Για έργα βιτρίνας στην πόλη των Χανίων και απουσία σχεδιασμού για τους περιαστικούς δήμους έκαναν λόγο δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης

“Φτωχό” χαρακτήρισαν οι δημοτικές παρατάξεις το τεχνικό πρόγραμμα που κατέθεσε ο δήμος Χανίων για το 2022, τονίζοντας ότι τα περισσότερα έργα επικεντρώνονται στην πόλη των Χανίων και όχι στους περιαστικούς δήμους.

Ο δήμαρχος Χανίων ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων ότι το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την αποκατάσταση των Νεωρίων που βρίσκεται ακόμα σε φάση προμελέτης, η αντικατάσταση του πλακόστρωτου στο ενετικό λιμάνι Χανίων που είναι στη φάση της μελέτης και η ανάπλαση των Ταμπακαριών που είναι σε αναμονή έγκρισης των τευχών δημοπράτησης. Στους περιαστικούς δήμους ανέφερε τη σύνταξη οικονομικού φακέλου του ποδηλατοδρόμιου στο Ακρωτήρι, είπε ότι θα γίνουν έργα αγροτικής οδοποιίας και ότι έχει γίνει ήδη προσπάθεια ηλεκτροφωτισμού.

Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων σχολίασαν ότι στο σύνολο το τεχνικό πρόγραμμα είναι φτωχό, καλύπτει μόνο ανάγκες βιτρίνας και θέτει σε δεύτερη μοίρα τους περιαστικούς δήμους.

Ο Γιώργος Τσαπάκος εκπροσωπώντας την παράταξη του Άρη Παπαδογιάννη, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός στο τεχνικό πρόγραμμα για έργα υποδομής στις περιαστικές περιοχές χαρακτηρίζοντάς το φτωχό και εκφράζοντας την ελπίδα να είναι το τελευταίο τεχνικό πρόγραμμα που συντάσσεται κατά αυτό τον τρόπο

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης δήλωσε ότι καταψηφίζει το πρόγραμμα το οποίο όπως είπε: “έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, όπως δεν υλοποιήθηκε και το προπέρσινο και το περσινό”.

Ο Τάσος Βάμβουκας νωρίτερα είχε αναφέρει ότι Νέα έργα περιλαμβάνονται μόνο ως προτεινόμενα και οι ίδιοι πόροι του δήμου που διατίθενται είναι για μια ακόμα χρονιά πάρα πολύ λίγοι.

Ο Γιάννης Σαρρής αναφέρθηκε στην έλλειψη κοινωνικής πολιτικής στο τεχνικό πρόγραμμα. Ο δήμαρχος του απάντησε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε στα μέσα του 2023 να έχει δημιουργηθεί ένας χώρος που θα περιλαμβάνει υπνωτήριο αστέγων, κοινωνικό εστιατόριο και κοινωνικό παντοπωλείο, του οποίου η χρηματοδότηση πρόκειται να είναι από το νέο ΣΒΑΑ. Ο κ. Σαρρής απαντώντας, είπε ότι αυτή η ανάγκη χρόνων και θα έπρεπε να βρίσκεται σε προτεραιότητα στο τεχνικό πρόγραμμα.

Ο Νίκος Βουρλάκης είπε ότι όλα γίνονται για τη βιτρίνα της πόλης. “Βλέπουμε να ασχολείστε με προτεραιότητες όπως τα Ταμπακαριά, το λιμάνι, την Αγορά. Δεν εναντιωνόμαστε στο να ομορφύνουν αυτές οι περιοχές, όχι όμως σε βάρος υποδομών και έργων ειδικά στους περιαστικούς δήμους, ούτε σε βάρος των αντιπλημμυρικών έργων που δεν υπάρχουν. Σε αυτή την έκθεση ιδεών παράλειψη είναι τα σχολικά κτίρια” ανέφερε.

Τέλος ο Σεραφείμ Ρίζος είπε ότι το τεχνικό πρόγραμμα έχει ταξικό πρόσημο και τόνισε: “Από τα 87 εκατ. περίπου τα 52 εκατ. αναφέρονται σε αναπλάσεις και δεν υπολογίζω σε αυτό τα Νεώρια. Μόλις τα 4,6 εκατ. αφορούν σε σχολεία.  Μόνο τα 2,2 εκατ. πηγαίνουν σε κοινωνικές δομές και συγκεκριμένα στο γηροκομείο. Τη μερίδα του λέοντος από τα 52 εκατ. την έχει το κέντρο της πόλης, το Κουμ Καπί, το ΚΤΕΛ, η Τζανακάκη, η Νεάρχου λες και η μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι η ανάπλαση της οδού Νεάρχου.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook