Λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι της Τρίτης η Αρχιεπισκοπή Κρήτης ανακοίνωσε το τριπρόσωπο ενώ ήδη ενημερώθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τελευταία ενημέρωση: 12:37

Στις 11.00 το πρωί ξεκίνησε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος που ανέδειξε το “Τριπρόσωπον” δηλαδή τους τρεις Μητροπολίτες Κρήτης που θα προταθούν, ώστε ένας εξ αυτών να αποτελέσει τον νέο Αρχιεπίσκοπο, διάδοχο του Ειρηναίου.

Οι ανακοινώσεις έγιναν στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης και το τριπρόσωπο που καταρτίστηκε για την αναπλήρωση της θέσης του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου αποτελείται από τους Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο, Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο και τον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμο. 

Συγκεκριμένα το ανακοινωθέν της Εκκλησίας Κρήτης αναφέρει:

«Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης ανακοινώνει στον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή Κρητικό Λαό ότι συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021, στο Ηράκλειο, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, Τοποτηρητού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, με μοναδικό θέμα την κατάρτιση του τριπροσώπου για την εκλογή Αρχιεπισκόπου Κρήτης, σύμφωνα με το 19ο άρθρο του Ν. 4149/1961 «Περί Καταστατικού Χάρτου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας», όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το 52ο άρθρο του Ν. 4310/2014 (Φ.Ε.Κ. 258/τ.Α’/8-12-2014).

Το τριπρόσωπο που προέκυψε, μετά από μυστική ψηφοφορία, αποτελείται από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο (με 7 ψήφους), Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο (με 7 ψήφους),  και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο (με 5 ψήφους).

Η Εκκλησία Κρήτης απέστειλε αυθημερόν το ως άνω Τριπρόσωπο στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τα περαιτέρω, και στη συνέχεια το γνωστοποίησε στην Ελληνική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Νόμο».

Ήδη η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης ενημέρωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Την τελική απόφαση θα λάβει, ως γνωστόν, το Οικομενικό Πατριαρχείο και ειδικότερα, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα λάβει τις αποφάσεις της, για το ζήτημα αυτό στην 1η Σύνοδο του νέου έτους, στις 11 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook