Πολλές γυναίκες με ξηρή επιδερμίδα παρατηρούν ότι το πρόσωπό τους σχηματίζει ευκολότερα και πιο γρήγορα ρυτίδες συγκριτικά με εκείνες που έχουν μεικτό ή λιπαρό τύπο δέρματος.

Ας δούμε παρακάτω τι συμβαίνει ακριβώς.

Όταν μιλάμε για ρυτίδες σε κάθε περίπτωση εννοούμε τις πτυχώσεις που σχηματίζονται στην επιδερμίδα.

Οι ρυτίδες μπορεί να είναι βαθιές ή πιο επιφανειακές.

Ρυτίδες σχηματίζει το δέρμα σε πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας διαδικασίας.

Αφορά αλλοιώσεις στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.

Οι ρυτίδες έχουν σχέση με τη μείωση της παραγωγής κολλαγόνου που σταδιακά συμβαίνει λίγο μετά την ηλικία των είκοσι.

Ταυτόχρονα με αυτήν τη μείωση, με το πέρασμα της ηλικίας οι ρυθμοί του κυτταρικού μεταβολισμού μειώνονται επίσης.

Το δέρμα αρχίζει να χάνει την ελαστικότητά του και το υαλουρονικό οξύ που γεμίζει από μέσα τα κενά ανάμεσα στις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης μειώνεται κι αυτό.

Οι ινοβλάστες που αποτελούν το στήριγμα του δέρματος εξασθενούν και οι ρυτίδες κάνουν την εμφάνισή τους στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

Όλη αυτή τη σύνθετη διαδικασία επιταχύνουν και επιδεινώνουν οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία.

Εξάλλου γνωρίζουμε ότι η φωτογήρανση είναι μια βασική αιτία εμφάνισης ρυτίδων.

Όταν η επιδερμίδα παρουσιάζει έντονη ξηρότητα σημαίνει ότι ο επιδερμικός φραγμός της έχει με κάποιον τρόπο τραυματιστεί.

Ο επιδερμικός φραγμός, όπως λέει και το όνομα, είναι το φράγμα, η ασπίδα προστασίας της επιδερμίδας από τους εξωτερικούς παράγοντες.

Οι φυσικοί ενυδατικοί παράγοντες της επιδερμίδας που είναι το σμήγμα και τα λιπίδια βρίσκονται σε αυτήν την περίπτωση πολύ κάτω από τα φυσιολογικά τους επίπεδα.

Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση και η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, τα ακατάλληλα προϊόντα μακιγιάζ και η ελλιπής περιποίηση της επιδερμίδας, διαταράσσουν το υδρολιπιδικό φιλμ στην επιφάνεια του δέρματος.

Ξηρή επιδερμίδα και ρυτίδες – Η αλήθεια

Δεν ευθύνεται η ξηρότητα από μόνη της για την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων.

Απλώς συμβάλλει στο να δείχνουν πιο έντονες.

Αυτή η διαφορά μπορεί να φανεί μετά από μια συστηματική ενυδάτωση.

Μόλις ενυδατωθούμε, οι ρυτίδες μας μοιάζουν να εξαφανίζονται και η επιδερμίδα ανακτά προσωρινά τη χαμένη της σφριγηλότητα.

Σίγουρα όμως οι ρυτίδες δεν εξαφανίζονται για πάντα.

Απλώς δείχνουν λιγότερο έντονες.

Ξηρή επιδερμίδα με ρυτίδες – Αντιμετώπιση

Η καθημερινή αντηλιακή προστασία με εξειδικευμένα προϊόντα με υψηλό δείκτη προστασίας είναι η καθοριστική κίνηση για να καθυστερήσει η εμφάνιση νέων ρυτίδων.

Ανεξάρτητα από το αν η ενυδατική μας κρέμα μας παρέχει αντηλιακή προστασία, το αντηλιακό προσώπου είναι απαραίτητο όλο τον χρόνο.

Στη συνέχεια, καλλυντικά με ενυδατικούς παράγοντες, όπως η γλυκερίνη προσελκύουν το νερό και το συγκρατούν γύρω από τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας.

Θαυματουργή δράση κατά των ρυτίδων προσφέρουν και τα ρετινοειδή.

Τα προϊόντα με ρετινοειδή ή ρετινόλη ενεργοποιούν τους φυσικούς μηχανισμούς παραγωγής υαλουρονικού οξέος και κολλαγόνου.

Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα εφαρμογής, η επιδερμίδα ενισχύεται από μέσα και ο σχηματισμός ρυτίδων αναστέλλεται.

Τέλος, πολύ δυνατά στην αντιμετώπιση των ρυτίδων φαίνεται να είναι και τα αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αποτελούν τον βασικό λόγο για την πρόωρη εμφάνιση των ρυτίδων.

Τη λίστα των πιο δραστικών αντιοξειδωτικών ουσιών απαρτίζουν οι βιταμίνες Α, C, E, η ρεσβερατρόλη, το συνένζυμο Q10, οι πολυφαινόλες και το πράσινο τσάι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook