Ελπίδα να αλλάξει ο καιρός και να φέρει βροχές το επόμενο διάστημα

Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν τον φετινό Νοέμβριο στην Κρήτη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές σίγουρα δεν αποτελούν καλό σημάδι για τις καλλιέργειες στο νησί. Οι ελπίδες εναποτίθενται στην πιθανότητα επαρκών βροχοπτώσεων από τώρα και μέτα ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή.

Όπως σχολίασε στο Flashnews.gr ο Γεωπόνος – Ερευνητής, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, Κώστας Χαρτζουλάκης, ακόμα και σε ελαιώνες που έχουν ακόμα ελιές παρατηρείται πρόβλημα όπως αυτό της συρρίκνωσης του καρπού. 

«Γενικά οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη υγρασίας και επαρκών βροχοπτώσεων δεν είναι καλό σημάδι για τις καλλιέργειες. Ελπίζουμε όλοι να έχουμε βροχές από εδώ και στο εξής, γιατί αν δεν έχουμε θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα καθώς η διαφοροποίηση των οφθαλμών και η σωστή άνθηση και καρπόδεση απαιτεί επαρκή υγρασία στο έδαφος. Η κύρια βλάστηση, οι βλαστοί δηλαδή που φέρνουν την καρποφορία, βγαίνει κυρίως τον Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, όμως η δευτερογενής βλάστηση τώρα συνεισφέρει και αυτή στη φωτοσύνθεση και επομένως στη σωστή λειτουργία του φυτού ώστε να προχωρήσει τις φυσικές διεργασίες για να έχουμε μια καλή επόμενη χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι οι κλιματικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές, δηλαδή οι θερμοκρασίες θα είναι κατάλληλες και θα έχουμε επαρκή υγρασία».

Υπήρξαν εξάλλου χρονιές στο παρελθόν με ανεπαρκείς βροχοπτώσεις στα Χανιά οι οποίες ήταν πολύ επιζήμιες για την παραγωγή καθώς υπήρχε ανθός αλλά όχι καρπός.

«Αυτές οι χρονιές ήταν κακές χρονιές για την παραγωγή γιατί έλειπε η επαρκής υγρασία και είχαμε υψηλές θερμοκρασίες. Οι καιρικές συνθήκες τότε δεν είχαν ευνοήσει τη διαφοροποίηση των οφθαλμών ώστε να γίνουν άνθη και αν γίνονταν άνθη ήταν ατελή. Οι παραγωγοί και το 2013 και 2017 έβλεπαν τα δέντρα τους να ανθίζουν αλλά δεν έβγαζαν καρπό» επεσήμανε ο κ. Κ. Χαρτζουλάκης.

Τέλος ο κ. Χαρτζουλάκης δεν παραλείπει να επισημάνει ότι πέρα από τις καλλιέργειες δεν πρέπει να ξεχνάμε και το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει η ανεπάρκεια βροχοπτώσεων στην αναπλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα.

Ο Γεωπόνος – Ερευνητής, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, Κώστας Χαρτζουλάκης


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook