Αποκαλύψεις σχετικά με έρευνες που έχουν γίνει ή έχουν επιχειρηθεί να γίνουν νότια της Κρήτης με σκοπό την ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έκανε ο Η. Κονοφάγος, αντιπρόεδρος της εταιρίας Flow και πρώην στέλεχος των ΕΛΠΕ στον τομέα των ερευνών πετρελαίου/φυσικού αερίου τονίζοντας πως \”χρειάζονται πιο ανταγωνιστικά κίνητρα προς τις εταιρείες από τα αντίστοιχα της Κύπρου, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Λιβύης\”.

Ο κ. Κονοφάγος, που επιμένει στην ανάγκη διαμόρφωσης \”Ελληνικής Στρατηγικής Ενέργειας\” με αξιοποίηση της κυπριακής εμπειρίας, είχε αναφερθεί στο θέμα και πριν περίπου ένα μήνα σε ημερίδα που έγινε στα Χανιά, όπου είχε αναφερθεί μάλιστα σε συγκεκριμένα παραδείγματα σεισμικών ερευνών νότια της Κρήτης.

Έχουν γίνει ανεπίσημες έρευνες νότια της Κρήτης

Ο κ. Κονοφάγος αποκάλυψε ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης, ανεπίσημες επειδή δεν έχει καθοριστεί η ΑΟΖ της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες.

Έχουν γίνει πάνω από 30.000 χιλιόμετρα σεισμικών και πολλές εταιρίες έχουν αγοράσει τα δεδομένα.

Οι έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ έγιναν με άδεια της Αιγύπτου ενώ σε άλλη περίπτωση η Λιβύη είχε προκηρύξει διαγωνισμό για έρευνα σε θαλάσσια περιοχή που περιελάμβανε και τη Γαύδο, διαδικασία που σταμάτησε ύστερα από παρέμβαση της Ελλάδας.

Ο κ. Κονοφάγος ανέφερε ότι από τις έρευνες που έγιναν στη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης \”προέκυψαν πολύ μεγάλοι στόχοι πιθανών κοιτασμάτων, εξελισσόμενοι προς την περιοχή νότια της Κρήτης\”.

Οι νέες αυτές αποκαλύψεις του κ.Κονοφάγου έρχονται σε πλήρη συστοιχία με όσα είχε αναφέρει αναλυτικότερα από τα Χανιά και συγκεκριμένα για μελέτη που έχει αγοραστεί από την κοινοπραξία Sipetrol και OilSearch από το 2001

Η μελέτη που κίνησε το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας

Επί των συγκεκριμένων αδημοσίευτων ακόμα μελετών της μείζονος περιοχής νότια της Κρήτης αρκεί να αναφέρουμε ότι η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ (με αρμόδιο εκπρόσωπό τους τον κ. Κονοφάγο) σε κοινοπρακτική συνεργασία με τις εταιρείες Sipetrol της Χιλής και OilSearch της Αυστραλίας το 2001 άρχισαν διαπραγματεύσεις με την κρατική εταιρεία της Λιβύης N.O.C., με στόχο την απόκτηση ενός σημαντικού θαλάσσιου ερευνητικού οικοπέδου (Block 06), το οποίο βρισκόταν στον κόλπο της Σύρτης, σε απόσταση μόλις 100 χλμ. από τα νοτιοδυτικά θαλάσσια ανεπίσημα ακόμη σύνορα μεταξύ Λιβύης και Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο διαχειριστής της κοινοπραξίας Sipetrol εξασφάλισε όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία της περιοχής (γεωφυσικά, γεωτρητικά κ.λπ.) και παράλληλα
αγόρασε όλες τις επίσημες και ανεπίσημες μη αποκλειστικές θαλάσσιες σεισμικές καταγραφές που υπήρξαν μεταξύ Λιβύης και Κρήτης και τις μελέτησε συστηματικά .

Η μελέτη έδειξε ότι όλη η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της πόλης της Σύρτης και της Γαύδου ήταν εξαιρετικά πετρελαιοπιθανή και οι εντοπισθείσες ιζηματογενείς λεκάνες παρουσίαζαν σημαντικές γεωλογικές αναλογίες μεταξύ τους, όπου θα μπορούσαν να εντοπιστούν στο μέλλον σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η \”απάντηση\” της Λιβύης ήρθε στο τέλος του 2004 με νέο χάρτη παραχωρήσεων λιβυκών θαλάσσιων οικοπέδων προς υποψήφιους επενδυτές, οι οποίες περιείχαν μέσα σε αυτόν όλη τη Νότια Κρήτη, ακόμη και τη νήσο Γαύδο, χάρτης που επαναδημοσιεύθηκε και το 2006.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν σήμερα στην ελεύθερη αγορά αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα ανεπίσημων υποθαλάσσιων σεισμικών καταγραφών γύρω από την Κρήτη. Οι εταιρείες, είχε δηλώσει ο κ. Κονοφάγος, τις έχουν μελετήσει και γνωρίζουν πολύ καλά τις δυνατότητες που θα μπορούσαν να υπάρχουν μελλοντικά στη χώρα μας.

Εμείς εξακολουθούμε να τις αγνοούμε, ενώ όλα τα ιστορικά ερευνητικά δεδομένα νότια της Κρήτης, καθώς και πρόσφατες αξιολογήσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται σήμερα νότια της Κύπρου και στο Ισραήλ δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικές γεωλογικές αναλογίες και δυνατότητες παρόμοιων ανακαλύψεων κοιτασμάτων και στη χώρα μας, ιδιαίτερα νότια της Κρήτης.

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook