Ο ίδιος ο τάφος του Φαραώ δεν βρέθηκε ποτέ. Αντ’αυτού η μούμια του ανακαλύφθηκε το 1881 σε περιοχή του Λούξορ που είναι γνωστό πως αξιωματούχοι της 21ης Δυναστείας έκρυβαν μούμιες βασιλέων και ευγενών για να τις προστατεύσουν από τους ληστές

Αιγύπτιοι επιστήμονες αποκάλυψαν ψηφιακά τα μουμιοποιημένα λείψανα του Φαραώ Αμένωφι του Α, αποκαλύπτοντας εντυπωσιακές λεπτομέρειες για τη ζωή και το θάνατο του Αιγύπτιου βασιλιά, για πρώτη φορά μετά την ανακάλυψη της μούμιας, το 1881.

Στολισμένη με λουλούδια και μαγευτικό ξύλινο προσωπείο, η μούμια ήταν τόσο εύθρυπτη ώστε οι αρχαιολόγοι δεν τόλμησαν ποτέ να αποκαλύψουν προς μελέτη τα λείψανα. Κάπως έτσι, η μούμια έγινε η πρώτη Φαραώ που αν και βρέθηκε το 19ο αιώνα, δεν είχε ακόμη ανοιχθεί.

Με τη χρήση μη επεμβατικής ψηφιακής τεχνολογίας, όπως μεταδίδει το CNN, οι αιγύπτιοι επιστήμονες αξιοποίησαν την τρισδιάστατη τομογραφία, σκανάροντας τη μούμια ηλικίας 3.500 χρόνων και μελετώντας το περιεχόμενό της.

«Μέσω ψηφιακού ξετυλίγματος… της μούμιας και αφαιρώντας τα εικονικά στρώματα -τη μάσκα, τους επιδέσμους, την ίδια τη μούμια- καταφέραμε να μελετήσουμε με πρωτοφανή λεπτομέρεια αυτόν τον καλά διατηρημένο Φαραώ» εξηγεί η δρ Σαχάρ Σαλέεμ, καθηγήτρια ακτονολογίας στη σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου του Καΐρου και επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Medicine.

Τα θεαματικά ευρήματα

Η Σαλέεμ και οι συνάδελφοί της ανακάλυψαν πως ο Αμένωφις ήταν περίπου 35 χρόνων όταν πέθανε και είχε ύψος 1.69. Είχε κάνει περιτομή και είχε υγιή οδοντοστοιχία. Μέσα στα υφάσματα μουμιοποίησης βρέθηκαν περίπου 30 φυλαχτά και ένα χρυσό ζωνάρι.

«Ο Αμένωφις I φαίνεται πως έμοιαζε στον πατέρα του» προσθέτει η Σάλεεμ. Είχε στενό πηγούνι και μικρή μύτη, σγουρά μαλλιά και ελαφρώς πεταχτά δόντια της άνω σιαγόνας, αποκαλύπτει η ίδια.

Η ψηφιακή μελέτη των επιστημόνων δεν διαπίστωσε τραύματα ή κάποιου είδους παραμορφώσεις που να μαρτυρούν την αιτία θανάτου του. Όπως παραδέχεται η Σαλέεμ, το εγχείρημα ήταν ιδιαζόντως συναρπαστικό, «σα να ξετυλίγεις ένα δώρο».

Ο Αμένωφις κυβέρνησε την Αίγυπτο για περίπου 21 χρόνια, μεταξύ 1525 και 1504 π.Χ. Ήταν ο δεύτερος βασιλιάς της 18ης Δυναστείας και κατά τη διάρκεια της ήρεμης βασιλείας του χτίστηκαν πολλοί ναοί. 

Οι Αιγυπτιολόγοι γνωρίζουν από αποκρυπτογραφημένα κείμενα ιερογλυφικών πως ιερείς είχαν ξετυλίξει τη σορό του Αμένωφι τον 11ο π.Χ αιώνα -περίπου τέσσερις αιώνες μετά τη μουμιοποίησή του- προκειμένου να αποκαταστήσουν ζημιές που είχαν προκαλέσει συλητές του τάφου του. Διαπίστωσαν ακόμη πως η μούμια έφερε πλήθος μεταθανάτιων τραυμάτων που προκλήθηκαν πιθανότατα από τους διαρρήκτες του τάφου.

Ο ίδιος ο τάφος του Φαραώ δεν βρέθηκε ποτέ. Αντ’αυτού η μούμια του ανακαλύφθηκε το 1881 σε περιοχή του Λούξορ που είναι γνωστό πως αξιωματούχοι της 21ης Δυναστείας έκρυβαν μούμιες βασιλέων και ευγενών για να τις προστατεύσουν από τους ληστές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook