Στις 11 το πρωί ξεκινά η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος των 8 Μητρπολιτών Κρήτης.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες ανάδειξης του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, αφού σήμερα το πρωί, στις 11, είναι προγραμματισμένη η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος που θα αναδείξει το “Τριπρόσωπον” δηλαδή τους τρεις Μητροπολίτες Κρήτης που θα προταθούν, ώστε εις εξ αυτών να αποτελέσει τον νέο Αρχιεπίσκοπο, διάδοχο του Ειρηναίου.

Την τελική απόφαση θα λάβει, ως γνωστόν, το Οικομενικό Πατριαρχείο και ειδικότερα, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα λάβει τις αποφάσεις της, για το ζήτημα αυτό στην 1η Σύνοδο του νέου έτους, στις 11 Ιανουαρίου.

Σήμερα λοιπόν, για πρώτη φορά στην ιστορία, η Εκκλησία της Κρήτης καλείται να αναδείξει το “Τριπρόσωπο” στη συνοδική συνεδρία, στην οποία πρόεδρος θα είναι ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος.

Οι Μητροπολίτες Κρήτης που καλούνται να αναδείξου το “Τριπρόσωπο” είναι:

  1. Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων Ειρηναίος
  2. Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος
  3. Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας
  4. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος
  5. Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος
  6. Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός
  7. Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος
  8. Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος

Η διαδικασία

Όπως είχαμε γράψει στο Flashnews.gr, η διαδικασία εκλογής του “Τριπρόσωπου” έχει ως εξής: 

Κάθε ένας από τους 8 Μητροπολίτες Κρήτης έχει δικαίωμα να επιλέξει τρία ονόματα και μάλιστα υποχρεωτικα, δηλαδή όχι έως τρία, αλλά αποκλειστικά τρία. Φυσικά έχει δικαίωμα, το ένα όνομα που θα επιλέξει να είναι το δικό του. Σε περίπτωση που κάποιος Μητροπολίτης δεν βάλει τρία ονόματα, η ψήφος θεωρείται άκυρη! Μόλις εκλεγούν οι τρεις Μητροπολίτες από την Ιερά Σύνοδο, τα ονόματά τους, μέσω φυσικά της επίσημης διαδικασίας που απαιτείται, θα σταλούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο που θα λάβει την απόφαση για το “ποιος” θα είναι ο νέος Αρχιεπισκοπος. 

Η “νέα εποχή” στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης είναι “προ των πυλών” και εντός της ημέρας θα έχουμε και το τελικό αποτέλεσμα για το “Τριπρόσωπο” που θα αποσταλεί αυθημερόν στο Οικομενικό Πατριαρχείο.

Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου (12μελής)  για την περίοδο 01.09.2021 έως 28.02.2022 που θα κληθεί να επιλέξει και να αποφασίσει για το ποιος θα είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος είναι η εξής:

Γέρων Χαλκηδόνος κ. Ἐμμανουήλ
Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος
Μετρῶν καί Ἀθύρων κ. Δημήτριος
Ἀτλάντας κ. Ἀλέξιος
Προικοννήσου κ. Ἰωσήφ
Φιλαδελφείας κ. Μελίτων
Σεβαστείας κ. Σεραφείμ
Θυατείρων καί Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας
Σασίμων κ. Γεννάδιος
Κρήνης κ. Κύριλλος
Μπουένος Ἄϊρες κ. Ἰωσήφ
Ἀδριανουπόλεως κ. Ἀμφιλόχιος

Πρόεδρος της Συνόδου είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

Ο νέος πάντως Αρχιεπίσκοπος θα είναι ο 77ος στην ιστορία της Εκκλησίας της Κρήτης και θα είναι εκείνος που θα κληθεί να αντικαταστήσει τον Ειρηναίο, μετά από 15 χρόνια σημαντικότατου έργου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook