Τι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε

Η ψυχική μας υγεία τροφοδοτεί τη σωματική μας υγεία. Ένα παράδειγμα αυτής της σύνδεσης μυαλού-σώματος είναι ο τρόπος με τον οποίο το άγχος επηρεάζει το σώμα, ενώ ένα από τα μέρη του σώματος που επηρεάζονται από το άγχος είναι και το δέρμα μας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA), το άγχος μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική υγεία, την υγεία της καρδιάς, την υγεία του αναπνευστικού και το νευρικό μας σύστημα, μεταξύ πολλών άλλων περιοχών του σώματός μας.

Μακροπρόθεσμα, το συνεχές άγχος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διάφορα θέματα υγείας, μερικά από τα οποία περιλαμβάνουν ημικρανίες, υπέρταση, δυσλειτουργία του εντέρου και διαταραχές του ανοσοποιητικού.

Ακμή: Πώς το άγχος συμβάλλει στη δημιουργία της

Η ακμή αναπτύσσεται όταν μια συσσώρευση φυσικών ελαίων και νεκρών κυττάρων του δέρματος φράζει τους θύλακες των τριχών μας, αναφέρει η Mayo Clinic. Αυτό είναι που οδηγεί σε σπυράκια, λευκά στίγματα, μαύρα στίγματα, κόκκινα εξογκώματα ή συμπαγή επώδυνα εξογκώματα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Συχνά στο στήθος ή στο πάνω μέρος της πλάτης, η ακμή μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο πρόσωπο, ειδικά στα μάγουλα ή στο μέτωπο. Εκτός από τα φυσικά έλαια, η ακμή μπορεί, επίσης, να προκληθεί από βακτήρια και φλεγμονές.

Στρες και εξάρσεις ακμής

Αν και το άγχος δεν προκαλεί ακμή, μπορεί να οδηγήσει άτομα που είναι ήδη επιρρεπή σε αυτή να εμφανίσουν έξαρση, εξηγεί το WebMD. Η κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στο Νοτιοδυτικό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας, Lisa A. Garner, δηλώνει μάλιστα ότι «Όταν έχετε ήδη ακμή και βρίσκεστε σε μια αγχωτική κατάσταση, φαίνεται ότι η ακμή σας φουντώνει πραγματικά». Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology διαπίστωσε, μάλιστα, μέσω μιας μελέτης 144 φοιτητών στο Πανεπιστήμιο King Abdulaziz ότι η σοβαρότητα της ακμής συνδέεται στενά με τα επίπεδα στρες.

Οι ειδικοί στο WebMD εξηγούν, επίσης, ότι η ακμή μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω εάν οι άνθρωποι επιλέγουν το δέρμα τους ως απάντηση στο στρες. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι το άγχος δεν είναι η άμεση αιτία της ακμής, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διαχείριση του στρες δεν αποτελεί θεραπεία για την πάθηση του δέρματος. Αντίθετα, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο που θα είναι σε θέση να εξερευνήσει μαζί σας επιλογές θεραπείας, όπως συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά, ρετινοειδή, υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ή ορμονικές θεραπείες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook