Τι γίνεται με τους μη αδειοδοτημένους χώρους που λειτουργούν στα Χανιά 

Τα γυμναστήρια αποτελούν έναν από τους επιχειρηματικούς κλάδους της χώρα που έχουν πληγεί περισσότερο κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Τα δυο τελευταία χρόνια με κυβερνητική απόφαση παρέμειναν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα τοποθετώντας τα με αυτό τον τρόπο ψηλά στην λίστα των κλάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. 

Με την έλευση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που πάρθηκαν τα γυμναστήρια είδαν τον τζίρο τους να πέφτει κάτω από το 50%.

Παράλληλα ο φόβος του συνωστισμού και της διασποράς του ιού απομάκρυναν πολύ κόσμο από τα γυμναστήρια.

Πως επηρεάστηκαν τα γυμαστήρια των Χανίων από τα περιοριστικά μέτρα και την πανδημία

Στα Χανιά τα νέα περιοριστικά μέτρα βρίσκουν τους ιδιοκτήτες των γυμναστήριων σε μια ήδη δύσκολη θέση αφού όλο αυτόν τον καιρό έβλεπαν τον τζίρο τους ήδη αρκετά πεσμένο και με τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί εδώ και δυο βδομάδες θα πρέπει να εμποδίζουν την είσοδο σε ανεμβολιάστους πελάτες γεγονός που θα μειώσει και άλλο τα έσοδα τους.

Ο Μάνος Γρυλλάκης, αντιπρόεδρος του συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Χανίων μίλησε στο Flashnews.gr και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος με την έλευση της πανδημίας.

Ο κ. Γρυλλάκης ανέφερε στο Flashnews ότι τα γυμναστήρια αποτελούν έναν από τους πιο πληττόμενους επιχειρηματικούς κλάδους καθώς παρέμειναν κλειστά με κυβερνητική απόφαση για 10 μήνες από την αρχή της πανδημίας. Μάλιστα αυτοί οι μήνες όπου παρέμεναν κλειστά αποτελούν τους κατεξοχήν αποδοτικούς μήνες για τα ταμεία των γυμναστηρίων ενώ τα καλοκαίρια που ήταν ανοιχτές οι επιχειρήσεις τους ο κόσμος δεν προτιμάει τους κλειστούς χώρους άθλησης.

Ο κ Γρυλλάκης αναφέρει ότι μετά το δεύτερο lockdown όταν άνοιξαν οι επιχείρησεις ο τζίρος ήταν ήδη στο 50% και με τα συνεχόμενα μέτρα αρχικά με τα rapid test και αργότερα με την απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων σε ορισμένα γυμναστήρια η πτώση του τζίρου άγγιξε το 70%.

Τα γυμναστήρια όπως φαίνεται αποτελούν ίσως τον πιο πληττόμενο κλάδο, πιο πολύ και από την εστίαση και τον τουρισμό καθώς αυτοί οι κλάδοι υπέρ λειτουργούν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πληγή για τα γυμναστήρια οι μη αδειοδοτημένοι χώροι εκγύμνασης 

Στο μεταξύ ένα ακόμα πλήγμα για τον κλάδο των γυμναστήριων είναι οι μη αδειοδοτημένοι χώροι εκγύμνασης που λειτουργούν οι περισσότεροι από τους οποίους λειτουργούσαν και κατά την διάρκεια του lockdown όταν τα αδειοδοτημένα γυμναστήρια παρέμεναν κλειστά.

Η λειτουργία των χώρων αυτών δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς πρόκειται για χώρους που δεν εφαρμόζονται πάντα όλα τα υγειονομικά πρωτοκόλλα και πολλές φορές συγκεντρώνεται πολύς κόσμος σε μικρούς χώρους χωρίς αποστάσεις και μάσκα βοηθώντας έτσι στην μετάδοση του ιού.

Ακόμη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού αφού φορολογικά δεν αντιμετωπίζονται το ίδιο οι χώροι αυτοί με τα κανονικά γυμναστήρια καθώς μπορεί είτε να μην κόβουν αποδείξεις αφού δεν αποδίδουν ΦΠΑ ή να έχουν φοροελαφρύνσεις αφού είναι σωματεία ή σύλλογοι.

Σύμφωνα με τον κ. Γρυλλάκη αυτή τη στιγμή στα Χανιά οι μη αδειοτημένοι χώροι που λειτουργούν μπορεί να είναι είτε παράνομα γυμναστήρια τα όποια δεν έχουν καν άδεια λειτουργίας είτε σωματεία ή σύλλογοι που μέσα γίνεται κανονική μαζική άθληση που κανονικά γίνεται μόνο μέσα στα γυμναστήρια.

Άλλωστε σε αυτούς τους χώρους με βάση την ισχύουσα κατάσταση είναι πιο εύκολο να γυμναστούν μη εμβολιασμένοι πολίτης εξ αιτίας των μέτρα που ισχύουν τώρα καθώς δεν είναι εύκολο να ελέγχουν και να διαπιστωθεί αν τηρούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο σύλλογος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Χανίων έχει δεχτεί καταγγελίες για τη λειτουργία τέτοιων χώρων και με τη σειρά του έχει ενημερώσει την αντιπεριφέρεια Χανίων. Ήδη η αντιπεριφέρεια έχει ξεκινήσεις τις απαραίτητες ενέργιες, έχει συσταθεί μια 5μελής επιτροπή που θα αναλάβει να ελέγξει τους χώρους για τους όποιους υπάρχουν καταγγελίες .Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη βδομάδα και αναμένονται αποτελέσματα.

Το βασικό ζήτημα που υπάρχει με τους χώρους αυτούς σύμφωνα με τον κ. Γρυλλάκη είναι ότι δεν διασφαλίζεται η ασφάλεια των αθλουμένων, καθώς μπορεί εκεί όσοι εργάζονται ως γυμναστές υπάρχει πιθανότητα να μην είναι πιστοποιημένοι απόφοιτοι ΤΕΦΦΑ, να μην έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και οι χώροι όπου στεγάζονται οι χώροι αυτοί να μην είναι πολεοδομικά και υγειονομικά άρτιοι.

Στόχος του συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Χανίων είναι να συνετιστούν και όχι να κλείσουν οι χώροι αυτοί ώστε να μην δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τι ζητάει ο σύλλογος

Ο σύλλογος ιδιοκτητών γυμναστήριων Χανιών προτείνει, για να πάρει μια ανάσα ο κλάδος, να καθιερωθεί ο ΦΠΑ που αποδίδουν οι επιχείρησης να πέσει από το 13% που βρίσκεται τώρα στο 6% καθώς ασχολούνται με την υγεία των πολιτών, μια σκέψη που η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική.

Ακόμη ο σύλλογος προτείνει η επιστρεπτέα προκαταβολή που είχαν πάρει τα γυμναστήρια και πρέπει να επιστρέψουν το 33% πίσω στο κράτος να αρχίσει να αποπληρώνεται από τον Ιανουάριο του 2023 και όχι από το 2022 καθώς οι επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα ορθοποδήσει από την πανδημία.

Επιπλέον ο σύλλογος προτείνει να δοθεί ένας νέος κύκλος μη επιστρεπτέων πληρωμών στο κλάδο των γυμναστηρίων καθώς οι προηγούμενες μη επιστρεπτέες επιδοτήσεις κατευθύνθηκαν κυρίως σε άλλους κλάδους.

Τέλος ο σύλλογος ζητάει τη στήριξη του κράτους στο ενοίκιο καθώς ο κλάδος των γυμναστήριων αποτελεί συνεχώς πληττόμενο κλάδο και ζητάει επιδότηση έστω του 40% του ενοικίου των επιχειρήσεων και δυνατότητα αναστολής εργασίας κάποιων εργαζομένων καθώς δεν βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία με τα περιοριστικά μετρά; που ισχύουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook