Πάνω από 11.000 κεριά – ένα για κάθε θάνατο εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ελβετία – φώτιζαν χθες Τρίτη το σκοτάδι τοποθετημένα γεωμετρικά στις πλάκες έξω από το ελβετικό κοινοβούλιο στη Βέρνη.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο για να θυμηθούμε και να θρηνήσουμε τα θύματα», εξήγησε ο Σιμόν Γκέρεν του κινήματος Corona-Mahnwache («Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της πανδημίας», σε ελεύθερη απόδοση).

Κάπου 40 εθελοντές άναψαν τα κεριά, τοποθετημένα στην πλατεία μπροστά στην ελβετική Βουλή. Η ίδια συλλογικότητα είχε οργανώσει παρόμοια πρωτοβουλία πέρυσι.

Ο κ. Γκέρεν τόνισε ότι η χειρονομία αποτελούσε επίσης έκκληση προς τις αρχές να λάβουν πιο αποτελεσματικά μέτρα για να περιοριστεί η ραγδαία αύξηση των μολύνσεων.

Η Ελβετία είναι αντιμέτωπη με απότομη άνοδο των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αρχές ανακοίνωσαν μέτρα την περασμένη εβδομάδα, όχι πάντως τόσο αυστηρά όσο αυτά που επιβάλλονται στη Γερμανία ή στην Αυστρία.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν υποκύψει εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 έφθασε χθες τους 11.288, σύμφωνα με τις ελβετικές υγειονομικές αρχές. Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού έχουν ξεπεράσει το εκατομμύριο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει κάπου 2.500 μέλη του ιατρικού σώματος του στρατού για να βοηθήσουν καθώς τα νοσοκομεία κατακλύζονται πλέον από ασθενείς. Η πληρότητα των κλινών των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία κοντεύει το 79%. Πάνω από το 30% των ασθενών πάσχει από την COVID-19.

Το ποσοστό του πληθυσμού άνω των δώδεκα ετών που έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 βρίσκεται γύρω στο 66%, παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές προτροπές στον πληθυσμό να εμβολιαστεί και τις δημόσιες εκστρατείες ευαισθητοποίησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook