Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ. 

Την Κυριακη (5/12) στις 07.00 ανοίγουν οι κάλπες για την εκλογική διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ και την εκλογή νέου προέδρου. Οι κάλπες θα κλείσους στις 19.00 και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μία ώρα αργότερα, ενδέχεται να γνωρίζουμε τους δύο πρώτους που θα “προκριθούν” στην τελική εκλογική αναμέτρηση της 12ης Δεκεμβρίου. 

Ενόψει της αυριανής διαδικασίας, το Flashnews.gr επικοινώνησε με τους υποψηφίους για την προεδρία, κάνοντάς τους τρεις κοινές ερωτήσεις (σαν ένα μικρό γραπτό debate), με στόχο να αποτυπώσει τις θέσεις τους, ενόψει της “επόμενης μέρας” του Κινήματος Αλλαγής και δίνοντας τους (επίσης) τη δυνατότητα να εκφραστούν για την Κρήτη και την αναπτυξιακή της δυναμική.

Σημειώνεται ότι οι κύριοι Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης δεν κατέστη δυνατόν να απαντήσουν στις ερωτήσεις, καθώς ευγενικά μας τόνισαν ότι το πρόγραμμά τους ήταν αρκετά επιβαρυμένο.

Πάντως, προ ολίγων εβδομάδων, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο Flashnews.gr. Δείτε εδώ.

Δείτε τις απαντήσεις των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ στις 3 ερωτήσεις του ΚΙΝΑΛ:

Ερώτηση Flashnews.gr: Πιστεύετε ότι το ΚΙΝΑΛ, μετά τις εκλογές, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην πολιτική παρουσία του στα δρώμενα της χώρας; Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει για το «χτίσιμο» ενός δυνατού και ανταγωνιστικού Κινήματος ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2023; Ποιες (και αν θα γίνουν) οι προσεγγίσεις με τους υπόλοιπους συνυποψήφιούς σας για την ηγεσία;

Νίκος Ανδρουλάκης: Η 5η και η 12η Δεκεμβρίου είναι η αφετηρία μιας νέας αρχής για την παράταξή μας. Προτεραιότητά μου η αναγέννηση του κινήματος μας από τα κάτω, να χτίσουμε ξανά ένα κίνημα βάσης, μαζί με μέλη και φίλους που θα συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές για να φέρουμε κοντά μας δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις. Να γίνουμε ένα κόμμα σύγχρονο και θεσμικό, όπου τα μέλη και οι φίλοι μας δεν θα είναι απλοί παρατηρητές, αλλά ενεργοί συμμέτοχοι στις αποφάσεις μας. Όχι ένα κόμμα ουρανοκατέβατων ή εκλεκτών του εκάστοτε αρχηγού. Ένα συνέδριο που θα ακολουθήσει τις οργανώσεις βάσης και θα είναι μία πολιτική διαδικασία και όχι μία μάχη μηχανισμών με συμβιβασμούς της κορυφής. Με ένα πολιτικό πρόγραμμα το οποίο θα το γράψουμε όλοι μαζί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τους τοπικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών που θα είναι η αιχμή μας στις εθνικές εκλογές. Με ανανεωμένο στελεχιακό δυναμικό, με πρόσωπα υψηλής αξιοπιστίας. Να αφήσουμε πίσω παλαιοκομματικές νοοτροπίες και πρακτικές που πλήγωσαν τη σχέση μας με τους πολίτες. Να γίνουμε ξανά ο κύριος εκφραστής της Προόδου και της Δημοκρατίας στη χώρα.

Παύλος Γερουλάνος: Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη από μεγάλη μερίδα των προοδευτικών πολιτών για ένα κόμμα που θα χαράξει πολιτικές που πραγματικά ενδυναμώνουν τους πολλούς. Αυτή την ανάγκη δεν την καλύπτει ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές τους που ουσιαστικά στρέφονται εναντίον της μεσαίας τάξης. Διαπιστώνω καθημερινά πόσο ισχυρή είναι η παρέμβαση μας σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής και της κοινωνίας, φορείς, επιμελητήρια, συλλόγους, διοικητικά συμβούλια, στην τοπική αυτοδιοίκηση. Για να γίνει αυτή η επιρροή πλειοψηφικό ρεύμα, πρέπει να χαράξουμε ξεκάθαρο σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας, το οποίο να βάλει ξανά στο προσκήνιο την αποδυναμωμένη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Με αυτούς τους ανθρώπους, που ήταν πάντα η μηχανή που πήγαινε την Ελλάδα μπροστά, πρέπει να συνδεθούμε ξανά και για να το κάνουμε αυτό ο χώρος μας έχει ανάγκη από ηγεσία με ουσιαστική προοπτική. Τι σημαίνει αυτό; Να διαθέτει 4+1 απαραίτητα χαρακτηριστικά. Γνώση της αγοράς, ικανότητα διοίκησης, διάθεση ενότητας, αξιοπιστία και συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Αυτά φέρνει η υποψηφιότητά μου.

Ανδρέας Λοβέρδος: Στις 5 Δεκεμβρίου η υπόθεση δεν είναι μόνο εσωκομματική. Η υπόθεση είναι βαθιά πολιτική και πατριωτική. Στις 5 Δεκεμβρίου προσωπικά καλώ έντεκα εκατομμύρια Ελληνίδων και Ελλήνων να επιλέξουν ισχυρή, μεταρρυθμιστική, υπεύθυνη αντιπολίτευση για τη χώρα. Και βεβαίως καλώ όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι και κεντροαριστεροί να μου δώσουν τη δύναμη να κάνουμε μαζί αυτό που αξίζει στο χώρο μας: την παράταξη μεγάλη ξανά. Μιλάω για την αλλαγή ως αλήθεια και όχι ως σύνθημα ευκαιρίας. Όραμα μου είναι να εκφραστεί ένα συντεταγμένο προγραμμα θέσεων, το σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως η προσέλκυση του μοντέρνου κινήματος της κλιματικής κρίσης, που αναδεικνύεται πλέον σε όλη την Ευρώπη ως η νέα πολιτική οικολογία. Μέσα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό να αναδειχθεί ο πράσινος – σοσιαλδημοκρατικός πόλος που θα αναχαιτίσει τον λαϊκιστή ΣΥΡΙΖΑ  και θα ασκήσει μεταρρυθμιστική και σοβαρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση που σήμερα εκλείπει. Τέλος θα επιχειρήσει να φέρει κοντά στο σύγχρονο κόμμα, που θα χτίσουμε χιλιάδες ανθρώπους που απομακρύνθηκαν αλλά ακόμη όλους τους νέους ανθρώπους που διψάνε για συμμετοχή. Ο κόσμος δυσπιστεί και έχει δίκιο. Σε αυτήν την προσπάθεια τα ζητήματα της πάταξης της γραφειοκρατίας και της πράσινης διακυβέρνησης θα αποτελέσουν για εμάς συνειδητή προτεραιότητα. Στις επόμενες εθνικές εκλογές οι Έλληνες θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία και όχι σε δύο προτάσεις εξουσίας. Να είστε βέβαιοι ότι του ΠΑΣΟΚ θα είναι η καλύτερη.

Παύλος Χρηστίδης: Στόχος μου είναι η επόμενη μέρα να μας βρει έτοιμους και ενωμένους, έτσι ώστε να γίνουμε κίνημα ξανά.  Όπως και εγώ, έτσι και οι υπόλοιποι υποψήφιοί μου σκεφτόμαστε το καλό της παράταξης και μόνο. Κάνουμε διάλογο με την κοινωνία, και έχουμε δίπλα μας όλους αυτούς που θέλουν να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο, και μια πιο δίκαιη και ανοιχτή κοινωνία. Μέσα από το διάλογο, θα ετοιμάσουμε σχέδια και στρατηγικές που να είναι ρεαλιστικές και να προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα των ημερών μας, όπως η ανεργία, η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, και φυσικά η πανδημία.

Ερώτηση Flashnews.gr:  Εφόσον εκλεγείτε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και με δεδομένο ότι η παράταξή σας θα παίξει «κομβικό ρόλο» στις πολιτικές εξελίξεις, μετά τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, θα επιδιώξετε συνεργασία με κάποιο από τα κόμματα που θα έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά;

Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν αξίζει ο ρόλος του κομπάρσου στην προοδευτική παράταξη. Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε και με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό να ανατρέψουμε αυτόν τον άγονο δικομματισμό που μετατρέπει την Ελλάδα σε μία χώρα χαμένων ευκαιριών. Με ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό πρόγραμμα που απαντάει στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, μακριά από δημαγωγίες και λαϊκισμούς και με ανανενωμένο πολιτικό προσωπικό και νέες πολιτικές πρακτικές, πιστεύω θα μπορέσουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να γίνουμε εμείς ξανά οι πρωταγωνιστές και να ανατρέψουμε το ερώτημα «με ποιους θα πάτε.

Παύλος Γερουλάνος: Ενώ δεν είμαι επί της αρχής κατά των συνεργασιών, η δική μου πρόταση βασίζεται στην αρχή ότι, για να προχωρήσουμε σε δίκαιη ανάπτυξη, πρέπει το πολιτικό σύστημα να απαγκιστρωθεί από τις εξουσίες τις οποίες έχει συγκεντρώσει και να προχωρήσουμε σε μία γενναία διοικητική μεταρρύθμιση. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φανερώνουν καμία τέτοια διάθεση. Η Νέα Δημοκρατία, με το δήθεν “επιτελικό κράτος”, συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο Μαξίμου στερώντας από τις περιφερειακές δυνάμεις της χώρας την ελευθερία να δράσουν, ενώ επιμένει να επενδύει τα χρήματα που έρχονται από την Ευρώπη σε μία κλειστή μερίδα επενδυτών που έχουν τα συμφέροντά τους εκτός της χώρας. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να καπελώσει θεσμούς ως κυβέρνηση και παρουσιάζει μία εντελώς ανεύθυνη στάση ως αντιπολίτευση. Οι συνεργασίες πρέπει να γίνονται στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, και δεν βλέπω να υπάρχει αυτή η βάση. Πώς να συζητήσουμε λοιπόν;

Ανδρέας Λοβέρδος: Ο στόχος μου είναι ο υπερδιπλασισμός των δυνάμεων μας. Συνεπώς δεν προσχωρώ στην άποψή σας ότι θα παραμείνουμε «μικροί». Καταλαβαίνω το ερώτημα και αναγνωρίζω από που εκπορεύεται. Επειδή όμως δεν παύει να είναι απαξιωτικό σας διαβεβαιώ ότι εάν οι συμπολίτες μας με προτιμήσουν, εμείς αυτό θα το αλλάξουμε. Είμαστε έτοιμοι. Στις επόμενες εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός θα έχει να διαλέξει ανάμεσα σε τρία και όχι σε δύο προγράμματα. Και το δικό μας θα είναι το καλύτερο γιατί εμείς είμαστε η φωνή της μεσαίας τάξης. Στόχος μου είναι να γίνουμε δύναμη εξουσίας και όταν αυτό συμβεί γι΄αυτά θα ερωτώνται άλλοι. Πάμε να γίνουμε αξιωματική αντιπολίτευση. Γίνεται!

Παύλος Χρηστίδης: Όπως έχω πει ξανά στο παρελθόν, δεν είμαστε εδώ για να είμαστε τα βοηθήματα ή οι πατερίτσες ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς μιλάμε με την κοινωνία και με τους πολίτες με δύναμη και αποφασιστικότητα, θέτοντας νέες σχέσεις και νέα θεμέλια εμπιστοσύνης, πολιτικού λόγου και ηθικής. Μπορούμε και θα ξαναγίνουμε πρωταγωνιστές. Εμείς μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα. Ανοίγουμε τη συζήτηση και θέτουμε στο τραπέζι θέματα της καθημερινής ζωής, τους αφανείς ήρωες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Επομένως, οποιαδήποτε πρόταση για συνεργασία με τη ΝΔ ή με το ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε πως μας προσβάλει και μας αποπροσανατολίζει από το στόχο μας.

Ερώτηση Flashnews.gr:  Κατά γενική ομολογία, η Κρήτη έχει τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές, σε όλους τους τομείς. Σε τι επίπεδο πιστεύετε ότι βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή και ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι αποφάσεις της Πολιτείας στο να αποκτήσει η Κρήτη μεγαλύτερη δυναμική;

Νίκος Ανδρουλάκης: Θα πρέπει να αλλάξουμε σα χώρα στρατηγική και να εκμεταλλευθούμε τα πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις όποιες δυσκολίες. Δεν μπορεί το αναπτυξιακό πρόγραμμα να αποφασίζεται στην Αθήνα, αλλά στις κατά τόπους περιφέρειες, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τους κοινωνικούς εταίρους.

Η Κρήτη ιδιαίτερα έχει πολλές δυνατότητες οι οποίες δυστυχώς έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλευτες. Πρέπει να αλλάξουμε το τουριστικό μας προϊόν ώστε να μην είναι ένας τουρίστας – τράνζιτ. να μην είναι ένας  πελάτης 10-15 ημερών. Να το διασυνδέσουμε με τον αγροτοδιατροφικό τομέα και με ναυαρχίδα τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης να γίνουμε πιο εξωστρεφείς.Στο επίπεδο των υποδομών, τα διαχρονικά προβλήματα της Κρήτης είναι γνωστά, και δεν περιορίζονται στον Βόρειο Οδικό Άξονα, ο οποίος έχει καθυστερήσει απαράδεκτα πολύ. Οι τελευταίες φυσικές καταστροφές αποκάλυψαν ότι η δουλειά που πρέπει να γίνει για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της περιοχής, είναι μεγάλη. Ο πρόσφατος σεισμός στο Αρκαλοχώρι, καθώς και οι καταστροφικές πλημμύρες που η Κρήτη βίωσε πριν από λίγα χρόνια, υπογραμμίζουν αυτές τις αδυναμίες. Χρειάζεται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έργων υποδομής που θα περιλαμβάνει τους κάθετους άξονες που θα συνδέει τον Βόρειο Άξονα με την ενδοχώρα και τη Νότια πλευρά αλλά και μικρότερα έργα που θα επιτρέψουν την ισόρροπη ανάπτυξη όλου του νησιού. Να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις, επένδυση που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός πιο ήπιου και εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος και σε άλλες περιοχές πέρα από τον βορρά. Σημαντικό ρόλο μπορούν επίσης να παίξουν και τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα που φημίζονται για την ποιότητά τους, εάν επιτύχουμε την διασύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί, ώστε να βαδίσουν σε έναν πιο ορθό και βιώσιμο δρόμο με τη βοήθεια της καινοτομίας.

Παύλος Γερουλάνος: Υπάρχει τεράστιος δρόμος για να διανύσουμε για να φτάσει η Κρήτη να εκπληρώσει τις αληθινά τεράστιες προοπτικές της. Να διαχέεται η ανάπτυξη δίκαια σε όλο το νησί και όχι σε επιμέρους σημεία, να ολοκληρωθεί επιτέλους ο ΒΟΑΚ που όλο τον ακούμε και όλο δεν υλοποιείται.

Όπως είπα και στην πρόσφατη επίσκεψη μου στην Κρήτη, το νησί αυτό είναι το απόλυτο παράδειγμα για την ανάγκη ενός καινούργιου μοντέλου διακυβέρνησης που θα απελευθερώσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες των περιφερειών της χώρας μας. Το πρόγραμμα Αναγέννηση, με το οποίο ζητώ την ψήφο των προοδευτικών πολιτών στις εκλογές, το οποίο επεξεργάζομαι χρόνια με τους συνεργάτες μου και αναδεικνύει τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, οργανώνει τις τοπικές κοινωνίες ώστε να κρατήσουν τον πλούτο στην περιοχή, επενδύει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διασφαλίζει ότι το αναπτυξιακό αποτύπωμα θα έχει τοπικό χαρακτήρα, διάρκεια και πολλαπλασιαστικά οφέλη. 
Βασίζεται στην ενεργή παρέμβαση του κράτους ώστε να ενεργοποιήσει και να οργανώσει την τοπική κοινωνία να δημιουργήσει τον δικό της πλούτο συνδέοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία με τις κοινωνικές προτεραιότητες. Με αυτό τον τρόπο, οι τοπικές κοινωνίες θα μπορέσουν συντεταγμένα να προωθήσουν την σφαιρική τους ανάπτυξη και όχι να συνωστίζονται ένας δήμαρχος ή ένα επιμελητήριο σε υπουργικά γραφεία προκειμένου να αποσπάσουν μία πολυπόθητη υπογραφή που θα επιφέρει ένα προσωρινό μπάλωμα.

Ανδρέας Λοβέρδος: Το μεγάλο στοίχημα της Κρήτης είναι η ανάπτυξη των βασικών της υποδομών. Μεταφορές, συγκοινωνία, ενέργεια. Η ολοκλήρωση του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης θα πρέπει να επιταχυνθεί και να συμπληρωθεί με έργα διάνοιξης στον άξονα Βορρά-Νότου πλέον. Στο κομμάτι της ενέργειας θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και οι δυνατότητες εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα νότια του νησιού. Επίσης η γεωγραφική της θέση και το κλίμα της αποτελούν παράγοντες που εφόσον αξιοποιηθούν σωστά και αποτελεσματικά μπορεί να την καταστήσουν πρότυπο πράσινο νησί.

Παύλος Χρηστίδης: Η Κρήτη είναι από τους βασικούς άξονες της χώρας και έχει ισχυρή παρουσία σε όλους τους τομείς. Ο πρωτογενής τομέας και η αγροτική πολιτική είναι ένας από τους βασικούς, αν όχι ο βασικότερος πυλώνας της πολιτικής που έχω σκοπό να υπηρετήσω μιας και συνδέετε άμεσα με την οικονομία και τις ραγδαίες εξελίξεις της κλιματικής κρίσης που φέρνει αντιμέτωπους χιλιάδες ανθρώπους στην χώρα μας.

Η περιφέρεια με την αγροτική παραγωγή που διαθέτει ή που μπορεί να παράξει έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει, όπως και ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, να δώσει την ευκαιρία σε εκατοντάδες δημιουργικούς ανθρώπους να πετύχουν και να αναδείξει νέους και σύγχρονους επιχειρηματίες που θα είναι οι πραγματικοί πρεσβευτές της ποιότητας στην Ευρώπη!

Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα των κατοίκων της Κρήτης και για εμένα προσωπικά, η στήριξη του κράτους πρέπει να είναι δεδομένη, τόσο στους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους, τους επαγγελματίες του τουρισμού, δίνοντας τους το περιθώριο να γίνουν ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους στην Ευρώπη, αλλά και τον κόσμο μέσα από ουσιαστικά προγράμματα που θα είναι ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα και με μεγάλο χρόνο διάρκειας. Δεν μπορούμε πια να βασιζόμαστε μόνο σε παχιά λόγια, θεωρίες και την καταβολή επιδοτήσεων που πάνε χαμένες λόγο της αύξησης παράγωγης και της χαμηλής τιμής στα προϊόντα πρέπει και οφείλουμε να δούμε τα πράγματα πιο σοβαρά, να βάλουμε ισχυρούς θεμέλιους λίθους στον πρωτογενή τομέα και να στηρίξουμε – αναδείξουμε την οικονομία της ενδοχώρας.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ 

Νίκος Ανδρουλάκης

Παύλος Γερουλάνος

Χάρης Καστανίδης

Ανδρέας Λοβέρδος

Γιώργος Παπανδρέου

Παύλος Χρηστίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook