Οι ομάδες Εργασίας Αιμοδυναμικής και Επεμβατικής Καρδιολογίας, Ηλεκτροφυσιολογίας και Καρδιοχειρουργικής της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος συνδιοργάνωσε στις 3-5 Δεκεμβρίου 2021 το Διεθνές Συνέδριο ICE στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Το συνέδριο προσφέρει γνώση σε νέες τεχνικές και πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς. Επίσης αποτελεί πλέον θεσμό στα ιατρικά δρώμενα σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και ένα πεδίο συνάντησης ανταλλαγής απόψεων σε επίκαιρα Καρδιολογικά θέματα.

O Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Καθ. Γεώργιος Κοχιαδάκης μίλησε στο Flashnews.gr για το διεθνές συνέδριο που έχει γίνει πλέον θεσμός.

“Το ICE είναι ένα διεθνές συνέδριο, όπου διοργανώνεται από την Ελληνική καρδιολογική εταιρία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο. Είναι ένα συνέδριο για την επεμβατική καρδιολογία και καρδιοχειρουργικής. Γίνεται τα τελευταία 7 χρόνια στο Ηράκλειο με όλους τους εξειδικευμένους καρδιολόγους από την Ελλάδα και την Κύπρο. Μάλιστα είχαμε συμμετοχές από την Ελβετία και την Αμερική. Συμμετείχαν περίπου 500 άτομα, είτε με φυσική, είτε με υβριδική παρουσία. Συγκεκριμένα είχαμε 200 άτομα δια ζώσης και 300 άτομα διαδικτυακά.

Ασχοληθήκαμε με εξειδικευμένα θέματα, την στεφανιαία νόσο με τα οξέα εμφράγματα, με την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου, με τις βαλβίδες. Σίγουρα το αντικείμενο είναι τέτοιο που δεν απευθύνεται σε έναν γενικό καρδιολόγο.

Συγχρόνως, έγινε και ένα συνέδριο για τις νοσηλεύτριες οι οποίες ασχολούνται με την επεμβατική καρδιολογία. Η Ελληνική καρδιολογική εταιρία θεωρεί ότι το νοσηλευτικό προσωπικό είναι συνεργάτες. Τα προβλήματα και ο σκοπός είναι κοινός.”

Ο επεμβατικός καρδιολόγος και Διευθυντής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, Γεώργιος Τριάντης σημείωσε:

“Είναι η τέταρτη φορά που έρχομαι στο ICE, ένα συνέδριο που είναι θεσμός για την καρδιολογική οικογένεια. Το τριήμερο του συνεδρίου υπήρχε χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων, όπου πολλές φορές έφτασε στα όρια έντονης αντιπαράθεσης. Πιστεύω ότι πολλά προβλήματα με αυτό τον τρόπο λύθηκαν.”

Στο Flashnews.gr μίλησε και ο ταμίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας και Διευθυντής ΕΣΥ καρδιολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Αλέξανδρος Πατριανάκος.

“Είναι ένα πολύ ωραίο και επιτυχημένο διεθνές συνέδριο, όπου υπήρχε συμμετοχή από καταξιωμένους συναδέλφους από Ελβετία, Αμερική, Αγγλία, με φυσική παρουσία. Οι εξελίξεις στην καρδιολογία τρέχουν και καλύψαμε ένα μεγάλο τομέα από τα σύγχρονα που έχουμε στην επεμβατική, ενώ ταυτόχρονα διοργανώθηκε ένα εκπαιδευτικό συνέδριο για τους υπερήχους, αναδεικνύοντας αυτό που θέλει ο καρδιολόγος, Εκπαίδευση, ενημέρωση, μέλλον.”

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Ιωάννης Κανακάκης:

“Το ICE είναι μία από τις κεντρικές εκδηλώσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, είναι η τρίτη εκδήλωση μετά το Πανελλήνιο Συνέδριο της ομάδας που γίνονται στα Ιωάννινα φέτος και γίνεται κάθε χρόνο στο Ηράκλειο. Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ. Ασχολείται αποκλειστικά με την επεμβατική καρδιολογία, όπου παρόλο που το ενδιαφέρον μονοπωλείται από τον Covid-19 δεν παύουν τα καρδιακά να είναι η πρώτη αιτία θανάτου και στις χώρες μας. Το 40% των θανάτων οφείλονται σε καρδιακά νοσήματα. Το συνέδριο φέρνει τη νέα γνώση, με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές στο τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας.”

Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργών Θώρακος της καρδιάς αγγείων και Διευθυντής της ελάχιστα επεμβατικής καρδιοχειρουργικής κλινικής στο Metropolitan General, Χριστόφορος Κωτούλας πρόσθεσε για το διεθνές συνέδριο ICE:

“Η αιχμή του δόρατος για τους καρδιολογικούς ασθενείς είναι η επεμβατική καρδιολογία, η ηλεκτροφυσιολογία και η καρδιοχειρουργική. Το Συνέδριο έχει γίνει πλέον θεσμός διότι στην φιλόξενη πόλη του Ηρακλείου μαζεύονται στις αρχές κάθε Δεκέμβρη, όλοι οι καρδιολόγοι με σκοπό να συζητήσουν τα θέματα και να αποφασίσουν την πορεία της αντιμετώπισης του ασθενή στα επείγοντα και στα τακτικά θέματα. Το ετήσιο ραντεβού έχει νόημα γιατί η τεχνογνωσία και η τεχνολογία εξελίσσεται και πρέπει να είμαστε εδώ και να συζητάμε φιλικά με σκοπό πάντα το καλό του ασθενή.”

Η Διευθύντρια του ΕΣΥ στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών και Υπεύθυνη της μονάδας καρδιακής ανεπάρκειας, Χριστίνα Χρυσοχόου:

“Ήταν χαρά μου να συμμετέχω στο τριήμερο διεθνές συνέδριο ICE, διότι ήταν μία ευκαιρία να συναντηθούμε αξιόλογοι καρδιολόγοι. Ακόμα και για εμένα που δεν είμαι επεμβατική καρδιολόγος είναι μεγάλη ευκαιρία να δω αρκετά πράγματα που δεν βλέπω σε καθημερινή πράξη, αν λύσω απορίες μου. Το συνέδριο κάλυψε όλο τον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας και κρίσιμων αποφάσεων, τα οποία είναι βασικά σε καθημερινή πράξη και για τον μη επεμβατικό ιατρό.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook