Συνάντηση στην Αντιπεριφέρεια Χανίων για τα προβλήματα με τις επιδοτήσεις και τους δασικούς χάρτες.

Μια ακόμη ευρεία σύσκεψη για τα «καυτά» προβλήματα του αγροτικού τομέα και ειδικά των κτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Στην διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις αναφορικά με το «κόψιμο» από τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ πολλών αγροτών εξαιτίας μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε τελευταία στιγμή και οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν ενστάσεις με άγνωστο το αν θα δικαιωθούν και πότε θα πληρωθούν.

Επίσης συζητήθηκε το θέμα με τους δασικούς χάρτες και τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα και ειδικά στην κτηνοτροφία και όλα αυτά σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής.

Το παρών έδωσαν ο Βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, εκπρόσωποι άλλων βουλευτών,  ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Μανούσακας,  ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος  Κουκιανάκης, οι αντιδήμαρχοι Χανίων Γ. Νικηφοράκης και Ν. Χαζιράκης, ο δήμαρχος Κισσάμου Γ. Μυλωνάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Πλατανιά Μ. Βουλγαράκης εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων καθώς και του Δασαρχείου Χανίων και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Απαιτείται μια πολιτική από την Ελλάδα και την Ευρωπαική Ένωση που θα επιτρέχει στην κτηνοτροφία να εξακολουθήσει να ασκείται, γιατί αυτή την στιγμή η κτηνοτροφία, ειδικά στην Κρήτη, είναι μια μη βιώσιμη δραστηριότητα, χωρίς τις επιδοτήσεις» τόνισε ο Βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης,.

Όπως ανέφερε παρά τις μικρές βελτιώσεις, η κατάσταση είναι δύσκολη στον πρωτογενή τομέα και ειδικά στην κτηνοτροφία, λόγω της αύξησης του κόστους, στις μεταφορές, στην ενέργεια, στις ζωοτροφές, σε συνδυασμό με τις σχετικά χαμηλές τιμές σε κρέας και γάλα.

Σεότι αφορά στο θέμα των δασικών χαρτών ο κ. Βολουδάκης ανέφερε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα λύσουν αρκετά από τα προβλήματα με σκοπό να καλυφθούν οι ιδιοκτήτες πρώην δασικών εκτάσεων οι οποίες εδώ και δεκαετίες εκχερσώθηκαν για λόγους που συνδέονται με την ελληνική οικονομία, όπως η επισιτιστική επάρκεια.

Το ίδιο ισχύει για τα βοσκοτόπια και την κυριότητα του δημοσίου στην Κρήτη, όπου πλέον η νομοθεσία δίνει την δυνατότητα στους πραγματικούς ιδιοκτήτες να κατοχυρώσουν την ιδιοκτησία τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων νομού Χανίων Γιάννης Βερυκάκης τόνισε πως η κτηνοτροφία αρχίζει και καταρρέει.

Όπως ανέφερε «τώρα έχουμε τα πρώτα δείγματα από τα καινούργια σφάγια, το γάλα είναι ήδη στην μείωση του 35-40%, υπάρχουν ακόμη κτηνοτρόφοι που δεν έχουν κατεβάσει από τις μαδάρες τα πρόβατα επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα να ταιστούνε.

Η ανησυχία των κτηνοτρόφων είναι πως όλοι εκείνοι που «κόπηκαν» από τις επιδοτήσεις λόγω της νέας ΚΥΑ θα πρέπει να καταθέσουν ενστάσεις στα τέλη του χρόνου και η πληρωμή τους είναι άγνωστο πότε θα γίνει εφόσον βέβαια δικαιωθούν.

Το ίδιο ισχύει και για τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες και τα βοσκοτόπια καθώς συνδέονται με τις επιδοτήσεις.

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής  επεσήμανε πως τα απροβλήματ όπου έχουν προκύψει για γεωργούς και κτηνοτρόφους στην Κρήτη είναι σύνθετα. Ένα αφορά στους δασικούς χάρτες και ένα άλλο στην αλλαγή της ΚΥΑ για τις επιδοτήσεις, ενώ αυτά σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των ζωοτροφών και γενικότερα στο κόστος παραγωγής δημιουργούν πρόβλημα επιβίωσης των παραγωγών. 

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook