία εργασιών ανακατασκευής του…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook