Ανέρχεται στα 122 εκατομμύρια ευρώ

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε απόψε στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2022 που ανέρχεται στα 122 εκ. ευρώ.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ανέφερε: “Στα τακτικά έσοδα ο προϋπολογισμός είναι γύρω στα 27 εκατ. ευρώ σε αντίθεση με τα έκτακτα έσοδα που είναι γύρω στα 18 εκατ. ευρώ (έκτακτες επιχορηγήσεις, επιχορηγήσεις επενδύσεων, πρόστιμα, προσαυξήσεις κλπ). Ο προϋπολογισμός για τα έσοδα παρελθόντων ετών κυμαίνεται γύρω στα 4 εκ. ευρώ και χρηματικό υπόλοιπο γύρω στα 20 εκ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών είναι περίπου 123 εκ. ευρώ στα έσοδα. Τα έξοδα είναι γύρω στα 39 εκατ. ευρώ που αφορούν αμοιβές, επενδύσεις γύρω στα 35 εκατ. ευρώ ενώ πληρωμές γύρω στα 50 εκατ.  Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος στα 122 εκ. ευρώ.”

Στις τοποθετήσεις οι επικεφαλής και εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων ανέφεραν:

Δημήτρης Λειψάκης εκπροσωπώντας την παράταξη του Άρη Παπαδογιάννη

Στα έσοδα υστερούμε διαχρονικά. Υπάρχει προσπάθεια να εισπραχθούν τα ανείσπρακτα. Ευθύνη βλέπουμε στον ρόλο της κάθε κυβέρνησης που δεν καλύπτει τις ανάγκες των δήμων. Είναι ευκαιρία για τους δήμους να ενισχύσουν πολιτισμό και αθλητισμό. 

Γρηγόρης Αρχοντάκης

Η εκτίμηση ενός προϋπολογισμού για το αν είναι πετυχημένος ή όχι γίνεται αντικειμενικά. Το πρώτο κριτήριο είναι ο απολογισμός. Είναι ο τρίτος προϋπολογισμός που καταθέτει η δημοτική αρχή. Αν δούμε τα απολογιστικά στοιχεία και του πρώτου και του δεύτερου, θα δούμε ότι οι αποκλίσεις ήταν τεράστιες. Το δεύτερο κριτήριο είναι αν ένας προϋπολογισμός είχε πολλές αναμορφώσεις. Και σε αυτή την περίπτωση οι αναμορφώσεις ήταν εξωφρενικά πολλές. Άρα η δημοτική αρχή απέτυχε στο να συντάξει έναν καλό προϋπολογισμό τα δυο προηγούμενα χρόνια. Επειδή βλέπουμε ότι ο προϋπολογισμός που φέρνει για ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο είναι λίγο πολύ το ίδιο, θεωρώ ότι και αυτός ο προϋπολογισμός δε θα είναι πετυχημένος και θα έχει πολύ μεγάλες αποκλίσεις. Παραμένει το πρόβλημα σε σχέση με τα έσοδα παρελθόντων ετών και εκεί αναγνωρίζω ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα η δημοτική αρχή, αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Εκεί που ευθύνεται απόλυτα η δημοτική αρχή είναι στο μεγάλο ταμειακό υπόλοιπο που έχει. Τέλος οι τροποποιήσεις που έγιναν φέτος, μου φάνηκαν πιο πολλές από κάθε άλλη χρονιά. Αυτό που αποτυπώνει ο φετινός προϋπολογισμός είναι το ίδιο που είδαμε και τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή καμιά ταύτιση με τα απολογιστικά στοιχεία. 

Γιάννης Σαρρής

Πρέπει να δούμε τι ευθύνες υπάρχουν και ποια η πρακτική παρατάξεων που ήταν στο τιμόνι του δήμου και δημιούργησαν προβλήματα. Υπάρχει όμως και ένα κεντρικό πολιτικό ζήτημα που νομιμοποιεί την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση, παραχωρούνται νέες αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς να δίνονται αντίστοιχα χρήματα και από την άλλη υπάρχει αυστηρός έλεγχος. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό που αγνοεί την κατάσταση ένδειας στην οποία οδηγούνται πολλά στρώματα του πληθυσμού των Χανίων.

Νίκος Βουρλάκης

Στον προϋπολογισμό του 2022 αποτυπώνονται οι πολιτικές επιλογές και προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Ούτε νέος είναι, ούτε με ιδιαιτερότητες. Αποτυπώνει τη λειτουργία ενός θεσμικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από τις κυβερνήσεις. Να επισημάνουμε ότι μια και οι αναπροσαρμογές αυτού το προϋπολογισμού, όπως και των προηγούμενων, θα είναι συνεχείς, είναι μια τυποποιημένη φόρμα, κομμένη και ραμμένη στην κυβερνητική πολιτική. Δε λαμβάνει υπόψιν μια σειρά από οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη που αφορά στην πλειοψηφία του χανιώτικου λαού. 

Σεραφείμ Ρίζος

Κάθε χρονιά έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και πάντα στο τέλος μας περισσεύουν λεφτά. Γιατί αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν στις ανάγκες του κόσμου; Είναι ένας προϋπολογισμός λιτότητας, περικοπών. Είναι ανισομερές το ποιοι πληρώνουν από τους πολίτες για τη λειτουργία του δήμου. Βασίζεται στη μείωση του μόνιμου προσωπικού. Θα περίμενε ο δήμος να λειτουργήσει ως μαλακό μαξιλάρι στην κατακόρυφη πτώση του βιωτικού επιπέδου κι όμως βλέπουμε να δείχνει πραγματική αδιαφορία. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook