Το ελληνικό «κούρεμα» ζήλεψαν Ιρλανδία και Πορτογαλία, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης στην Αμερική και την Μ. Βρετανία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutche Welle, τα μέσα ενημέρωσης, κυρίως τηλεοπτικά, αναφέρουν ότι πονοκέφαλος για την κυβέρνηση Κάμερον είναι οι πρόσφατες, σχεδόν συντονισμένες κινήσεις, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας να πιέσουν για κούρεμα του χρέους τους, το οποίο παρά τα μέτρα λιτότητας, και στις δύο περιπτώσεις έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Επικαλούμενος το παράδειγμα της Ελλάδος, ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούμαν αποκάλυψε πως το Δουβλίνο προετοιμάζεται να ζητήσει κούρεμα του χρέους της χώρας του το οποίο με την σημερινή δυναμική του θα φθάσει το 2013 στο 115% του ΑΕΠ, δηλαδή ανάλογο με αυτό της Ιταλίας.

«Οι Ιρλανδοί έκαναν το χρέος τους στην επιχείρηση διάσωσης του ευρώ και το αποτέλεσμα ήταν να τιμωρηθούν. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιρλανδία δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές τουλάχιστον έως το 2020» δήλωσε ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών. Ανάλογη στάση προαναγγέλλεται ότι θα τηρήσει και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας όπου σε κλίμα κοινωνικής έντασης, εντός της εβδομάδος, κατατίθεται προς ψήφιση ο προϋπολογισμός.

Ο πρόεδρος Καβάκο Σίλβα έκανε σαφές στην Άγκελα Μέρκελ και στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως ο μόνος τρόπος να σωθεί η χώρα του είναι η απομείωση του χρέους στα επίπεδα της Ελλάδος.

Πηγή: 24h.gr