Κάθε χρόνο παραμονή του Αγίου Νικολάου η Τύλισος εορτάζει τον προστάτης της Άγιο Νικόλαο, όπου τα τελευταία χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος και οι κάτοικοι αναβιώνουν το έθιμο του μπακαλιάρου. 

Μετά τον εσπερινό, υπήρχε κέρασμα τηγανητού μπακαλιάρου, εκλεκτά εδέσματα και κρασί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυλίσου, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από το Covid-19. 

Με την παρουσία τους τίμησαν τον Εσπερινό ο αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς, ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Περυσινάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Ματαλιωτακης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Τάσος Λιαδάκης και o Πρόεδρος και αντιπρόεδρος κοινότητας Γαζίου, Ευάγγελος Παρασύρης και Γιάννης Άσπρης.


Πώς προέκυψε το έθιμο του μπακαλιάρου;

Τα παλιότερα χρόνια, δεκαετίες 50 και 60, ο Τυλισανός αγωγιάτης, που κατέβαινε στη Χώρα, δηλαδή στο Ηράκλειο, αφού πουλούσε το εμπόρευμά του, κυρίως ξυλεία και αγροτικά προϊόντα, επιστρέφοντας στο χωριό αγόραζε μπακαλιάρο, επειδή τότε ήταν πολύ οικονομικός για τα δεδομένα της εποχής.

Οι Τυλισανοί αγωγιάτες κρεμούσαν τον μπακαλιάρο στους γαιδάρους, καθώς επέστρεφαν στο χωριό. Βλέποντας αυτό οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών, κόλλησαν το παρατσούκλι “μπακαλιάροι” στους Τυλισανούς, επειδή συχνά αγόραζαν τον γνωστό παστό μπακαλιάρο.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook