«Ο στόχος μας ως Δημοτική Αρχή να αναπτύξουμε τον εθελοντισμό, συγκινεί και κινητοποιεί κάθε Χανιώτη και γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στον σκοπό αυτό. Θα συνεργαστούμε με όλους, ώστε να έχουμε αποτελέσματα που θα μας κάνουν δικαιολογημένα περήφανους, και μολονότι κάνουμε μόνο τα πρώτα μας βήματα, οι ενδείξεις είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες».

Αυτό επισήμανε ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 στο Δημαρχείο Χανίων, με την ευκαιρία της έναρξης του προγράμματος εκπαίδευσης εθελοντών του Δήμου Χανίων, την ερχόμενη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 27/2/2012 και στόχος είναι η ενημέρωση και κατάρτιση όλων όσων επιθυμούν να συμμετέχουν ανιδιοτελώς σε εθελοντικές δράσεις του Δήμου Χανίων.

Όπως τόνισε ο κ. Δήμαρχος, για τη Δημοτική Αρχή, ο Εθελοντισμός δεν είναι πολιτική διακήρυξη ή εξαγγελία από αυτούς που εκλέγονται για να ακούγονται όμορφα λόγια και να δημιουργούνται θετικές εντυπώσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Δεν είναι καν το μέτρο για να καλύψουμε πρόχειρα και βιαστικά ανάγκες που παρουσιάζονται ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης προσωπικού, και για να υποκαταστήσουμε το Κράτος ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι στόχος που η επίτευξή του θα αναβαθμίσει την Χανιώτικη Κοινωνία, καθώς αυτή θα χαρακτηρίζεται πια από όλα εκείνα τα ηθικά γνωρίσματα και θα διέπονται από αξίες που κάνουν τον άνθρωπο να ξεχωρίζει: την αγάπη για τον συνάνθρωπο, την ανιδιοτέλεια, την αλληλεγγύη, συμπλήρωσε ο κ. Σκουλάκης, ο οποίος καταλήγοντας επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η Δημοτική Αρχή θέτει ως προτεραιότητά της, την στήριξη και επέκταση των κοινωνικών και προνοιακών δομών.

Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Χανίων, αρμόδια σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας, Χρυσούλα Χατζηδάκη, σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να αναπτύξομε, να οργανώσομε και να συστηματοποιήσουμε την εθελοντική δράση στα Χανιά και για τον λόγο αυτό προβλέψαμε στον νέο Οργανισμό του Δήμου τη σύσταση ειδικού Γραφείου».

Όπως συμπλήρωσε, «έχουμε προσδιορίσει τους τομείς στους οποίους φιλοδοξούμε να απλώσουμε τη δράση μας και οι οποίοι είναι: Κοινωνική Αλληλεγγύη, Πρόνοια, Υγεία, Υπηρεσίες Αμεα, πολιτισμός, τουρισμός, περιβάλλον.

«Αυτό που μας δίνει ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση και μας γεμίζει με ελπίδα για το μέλλον είναι η επιθυμία συνεχώς περισσότερων εθελοντών να συμμετάσχουν στην ομάδα μας, καταθέτοντας όχι μόνο το χρόνο τους, αλλά και το μεράκι τους, τις γνώσεις, τις ικανότητες και κυρίως τη διάθεσή τους , να προσφέρουν για το κοινό όφελος», τόνισε η Αντιδήμαρχος Χανίων.

«Επειδή πιστεύομε ότι η οργάνωση αποτελεί βασικά προϋπόθεση της αποτελεσματικότητας, φροντίσαμε να δημιουργήσομε μια βάση δεδομένων με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους εθελοντές μας και να οργανώσομε επιμέρους ομάδες με σχετική αυτονομία, που θα μπορούν ταυτόχρονα να συνεργάζονται, όχι μόνο μεταξύ τους , αλλά και με φορείς , οργανώσεις, ή άλλες εξειδικευμένες , εθελοντικές ομάδες που δρουν στα Χανιά», είπε ακόμη η κα Χατζηδάκη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί αυτοτελώς από τις εθελοντικές ομάδες, άλλες στις οποίες έχει συμμετάσχει ο Δήμος καθώς και εκείνες που θα ξεκινήσουμε άμεσα και αφορούν:

1. Την εκδήλωση στις 5 Δεκεμβρίου, Ημέρα Εθελοντισμού, στο Δημοτικό Γηροκομείο με τη συμμετοχή μαθητών από το Μουσικό Γυμνάσιο. Παράλληλα, στο Δημαρχείο Χανίων θα λειτουργήσει έκθεση με κατασκευές και τα έσοδα που θα προκύψουν θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των ηλικιωμένων.

2. Στο ΚΑΑΜΕΑ (Κέντρο Παιδικής Μέριμνας), συνεργασία με υπευθύνους και κοινωνική υπηρεσία για υποστήριξη δράσεων στο κέντρο( ΗΥ, αθλητικές δραστηριότητες, και υποστήριξη των παιδιών σε δραστηριότητες εκτός σχολείου).

3. Σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής – εργαζόμενους – γονείς, σχεδιάζεται απασχόληση και προγράμματα για τα άτομα με Αναπηρία και υποστήριξη και συμβουλές για τους γονείς τους

4. Δράσεις προστασίας κι ανάδειξης χώρων φυσικού κι ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στις οποίες θα συνοδεύομε μαθητές-ΑΜΕΑ-ηλικιωμένους.

Τέλος, η Κοινωνική Λειτουργός του Δήμου Χανίων, Ελένη Κτενιαδάκη, έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011, επισημαίνοντας αφενός την ευρύτητα των θεμάτων και αφετέρου ότι μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για τους ενδιαφερόμενους, στα τηλέφωνα: 2821341790, 2821341626, 2821341620.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook