Διευρυμένες αρμοδιότητες και ρόλο συντονιστή της κυβέρνησης για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και σε όλα τα θέματα «πρώτης γραμμής», αναλαμβάνει επισήμως ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στόχος είναι η διασφάλιση της νέας δανειακής σύμβασης, με τους ευνοϊκούς όρους που συμφωνήθηκαν την 26η Οκτωβρίου.

Από τα χέρια του υπουργού Οικονομικών θα περάσουν πλέον όλα τα ακανθώδη ζητήματα και εκκρεμότητες άλλων υπουργείων που πρέπει να κλείσουν αφού αποτελούν προαπαιτούμενο για την ενεργοποίηση της του νέου δανείου.

Ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να χειριστεί με «μαεστρία» θέματα άλλων υπουργείων, αλλά και θέματα σχέσεων με τους υπόλοιπους υπουργούς.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο χτες, ο κ. Βενιζέλος καλείται να διαμορφώσει ένα νομοσχέδιο-σκούπα που θα ικανοποιεί «μια και έξω» όλους τους όρους και τις απαιτήσεις που θέτει η 26η Οκτωβρίου για το νέο δάνειο και το «κούρεμα» του ελληνικού δημοσίου χρέους.

 Το νομοσχέδιο θα είναι το «κλειδί» και για την έκθεση της Τρόικα που θα ανοίγει το δρόμο για το νέο δάνειο.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει να ετοιμάσει έως τις 8 Δεκεμβρίου (πριν τη Σύνοδο Κορυφής):

- να δώσει λύση στο "άνοιγμα" του επαγγέλματος των ταξί,

- να αλλάξει τα πάντα στις επικουρικές συντάξεις,

- να συντονίσει τα υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης για να «τρέξουν» μεγάλα οδικά έργα,

- να αποδεσμευτούν κονδύλια ύψους 6 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ

- ακόμα και να ξεμπλοκάρουν οι αλλαγές στο σύστημα διαχείριση απορριμμάτων, που έχουν τελματώσει λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος θα αναλάβει και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την SIEMENS , από την οποία προσδοκά έσοδα 200-250 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και να πάρει τέλος η εμπλοκή που έχει προκληθεί σε διάφορα έργα, όπως του Μετρό.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με δημοσίευμα στο protothema.gr, θα παρουσιαστεί στην συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, την ερχόμενη τέταρτη, και στόχος είναι να κατατεθεί στην Βουλή στις 8 Δεκεμβρίου, οπότε και αναμένεται η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών που θα συζητήσουν για την πρόοδο και το μέλλον της Ελλάδας.