Για την παραλλαγή Όμικρον και τη μεταδοτικότητα της μίλησε στο ΣΚΑΙ ο Γιώργος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας.

Ο κ. Σουρβίνος αναφέρθηκε στην μεταδοτικότητα και στο γεγονός πως είναι ένας παράγοντας ανησυχητικός το γεγονός της μεγάλης συσσώρευσης μεταλλάξεων στην παραλλαγή Όμικρον.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα υπήρξε για πρώτη φορά ταυτοποίηση του εν λόγω στελέχους στην Ελλάδα, στο εργαστήριο του καθηγητή. Πάντως όπως τόνισε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας διότι ο ασθενής με το στέλεχος Όμικρον κινήθηκε με πάρα πολύ μεγάλη υπευθυνότητα πραγματοποιώντας διαδοχικούς ελέγχους μέχρι να βρεθεί θετικός στον κορονοϊό ενώ υπήρξε πάρα πολύ καλός  συντονισμός στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ως περιστατικό.

«Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τέτοιο στέλεχος με τόσες πολλές μεταλλάξεις και ειδικά συγκεντρωμένες στην περιοχή της πρωτεΐνης της ακίδας.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξουν στοιχεία από μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και από μεγαλύτερο αριθμό νοσηλειών προκειμένου να έχουμε μια ακριβέστερη εικόνα για το νέο στέλεχος», ανέφερε.

Πάντως οι μέχρι τώρα πληροφορίες από πρόσφατες μελέτες που έχουν προκύψει αλλά και από τον ECDC, δεν μπορούν να κριθούν ακόμη επαρκείς καθώς χρειάζεται να περάσει καιρός και να γίνουν περισσότερες αξιολογήσεις.

«Όσο έχουμε αυτή την επιμένουσα λοίμωξη, την εξελισσόμενη πανδημία και τον εξελισσόμενο ιό με νέες μεταλλάξεις, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πιο θα είναι το τέλος και ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των δόσεων που θα χρειαστεί να υποστούμε- με την καλή έννοια του όρου- προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την υγεία μας» τόνισε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook