Από τον Δήμο Χανίων & Συλλόγους υποστήριξης ΑμεΑ.

Με σύνθημα: «Όλοι διαφορετικοί, όλοι μοναδικοί, όλοι ίσοι», ξεκινούν από αύριο, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – οι δράσεις, που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με τους Συλλόγους υποστήριξης ΑμεΑ της πόλης. Οι δράσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τους διοργανωτές σήμερα, Πέμπτη 2/12/2021, στο Γραφείο του Δημάρχου Χανίων κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, εντάσσονται στην Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Αναπηρία και θα διαρκέσουν έως τις 11 Δεκεμβρίου.

«Ο Δήμος Χανίων, το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού βρίσκονται εδώ, διότι θέλουν να δώσουν διάσταση στο θέμα της αναπηρίας, παρουσιάζοντας το στίγμα τους σε κάθε δημόσιο πρόγραμμα, σε κάθε δράση, που λαμβάνει χώρα στον Δήμο. Υπό αυτή την έννοια συγκεντρωθήκαμε όλοι οι φορείς αθλητικοί, πολιτιστικοί, κ.α., που εδράζουν και δραστηριοποιούνται στα Χανιά, προκειμένου να οργανώσουμε αυτή την εβδομάδα για τα Άτομα με Αναπηρία», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη, παρατηρώντας ότι δεν πρόκειται για εβδομάδα εξάλειψης της αναπηρίας αλλά για ένα ηχηρό μήνυμα συνύπαρξης.

Για τη δημιουργία του προγράμματος, σύμφωνα με την κ. Ζερβουδάκη, υπήρξε στενή συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τα Γραφεία Αθλητισμού και Παιδείας του Δήμου, καθώς και με τους Συλλόγους: Αρίωνα Χανίων, Ν.Ο.Χ., Παράρτημα Χανίων – ΕΛΕΠΑΠ, ΚΗΦΑΑΜΕΑ, ΚΗΦΑΠ – Μεγαλόχαρη, Ορίζοντα, Σύλλογο Κωφών ΣΑΜΑΡΙΑ, Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων, Φίλων και Ατόμων με ήπιες διαταραχές αυτιστικού φάσματος – Asperger Χανίων, Σωματείο ΑμεΑ Ν. Χανίων, Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης & Εργαστήρια Επαγγελματικής Κατάρτισης ΠΑΜΕΑ. «Είμαστε λοιπόν εδώ για όλους εσάς, μαζί με εσάς, όλοι είναι μοναδικοί και διαφορετικοί αλλά όλοι είμαστε ίσοι, γιατί λεγόμαστε άνθρωποι», κατέληξε στη δήλωσή της η κα. Ζερβουδάκη.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αντώνης Βαρδάκης, ενώ από την πλευρά της η Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής και εκπρόσωπος του «Αρίωνα», Σταυρούλα Σακελλαρίου, παρουσίασε τις δράσεις του Συλλόγου, τονίζοντας μεταξύ άλλων για τους αθλητές με αναπηρία ότι αποτελούν πρωταθλητές της ζωής, καθώς, παρόλες τις αντιξοότητες, συμμετέχουν και διακρίνονται σε πανελλήνιες και πανευρωπαϊκές διοργανώσεις. «Σας καλώ να έρθετε σε αυτές τις εκδηλώσεις για να εξαργυρώσετε τα «νομίσματα του ηλίου», που μας δίνουν αυτοί οι άνθρωποι, γιατί γύρω μας υπάρχει πολύ σκοτάδι και είναι πολύ εύκολο να παραδοθούμε στο σκοτάδι, στην απαισιοδοξία και στην ανημπόρια», τόνισε η κα. Σακελλαρίου.  

Στις δράσεις του Ν.Ο.Χ. αναφορικά με τα Άτομα με Αναπηρία αναφέρθηκε ο προπονητής ΑμεΑ, Κώστας Νικολαντωνάκης, επισημαίνοντας ότι από το 1997 ο συγκεκριμένος Σύλλογος σε συνεργασία με τo πρόγραμμα «Special Olympics» υλοποιεί σχετικά προγράμματα.  «Στο κάλεσμα του Δήμου συμμετέχουμε και εμείς, το Σάββατο 4/12, από τις 4:00 έως τις 6:00, σε μία ανοιχτή εκδήλωση, τηρώντας τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, όλοι οι δημότες μπορούν να έρθουν, να κολυμπήσουμε με παιδιά με διανοητική αναπηρία, να κάνουμε μία προπόνηση», ανέφερε ο κ. Νικολαντωνάκης.  Παράλληλα, την Τρίτη 7/12 στο Δημοτικό Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας, από τις 09.00 έως τις 12.00, μαθητές σχολείων και αθλητές – τριες του Τμήματος ειδικής άθλησης θα συνυπάρξουν και θα συναθληθούν.

Στη Συνέντευξη παρευρέθηκε και ο Πρωταθλητής του «Αρίωνα», Βαγγέλης Βολάνης.

Οι δράσεις του προγράμματος της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την Αναπηρία είναι διαθέσιμες στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.chania.gr/katoikoi/municipality-press-releases/evdomada2122021.html

Επισημαίνεται ότι σε όλες τις δράσεις θα τηρηθούν τα ισχύοντα μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook