«Η πληγή που περισσότερο πονά αυτή τη χώρα είναι το τρομερό τραύμα που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες», τόνισε ο Ποντίφικας από την Κύπρο

«Είμαι ευτυχής που επισκέπτομαι αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος από τον Καθεδρικό Ναό Μαρωνιτών της Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του στην Κύπρο, βαδίζοντας – όπως είπε – ως προσκυνητής «στα βήματα του μεγάλου Αποστόλου Βαρνάβα».

Ο Πάπας αναφέρθηκε εκτενώς στα βήματα και τις πράξεις των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου, όπως και στη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου – ένας τόπος που αποτελεί «την ανατολική πύλη προς την Ευρώπη, και τη Δυτική προς τη Μέση Ανατολή» ανέφερε – αλλά και στη σημασία της υπομονής και της αδελφοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, ο Ποντίφικας παρομοίωσε την Κύπρο με «ένα μαργαριτάρι μεγάλης αξίας στην καρδιά της Μεσογείου».

«Η ομορφιά αυτής της γης πηγάζει από τους πολιτισμούς που διασταυρώθηκαν και αναμείχθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος, συμπληρώνοντας πως και τώρα η Κύπρος διαμορφώνεται από το πλήθος λαών και ανθρώπων στα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών.

«Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε και να προάγουμε κάθε συνιστώσα της κοινωνίας, ιδιαίτερα τις μειονότητες», δήλωσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πάπας υπογράμμισε πως «η πληγή που περισσότερο πονά αυτή τη χώρα είναι το τρομερό τραύμα που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες».

Προσέθεσε ότι συλλογίζεται τον «εσωτερικό πόνο» όσων δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια και στους χώρους λατρείας τους και ότι προσεύχεται για την ειρήνη ολόκληρου του νησιού. «Η οδός προς την ειρήνη», είπε, «χαρακτηρίζεται από μία λέξη: τον διάλογο». 

Ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε, από το Προεδρικό Μέγαρο, να γίνει η Μεσόγειος, η οποία στις μέρες μας δήλωσε ότι έχει γίνει χώρος συγκρούσεων και ανθρωπιστικών τραγωδιών, «σημείο αναφοράς», η «mare nostrum», η θάλασσά μας, η θάλασσα όλων των λαών «που την αντικρίζουν ελπίζοντας να τους ενώνει, αντί να τους χωρίζει».

«Η Κύπρος είναι ένα γεωγραφικό, ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό σταυροδρόμι και χάρη σε αυτή τη θέση μπορεί να προωθεί έργα ειρήνης», τόνισε ο Ποντίφικας: «Ας γίνει ένα ανοιχτό εργοτάξιο οικοδόμησης της ειρήνης στη Μεσόγειο».

«Ο Θεός», είπε κλείνοντας την ομιλία του, «να ευλογεί την Κύπρο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook