Η κοινοπραξία ενημέρωσε την ΕΔΕΥ ότι δεν θα προχωρήσει ούτε τώρα σε σεισμικά

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης το 2019, είχε χρονικό περιθώριο η κοινοπραξία Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ να προχωρήσει στη διενέργεια σεισμικών ερευνών στα δύο οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης.

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, τελικώς η κοινοπραξία αποφάσισε να μην προχωρήσει ούτε αυτή την περίοδο, όπως ενημέρωσε επίσημα την ΕΔΕΥ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, η κοινοπραξία κατέθεσε στην ΕΔΕΥ το αναθεωρημένο workplan της, σύμφωνα με το οποίο δεν προβλέπεται για φέτος το χειμώνα η διενέργεια σεισμικών ερευνών. 

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Καθώς οι έρευνες γίνονται στο διάστημα Νοεμβρίου – Απριλίου προκειμένου να μη διαταράσσεται η αναπαραγωγή των θαλάσσιων θηλαστικών της περιοχής και με δεδομένο ότι το χρονικό παράθυρο για την κοινοπραξία κλείνει τον ερχόμενο Οκτώβριο, η απόφαση ισοδυναμεί με πρόωρο τέλος για τις έρευνες στην Κρήτη. 

Για να υπάρξει κάποια αλλαγή θα πρέπει είτε η κοινοπραξία να αναθεωρήσει το workplan, είτε η ΕΔΕΥ να δώσει χρονική παράταση στη συμβατική υποχρέωση. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα από την πλευρά της κοινοπραξίας. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η απόφαση της κοινοπραξίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, με δεδομένο το αρνητικό περιβάλλον που επικρατεί διεθνώς στην αγορά υδρογονθράκων και έχει οδηγήσει τις εταιρείες του κλάδου να επικεντρώνουν τις επενδύσεις τους σε πιο ώριμα και προχωρημένα project. Όπως για παράδειγμα έκανε πρόσφατα η Total, η οποία εξαγόρασε πεδία στο Ιράκ με σαφώς μικρότερο κόστος εξόρυξης. Εάν στο κλίμα που επικρατεί διεθνώς στην αγορά, προστεθούν και οι ελληνικές καθυστερήσεις ή ακόμη και το μάλλον αρνητικό κλίμα στην κυβέρνηση για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, είναι σαφές ότι τα περιθώρια για την κοινοπραξία ήταν εξαιρετικά στενά. 

Ας σημειωθεί επιπλέον ότι τρεις οικολογικές εταιρίες έχουν προσφύγει από το 2019 στο ΣτΕ κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις συγκεκριμένες περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβαλλόταν διαρκώς και η επόμενη εκδίκαση έχει οριστεί για τις 2 Φεβρουαρίου 2022. Πρόκειται βεβαίως για δικαστική υπόθεση που αφορά το ελληνικό δημόσιο και τις οικολογικές οργανώσεις, αλλά είναι προφανές ότι οι εταιρίες της κοινοπραξίας λαμβάνουν υπόψη και αυτή την παράμετρο.

Πάντως το διαφαινόμενο πάγωμα των ερευνών στην Κρήτη, δε φαίνεται να επηρεάζει τις αντίστοιχες δραστηριότητες των εταιρειών στην Κύπρο, οι οποίες συνεχίζονται κανονικά. Άλλωστε η Κύπρος προχώρησε τις διαδικασίες πολύ πιο γρήγορα από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν αποτελέσματα ερευνητικών γεωτρήσεων που πιστοποιούν την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων και περιορίζουν σημαντικά το ρίσκο των επενδύσεων. 

Τέλος σε ό,τι αφορά την Κρήτη αξίζει να αναφερθεί ότι τα δύο θαλάσσια οικόπεδα στα νότια και δυτικά του νησιού, εκτείνονται σε περίπου 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, όση δηλαδή είναι και η έκταση της Πελοποννήσου. Η ερευνητική φάση χωρίζεται σε τρία στάδια: τις γεωφυσικές μελέτες και την πρόσκτηση των δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στα δύο μπλοκ, τα τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα και τέλος την ερευνητική γεώτρηση σε βάθος 4 χιλιάδων μέτρων. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook