Πραγματοποιήθηκε ρίψη του σταυρού στο Παλιό Λιμάνι Χανίων- Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά χωρίς κοσμοσυρροή ο εορτασμός των Θεοφανείων στον Δήμο Χανίων

Τα μέτρα και η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον δημιούργησαν μια νέα πραγματικότητα παρά την ελπίδα αρκετού κόσμου να πραγματοποιηθεί φέτος η λαμπρή τελετή στο ενετικό λιμάνι, παρουσία πλήθους κόσμου και πολλών σκαφών, όπως γίνεται συνήθως.

Ωστόσο η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου σε συνεργασία με τις λοιπές αρχές, αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη επίσημη πομπή με προορισμό την προβλήτα του ενετικού λιμένα όπου γίνεται η ρίψη του Σταυρού παρουσία του κόσμου για να αποφευκτούν εικόνες συνωστισμού.

Η επίσημη τελετή ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης εντός της Μητροπόλεως  με τήρηση των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας και με περιορισμένων αριθμό πιστών. Όλοι οι παρευρισκόμενοι φορούσαν μάσκα και κρατούσαν τις απαραίτητες αποστάσεις. Ακόμη όλοι οι πιστοί πριν μπουν στον ναό επιδυκνυούν είτε το πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικό rapid test.

Την ίδια στιγμή μια μικρή δεξαμένη είχε στηθεί στον προάυλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού για να μπορούν οι πιστοί να παραλάβουν αγιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι και το 2021 που είχε εφαρμοστεί lockdown κατά την περίοδο των Χριστούγεννων και υπήρχαν οι γνωστές απαγορεύσεις συνωστισμού, ο αγιασμός είχε πραγματοποιηθεί εντός του Μητροπολιτικού Ναού με την παρουσία πολύ λίγων πιστών.

Επιπλέον, ούτε το 2020 εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας δεν είχε πραγματοποιηθεί η συνήθης λαμπρή τελετή για τον αγιασμό των υδάτων στο ενετικό λιμάνι των Χανίων. Ο αγιασμός είχε γίνει με επισημότητα μόνο εντός του Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, ενώ αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός , παρά τους θυελλώδεις βοριάδες, είχε μεταβεί σχεδόν μόνος του στο τμήμα του λιμένα μπροστά από το ΚΑΜ όπου και έριξε τον Σταυρό στην θάλασσα.

Ρίψη του Σταυρού στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων

Μετά την ολοκλήρωση της Δοξολογίας των Θεοφανείων στο Μητροπολιτικό Ναό των Χανίων ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός κατευθύνθηκε προς τον Παλιό Λιμάνι Χανίων για να ρίξει το σταυρό στα νερά του Λιμανιού. Φτάνοντας εκεί η πομπή που κατευθύνθηκε από τον Μητροπολιτικό Ναό και απαρτιζόταν από λιγοστά άτομα έριξε τον σταυρό στα ύδατα. Τρεις κολυμβητές βούτηξαν για να πιάσουν τον σταυρό. Ένας από αυτούς τα καταφέρνει λίγα λεπτά αργότερα. Ο κόσμος παρατηρούσε σε απόσταση ασφαλείας την ρίψη του σταυρού στα ύδατα του λιμανιού τηρώντας τις αποστάσεις όσο γινόταν.

Μάλιστα ο κολυμβητής που έπιασε τον σταυρό σε δηλώσεις που έκανε αναφέρει ότι βουτάει 22 χρόνια για να πιάσει το σταυρό και έχει κατορθώσει να τον πιάσει 16 φορές πρώτος και με τη φετινή 17 φορές.

Ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός στις δηλώσεις του ανέφερε πως ελπίζει η φετινή χρονιά να είναι η τελευταία που υπάρχουν περιορισμοί και του χρόνου ο εορτασμός των Θεοφανείων να πραγματοποιηθεί όπως γινόταν παλιότερα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook