Ημέρα γιορτής για το Πολεμικό Ναυτικό – Με τιμές η γιορτή του προστάτη τους αγίου στον Ναύσταθμο Κρήτης 

Με λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα στον Ναύσταθμο Κρήτης ο προστάτης του Πολεμικού Ναυτικού, Άγιος Νικόλαος ο οποίος είναι και πολιούχος της Σούδας.

Παράλληλα, σήμερα εορτάζεται και η επέτειος των νικηφόρων ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913.

Στο πλαίσιο του εορτασμού τελέστη θεία δοξολογία εντός του Ναυστάθμου Κρήτης από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό με την παρουσία και συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιπλοίαρχος Ι. Σαρηγιάννης ΠΝ, Διοικητής του Ναυστάθμου Κρήτης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είναι σε όλους γνωστή η παραδοσιακή και βαθιά ευλάβεια των ναυτικών μας στον Άγιο Νικόλαο και είναι πολύ συγκινητική η ύπαρξη της εικόνας του Αγίου στα πιο ζωτικά διαμερίσματα όπως στη γέφυρα και το μηχανοστάσιο ακόμα και των πιο μικρών πλοίων. Σε αυτή την εικόνα οι Έλληνες ναυτικοί προσεύχονται στις αβέβαιες και επικίνδυνες στιγμές που δεν είναι σπάνιες στη δύσκολη ναυτική ζωή. Από την ίδια πηγή αντλούν διαχρονικά δύναμη και θάρρος τόσο στην ειρήνη όσο και στον πόλεμο οι άνδρες και οι γυναίκες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Έχουν περάσει ήδη πάνω από 100 χρόνια από τις νικηφόρες ναυμαχίες των βαλκανικών πολέμων που τιμούμε σήμερα μαζί με τον Άγιο Νικόλαο. Και όμως ακόμα και σήμερα οι ναυμαχίες αυτές φωτίζουν τις ψυχές και καθοδηγούν τα βήματα των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού […]

[…] Λέγεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται η σημερινή επέτειος, μας βρίσκει για μία ακόμα φορά υπό απειλή. Ήδη στο κοντινό παρελθόν και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ο ελληνικός στόλος δοκιμάστηκε ξανά αναλαμβάνοντας επιχειρήσεις όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και νοτιοανατολικότερα προασπιζόμενος κυριαρχικά συμφέροντα της πατρίδας μας έναντι της προκλητικότητας της Τουρκίας. Τα πληρώματα των πολεμικών μας πλοίων ως γνήσιοι συνεχιστές της ναυτικής μας παράδοσης τήρησαν τον όρκο τους και με εθνική υπερηφάνεια βρέθηκαν εκεί που τους κάλεσε το καθήκον ώστε να γράψουν μία ακόμα ιστορική σελίδα παρατεταμένων μάλιστα επιχειρήσεων.

Είναι φανερό ότι αν θέλουμε να τους αποτρέψουμε πρέπει να συμβάλλουμε στη διατήρηση μιας αξιόμαχης ναυτικής δύναμης και αν τολμήσουν, τότε, με πίστη στη νίκη που μας χαρίζει το δίκαιο, η αήττητη παράδοση στη θάλασσα και με τη βοήθεια του Θεού, να τους αναγκάσουμε – σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων – να αποτύχουν.


Το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι ενισχυμένο τα τελευταία χρόνια με αρκετές νέες μονάδες ενώ ευρίσκεται στην αρχή του ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για περαιτέρω ενίσχυση με καινούργια πλοία και εκσυγχρονισμό των παλαιότερων. Η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση των φρεγατών ΒELHARRA, μονάδων που μπορούν να αναλάβουν οποιαδήποτε μορφή πολέμου και είναι εξοπλισμένες με την τελευταία λέξη της αμυντικής τεχνολογίας αποτελεί μία επιβεβαίωση της αναγκαιότητας της θαλάσσιας υπεροχής.

Στην ανανεωτική αυτή προσπάθεια όλοι εμείς οι υπηρετούντες στο Ναύσταθμο Κρήτης ας συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και πιο συγκεκριμένα ας φροντίσουμε για τη σωστή συντήρηση και επισκευή των πλοίων μας ως και για την αναβάθμιση του συνόλου των υποδομών του Ναυστάθμου Κρήτης.

Εύχομαι ο Άγιος Νικόλαος να χαρίζει σε όλους υγεία και δύναμη. Ζήτω το έθνος. Ζήτω το Πολεμικό Ναυτικό.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook