Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια παροχής βοήθειας στα παιδιά και τις οικογένειες που χρήζουν στήριξης

Με δέσμευση την αποτελεσματική συνεργασία με σκοπό την ανάπτυξη ισχυρών και αξιόπιστων μηχανισμών άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις παιδιών σε κίνδυνο, υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας, ο Δήμαρχος Πλατανιά, κος Ιωάννης Μαλανδράκης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κος Κώστας Γιαννόπουλος, την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια παροχής βοήθειας στα παιδιά και τις οικογένειες που χρήζουν στήριξης, μέσω των δράσεων που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με σκοπό την ενίσχυση των διαδικασιών προαγωγής του βιοτικού επιπέδου και της υγείας των παιδιών, την ενίσχυση των διαδικασιών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης για θέματα παιδικής κακοποίησης – παραμέλησης, οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εξαφανίσεων, την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, αλληλεγγύης, προαγωγής υγείας και προστασίας των παιδιών.

Με σκοπό την υλοποίηση των ανωτέρω, ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση του Δήμου Πλατανιά το  προσωπικό του, καθώς και το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών του και συγκεκριμένα:

Πιο συγκεκριμένα θα υπάρχει:

 • Η υλοποίηση διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σε σχολεία α΄ βάθμιας και β΄ βάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο Πλατανιά, από εξειδικευμένους Ψυχολόγους, καθώς και τον «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας.
 • Οι  τρεις Γραμμές Βοήθειας, οι οποίες λειτουργούν καθημερινά 24 ώρες, στελεχώνονται από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και είναι διασυνδεδεμένες με τον Ευρωπαϊκό αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:
 1. Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
 2. Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
 3. Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111
 • Το πρόγραμμα Amber Alert Hellas για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί
 • Το πρόγραμμα Missing Alert Hellas για ενήλικες που έχουν εξαφανιστεί και διατρέχουν κίνδυνο.
 • Την Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» στην οποία συμμετέχουν πιστοποιημένοι διασώστες καθώς και εκπαιδευμένοι διασωστικοί σκύλοι.
 • Τα εξειδικευμένα οχήματα άμεσης επέμβασης και τα διασωστικά οχήματα.
 • Τα Ειδικά Μέσα (ΣμηΕΑ Drones, πλωτά μέσα).
 • Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παιδιών και νεογνών (Ασθενοφόρα) οι οποίες είναι ενταγμένες στο ΕΚΑΒ.
 • Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής για Παιδιά, εκ των οποίων δύο είναι Πολυϊατρεία.
 • Την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής Ιατρικής σε παιδιά όπως επίσης και την παροχή κοινωνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους.
 • Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, για κάθε παιδί και οικογένεια που βρίσκεται ή απειλείται να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας.
 • Την Υπηρεσία επιτόπιας παρέμβασης, από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους του Οργανισμού.
 • Την υλοποίηση εκπαιδεύσεων στα στελέχη του Δήμου, με σκοπό την ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού της στον επιχειρησιακό βραχίονά του Οργανισμού και συγκεκριμένα στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις εξαφανίσεις 116000 και της «Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής», σε περιπτώσεις ενεργοποίησης Amber Alert και Missing Alert.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού, κος Κώστας Γιαννόπουλος, εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία που ξεκινά με τον Δήμο Πλατανιά, έναν Δήμο, όπως είπε, ο οποίος έχει δείξει ουσιαστικά δείγματα γραφής στην  προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Μάλιστα, επεσήμανε ότι η ημερομηνία της υπογραφής της συνεργασίας αυτής συμπίπτει με τα είκοσι έξη χρόνια που έφυγε από τη ζωή ο γιος του, Ανδρέας  που ήταν στην ουσία ο ιδρυτής του Οργανισμού.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ Ιωάννης Μαλανδράκης  εξέφρασε  την ιδιαίτερη χαρά του, για την έναρξη της θεσμικής πλέον συνεργασίας με το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»  «που θα μας δώσει το δικαίωμα της παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών σε μια σειρά θεμάτων πρόληψεις αλλά και υποστήριξης σε ευαίσθητες κοινωνικές  ομάδες».

Παρόντες στην υπογραφή του Σύμφωνου Συνεργασία μεταξύ του Δήμου Πλατανιά και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ήταν  η  Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου κα Μαραγκουδάκη Χρυσάνθη, καθώς  παρόντες και οι εκπρόσωποι του Οργανισμού στα Χανιά κ. Νίκος Τριανταφύλλου(υπεύθυνος Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης Χανίων) και η κα Μαρίνα Δάμη (Κοινωνική Λειτουργός, Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης Χανίων) και ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου κ. Μάρκος Μαλανδράκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook