Ο δήμαρχος είπε ότι αν ξαναέκανε τη διαδικασία πάλι τα ίδια θα ξαναέκανε – Επικρίσεις από παρατάξεις για έλλειψη αυτοκριτικής

Κριτική στον δήμαρχο Χανίων για τους χειρισμούς του στο θέμα του έργου ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς Χανίων αλλά και στο γεγονός ότι ενώ είχε αρνητική έκβαση, ο κ. Σημανδηράκης δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ότι αν ξαναέκανε τη διαδικασία πάλι τα ίδια θα έκανε! Μάλιστα, είπε ότι το γεγονός ότι δεν υπήρξε ένσταση από την ένωση εταιρειών που είχε αποκλειστεί από τη διαδικασία του διαγωνισμού όταν είχαν κατατεθεί οι τεχνικές προσφορές των ενδιαφερομένων, δίνει αισιοδοξία στη δημοτική αρχή ότι θα προχωρήσει η διαδικασία.

Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν ο Γρηγόρης Αρχοντάκης που είπε ότι θα περίμενε από τον δήμαρχο να αναγνωρίσει τα λάθη που έγιναν κατά τη διαδικασία αντί να λέει στο σώμα ότι θα ξαναέκανε τα πάντα με τον ίδιο τρόπο. Μάλιστα, ανέφερε ότι έπρεπε να έχει συμβουλευτεί ειδικό νομικό, από τα μέσα της διαδικασίας για να διασφαλίσει τη νομιμότητα και όχι να τον ορίζει μετά την απόρριψη από το Ελεγκτικό Συμβούλιο. Τέλος, ως προς την τοποθέτηση του δημάρχου ότι από τη στιγμή που η εταιρεία που αποκλείστηκε δεν έχει υποβάλει ένσταση ανέφερε: “Ξέρουμε όλοι για ποιο λόγο δεν κατατέθηκε ένσταση. Γιατί η ίδια εταιρεία που αποκλείστηκε, είναι η ίδια που θα υλοποιήσει το έργο!”

Επίσης, ο Τάσος Βάμβουκας σχολίασε αρνητικά την τοποθέτηση του δημάρχου ότι θα ξαναέκανε τα ίδια ακριβώς βήματα αφού όπως είπε ο κ. Βάμβουκας “Προφανώς κάτι πήγε στραβά στη διαδικασία και καλό είναι πάντα να κοιτάμε αυτοκριτικά κάποια πράγματα”.

Ο Γιώργος Τσαπάκος εκπροσωπώντας την παράταξη του Άρη Παπαδογιάννη είπε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα plan b, ο Ευτύχης Δαμιανάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την τελική απόφαση και κάλεσε σε ενότητα, ο κ. Σαρρής είπε ότι η πολυνομία δημιουργεί προβλήματα που δεν μπορεί κάποιος να τα αποφύγει μπορεί όμως να τα περιορίσει λέγοντας ότι έπρεπε να είχε συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και τέλος ο κ. Βουρλάκης είπε ότι πρέπει οι ενοικιαστές στη δημοτική αγορά που ζημιώνονται να αποζημιωθούν.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο 

Ο Δήμαρχος Χανίων, μιλώντας στο Δ.Σ. για να παρουσιάσει πώς ενήργησε ο δήμος Χανίων όλο αυτόν τον καιρό πριν φτάσουμε στην απόρριψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Έγινε η σύνταξη των όρων της διακήρυξης. Δεν υπήρξε κανείς που να προσέβαλε τους όρους. Έτσι πήγαμε στην επόμενη φάση που είναι η συγκρότηση της επιτροπής του διαγωνισμού κα η πρόσκληση για συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Η συγκρότηση έγινε σύμφωνα με τον νόμο μετά από κλήρωση και με συμμετοχή φορέων. Στο άνοιγμα των τεχνικών προσφορών υπήρξαν 5 ενδιαφερόμενοι, 4 εταιρείες και μια ένωση εταιρειών. Στην εξέταση των τεχνικών προσφορών αποκλείστηκε η ένωση εταιρειών καθώς ένα από τα δυο μέλη είχε χαμηλότερης τάξης πτυχίο από αυτό που προέβλεπε η διακήρυξη. Η απόφαση αυτή δεν έτυχε καμία ένστασης και έγινε συνεννόηση και με το αρμόδιο υπουργείο, έγινε βάσει μιας “θολής” διάταξης νόμου που επιδέχεται διαφορετική ερμηνεία από αυτή που έκανε η υπηρεσία και η επιτροπή διαγωνισμού. Παρόλα αυτά το γεγονός ότι δεν υπήρξε ένταση από την ένωση εταιρειών που αποκλείστηκε από τη διαδικασία μας έκανε αισιόδοξους ότι θα προχωρήσει η διαδικασία. Στην επόμενη φάση από τους 4 που προκρίθηκαν οι 3 υπέβαλαν οικονομική προσφορά και ο μεγαλύτερος μειοδότης ήταν ο προσωρινός ανάδοχος. Μετά ακολούθησαν διαδικασίες ελέγχου της νομιμότητας που έγιναν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Στον έλεγχο δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα καθώς κρίθηκε από την Αποκεντρωμένη ότι όλα είχαν γίνει βάσει νόμου. Στη φάση εκείνη ενημερώθηκαν οι καταστηματάρχες ότι εκκρεμεί μόνο ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο που διαρκεί περίπου 1 μήνα. Είχαμε τονίσει στους καταστηματάρχες ότι μετά την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης θα υπάρχουν περίπου 10-15 μέρες για να αδειάσουν τα καταστήματά τους. Μόλις ενημερωθήκαμε στις 30 Νοεμβρίου για τη συγκεκριμένη απόφαση ενεργήσαμε ώστε να υπάρχει νομική εκπροσώπηση από εξειδικευμένους νομικούς που ειδικεύονται στα ζητήματα των αποφάσεων του ελεγκτικού συνεδρίου. Χθες συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου, εκεί εξηγήσαμε τις ενέργειες του δήμου και είπαμε ότι ήταν πάντα νόμιμες. Περιμένουμε την τελική απόφαση μέσα στο επόμενο 20ημερο. Αν η απόφαση αυτή είναι θετική θεωρούμε ότι το χρονοδιάγραμμα που είχε οριστεί με τους καταστηματάρχες για έναρξη εργασιών μετά τα φώτα, θα μπορεί να ακολουθηθεί. Πιστεύω ότι θα έχουμε θετική έκβαση αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την έκβαση ενός δικαστηρίου. Για όσους έσπευσαν να μιλήσουν για προχειρότητα να κάνω γνωστό ότι ο δήμος Χανίων ακριβώς τα ίδια βήματα που έλαβε το προηγούμενο διάστημα με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό ακριβώς τα ίδια βήματα θα λάμβανε εκ νέου. 

Γιώργος Τσαπάκος

Ειμαστε μπροστά σε μια δυσάρεστη εξέλιξη, ας ελπίσουμε να έχουμε μια θετική απόφαση για τους καταστηματάρχες που έχουν ήδη μπει σε περιπέτεια. Δε θέλουμε να μπούμε στους χειρισμούς που πιθανόν να μπορούσαν να γίνουν διαφορετικοί για να υπάρχει μια διαφορετική έκβαση στο θέμα. Όμως θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα plan b στην περίτπωση που κάτι δεν πήγαινε καλά.

Γρηγόρης Αρχοντάκης

Θα περίμενα μια διαφορετική αντιμετώπιση από τον δήμαρχο, να αναγνωρίσει λάθη που έγιναν κατά τη διαδικασία, αντί να μας λέει ότι αν το ξανάκανε θα το ξανάκανε με τον ίδιο τρόπο. Το έργο της Δημοτικής Αγοράς δεν είναι απλό είναι εμβληματικό που χρονολογείται εδώ και 20 χρόνια, ξεκίνησε επί δημοτικής αρχής Τζανακάκη, το πήραν στη συνέχεια οι επόμενες δημοτικές αρχές και στο τέλος η νυν δημοτική αρχή βρήκε ένα έργο έτοιμο και το μόνο που είχε να κάνει είναι να βρει τις χρηματοδοτήσεις και να το δημοπρατήσει. Ασκήσαμε κρτική για τη χρηματοδότηση, είπαμε ότι θα μπορούσαν να εξευρεθούν περισσότερα χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παρά να χρεωθεί στο σύνολό του το έργο στο περιφερειακό ΕΣΠΑ, χρήματα που έτσι κι αλλιώς θα έρχονταν στα Χανιά και θα χρηματοδοτούσαν άλλα έργα. Στην επιτροπή διαγωνισμού υπήρξε μια διαφορετική άποψη πάνω στο θέμα και υπήρξε μειοψηφία. Κατά την άποψη της παράταξής μας σε εκείνο το σημείο η δημοτική αρχή έπρεπε να διερευνήσει το θέμα νομικά, τεχνικά ώστε να μην οδηγηθούμε στην κατάσταση που είμαστε τώρα. Τότε χρειαζόταν ο ειδικός δικηγόρος κύριε δήμαρχε, τότε χρειαζόταν μια συνεννόηση με το Ελεγκτικό Συνέδριο μήπως και κολλούσε η διαδικασία, εσείς όμως αντί να το διερευνήσετε σε βάθος, γραφειοκρατικά, νομικά με το σύνολο των δικηγόρων, αλλά και αν χρειαζόμασταν τότε εξωτερικούς δικηγόρους, ξεκινήσατε τις γιορτές και τα πανηγύρια και μια συνεννόηση με τους καταστηματάρχες της αγοράς από τους οποίους το μεγαλύτερο μέρος βρήκε χώρο να νοικιάσει έξω από τη δημοτική αγορά επειδή θα ξεκινούσε το έργο άμεσα. Σε σχέση με το ότι δεν κατατέθηκε ένσταση από την εταιρεία που αποκλείστηκε ξέρουμε όλοι για ποιο λόγο δεν κατατέθηκε. Γιατί η ίδια εταιρεία που αποκλείστηκε, είναι η ίδια που θα υλοποιήσει το έργο, αν το εγκρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο! Εμείς θέλουμε να βρεθεί λύση και να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Από την εισήγηση που διαβάσαμε προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, φαίνεται καθαρά, επειδή επικαλείται ο δήμος Χανίων λόγους δημοσίου συμφέροντος και οικονομικούς και σχεδόν καμία αναφορά δε γίνεται στο νομικό κομμάτι, φαίνεται ότι αποδέχεστε και εσείς πως υπήρξε νομική αστοχία. Αν λοιπόν το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφασίσει να συνεχίσει το έργο αυτό θα γίνει για λόγους δημοσίου συμφέροντος.  Αν απορριφθεί όμως το έργο περιμένουμε όχι μόνο να βρείτε λύσεις για την οικονομική αιμορραγία που έχετε δημιουργήσει με ευθύνη δική σας και της δημοτικής αρχής σε όλες τις επιχειρήσεις της αγοράς αλλά πρέπει να φτιάξετε και το πλάνο για να κρατηθεί ζωντανή η χρηματοδότηση μετά από μήνες ή ακόμα και ένα χρόνο από σήμερα και πώς θα ξαναγίνει η διαδικασία σωστά. Αναμένουμε τέλος να αναλάβετε και τις ευθύνες σας αν οδηγηθεί σε καταστροφή αυτη η διαδικασία. Δεν ακούσαμε από εσάς σήμερα τίποτα για ευθύνη.

Τάσος Βάμβουκας

Εύχομαι να έχουμε καλά νέα από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είναι δικαιολογημένη η αγωνία των καταστηματαρχών. Δε συμφωνώ με αυτό που είπε ο δήμαρχος ότι θα ξανακάναμε το ίδιο γιατί προφανώς κάτι πήγε στραβά στη διαδικασία και καλό είναι πάντα να κοιτάμε αυτοκριτικά κάποιες πλευρές. Δε σημαίνει ότι ό,τι γίνεται δε μας αφορά ενώ στην πραγματικότητα μας αφορά καθώς έχουμε την ευθύνη ενός μεγάλου και σημαντικού θέματος. Ας ευχηθούμε να μην έχουμε καθυστερήσεις και καλό θα ήταν να έχουμε πρώτες σκέψεις και για plan b.

Γιάννης Σαρρής

Είναι σημαντικό πολιτικό ζήτημα, δεν είναι μόνο οικονομικό και τεχνικό. Δεν το αντιμετωπίσαμε με αυτόν τον τρόπο κατά τη γνώμη μου. Υπάρχει πιθανότητα με την πολυνομία που υπάρχει να δημιουργηθούν εμπόδια σε ένα τέτοιο ζήτημα; Η απάντηση είναι προφανώς ναι. Ό,τι και να κάνει κάποιος δεν μπορεί να αποκλείσει μια τέτοια πιθανότητα μπορεί να την περιορίσει και κυρίως κ. Δήμαρχε πρέπει να τη μοιραστεί με το εκλεγμένο σώμα, το Δ.Σ. Νομίζουμε ότι τα κρίσιμα βήματα που μεσολάβησαν, πέρα από το γεγονός ότι έδειξαν ότι χρειάζεται μια εξειδικευμένη γνώση, σε κάποιο στάδιο θα έπρεπε να συζητηθεί και στο Δ.Σ. για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα. 

Νίκος Βουρλάκης

Αποδεικνύεται με τον πιο περίτρανο τρόπο το παράλογο της νομοθεσίας στα δημόσια έργα. Αυτές οι διαδικασίες δείχνουν και το κόσκινο που επιτρεπει μόνο στις μεγάλες εταιρείες να έχουν κύριο λόγο και άποψη στα μεγάλα έργα. Θα πρέπει όλοι οι ενοικιαστές είτε είναι μέσα στην αγορά είτε απέξω να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν. 

Ευτύχης Δαμιανάκης

Δε θα σταθώ στο αν έπρεπε να παραπέμψει στη νομική υπηρεσία το θέμα μετά από μια μειοψηφία που υπήρχε στην Επιτροπή. Η σοβαρότητα αυτού του έργου είναι ένα θέμα που πρέπει να μας έχει ενωμένους. Το ότι έβγαλε μια απόφαση το 5ο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου δε σημαίνει ότι είναι αλάνθαστη η κρίση, διότι κατά νόμον υπόκειται σε αίτηση ανάκλησης. Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Η νομική μου άποψη είναι ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί θετικά γιατί δεν πείστηκα από την επιχειρηματολογία του εισηγητή και της απόφασης του 5ου τμήματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook