Αμετάβλητα θα παραμείνουν την επόμενη χρονιά τα δημοτικά τέλη στα Χανιά στις βασικές κατηγορίες, θα υπάρξουν ωστόσο αλλαγές στις κατηγορίες των μεγάλων βιοτεχνιών, των ξενοδοχείων και των beach bar

Αρχικά κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου Χανίων τονίστηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χανίων, Τάσο Αλόγλου, ότι ενώ αναμένονται αλλαγές στη διαχείριση των απορριμμάτων* που θα επιφέρουν αύξηση του κόστους διαχείρισης στους δήμους, ο δήμος Χανίων θα απορροφήσει την αύξηση αυτή καθώς ήδη έχει αυξημένα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη που προέρχονται από τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων τω ακινήτων των Χανίων (έγιναν παραπάνω από 25.000 δηλώσεις διόρθωσης και δηλώθηκαν περισσότερα από 750.000 νέα τ.μ.).

Ο δήμος ωστόσο αποφάσισε να κάνει τρεις αλλαγές στα δημοτικά τέλη που αφορούν σε τρεις κατηγορίες.

Μεγάλες βιοτεχνίες

Ως προς τις μεγάλες βιοτεχνίες άνω των 2.500 τ.μ., θυμίζουμε ότι μέχρι τα πρώτα 1000 τ.μ. ορίζεται κανονικό τέλος και από τα 1.000 μέχρι τα 6.000 τ.μ. υπάρχει έκπτωση 50% στο εμβαδόν και ανάλογα υπολογίζονται τα τέλη. Η κατηγορία αυτή διευρύνεται. Μέχρι σήμερα αφορούσε σε βιοτεχνίες μετάλλου. Τώρα συμπεριλαμβάνονται σε αυτές πλέον και βιοτεχνίες ξύλου, κατασκευών κλπ εκτός τροφίμων. Επίσης, η κατηγορία διευρύνεται και ως προς τα τ.μ. καθώς θα αφορά πλέον σε βιοτεχνίες άνω των 2.000 τ.μ. (μέχρι σήμερα αφορούσε χώρους άνω των 2.500 τ.μ.)

Μη στεγασμένοι ξενοδοχειακοί χώροι

Ως προς την επιβολή τελών στους ηλεκτροδοτούμενους ή μη, χώρους ξενοδοχειακών μονάδων που δεν είναι στεγασμένοι αναπτύσσουν όμως οικονομική δραστηριότητα, ο νόμος δίνει το δικαίωμα να επιβάλλεται δημοτικό τέλος ηλεκτροφωτισμού. Όπως ανέφερε ο κ. Αλόγλου “Είναι δύσκολο να ορίσουμε τους μη στεγασμένους χώρους ξενοδοχειακούς, ηλεκτροδοτούμενους ή μη που μπορεί να αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα και είναι δύσκολο να το ελέγξουμε. Δημιουργήσαμε μια βάση υπολογισμού τελών και ορίσαμε το τέλος σε μη στεγασμένους χώρους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το εμβαδόν της πισίνας του κάθε ξενοδοχείου, καθώς γύρω απο την πισίνα αναπτύσσεται συνήθως και η οικονομική δραστηριότητα.” Δηλ. θα ορίζεται το εμβαδόν της πισίνας και το τέλος που θα επιβάλλεται ανά τ.μ. επιφάνειας θα είναι ίσο με τον ισχύοντα συντελεστή για τους λοιπούς ξενοδοχειακούς χώρους σε κάθε δημοτική ενότητα. 

Beach bar

Αλλαγές θα υπάρξουν και ως προς τα ανοιχτά μπαρ στις παραλίες (beach bar). Οι επιχειρήσεις αυτές πληρώνουν τέλη μόνο για τον στεγασμένο χώρο, ενώ η κύρια δραστηριότητα αναπτύσσεται γύρω από τους στεγασμένους χώρους με τα ομπρελοκαθίσματα. “Αποφασίσαμε λοιπόν ότι στον χώρο που αναπτύσσεται η οικονομική δραστηριότητα, εκτός πάρκινγκ και αθλοπαιδιών, μόνο εκεί δηλαδή που αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες να επιβάλλουμε ενιαίο τέλος επί του συνολού στο 1,18 ευρώ ανά τ.μ.” ανέφερε ο κ. Αλόγλου.

*(υποχρεώνονται οι δήμοι βάσει νόμου να δημιουργήσουν “πράσινα σημεία”, να γίνει χωριστή συλλογή και ανακύκλωση στις σχολικές μονάδες, προετοιμασία για ανακύκλωση, αναβάθμιση της λειτουργίας των κέντρων διαλογής, θέσπιση συστημάτων “πληρώνω όσο πετάω” δηλ. όσο ρυπαίνει κάθε δημότης ανάλογα θα πληρώνει δημοτικά τέλη, επιβολή τέλους ταφής από το 2022 που είναι 20 ευρώ ο τόνος και το 2027 θα γίνει 75 ευρώ ο τόνος, αλλαγή κανόνων κοστολόγησης στους ΦΟΣΔΑ κλπ)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook