Μεγάλη ανησυχία επικρατεί από το πρωί στην εκπαιδευτική κοινότητα του νομού με τα κρούσματα που βρέθηκαν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Δεκάδες νέα κρούσματα δηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην σχολική κοινότητα του νομού Χανίων, τα οποία εντοπίστηκαν μέσα από το υποχρεωτικό τεστ που όφειλαν να κάνουν όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί για να επιστρέψουν στο σχολείο. Από τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που βρέθηκε το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώνεται η μεγάλη διασπορά του κορονοϊου στην κοινωνία των Χανίων. Άλλωστε καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών αλλά και λίγες μέρες νωρίτερα τα κρούσματα στα Χανιά είχαν πάρει ανοδική πορεία φτάνοντας πρωτόγνωρους αριθμούς.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το πρωί δηλώθηκαν συνολικά 321 νέα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του νομού Χανίων.

Ειδικότερα σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου δηλώθηκαν 22 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών και 14 νέα κρούσματα σε εκπαιδευτικούς. Επιπλέον υπήρχαν 3 νέα κρούσματα σε λοιπό προσωπικό που εργάζεται στα σχολεία. Τα κρούσματα αυτά εντοπίζονται σε  23 διαφορετικά σχολικά τμήματα. Ακόμη χθες Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022 είχε δηλωθεί 1 κρούσμα σε εκπαιδευτικό.

Σημειώνεται ότι στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία του νομού συνεχίζεται ακόμα η καταγραφή των κρουσμάτων και θα υπάρχει μια πιο πλήρης εικόνα στην αυριανή ενημέρωση.

Την ίδια στιγμή στα σχολικά τμήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανακοινώθηκαν για σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 236 νέα κρούσματα σε μαθητές και 45 νέα κρούσματα σε εκπαιδευτικούς. Τα κρούσματα αυτά εντοπίστηκαν σε 134 διαφορετικά τμήματα.

Υπενθυμίζεται ότι για να κλείσει τμήμα σχολείου (βάσει πρωτοκόλλου) πρέπει να έχει προσβληθεί το 50+1% των μαθητών του τμήματος

Τι ισχύει για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στην σχολική κοινότητα

Με βάση το νέο πρωτόκολλο που ισχύει στα σχολεία οι μαθητές την πρώτη βδομάδα που θα επιστρέψουν στο σχολείο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων θα προχωρήσουν στην διενεργεία τριών self test, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα προβλέπεται η διενέργεια 2 self test σε εβδομαδιαία βάση. Τα αποτέλεσματα των self test θα δηλώνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για πέντε ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα πέντε τεστ σε πέντε ημέρες.

Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο τρία self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί πέντε τεστ σε πέντε ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τρία self test δωρεάν την εβδομάδα. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.

Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού κρούσματος

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για πέντε ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από πέντε ημέρες, εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο υποχωρούν, και υπάρχει αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ (self ή radid), η απομόνωση θα παρατείνεται.

Εάν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για πέντε ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από πέντε ημέρες, εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα υποχωρούν, και με αρνητικό self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (radid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook