Ο δικαστής Αντονι Κέλι έδειξε πρόθεση να πάει η υπόθεση Τζόκοβιτς στο ομοσπονδιακό δικαστήριο

Έντονα πιέζουν οι δικηγόροι του Νόβακ Τζόκοβιτς τον δικαστή Αντονι Κέλι, να βγάλει ο ίδιος οριστική απόφαση για την βίζα του Σέρβου ως την Κυριακή. Οι δικηγόροι του τενίστα και ο νομικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης, βρίσκονται σε ακρόαση από το δικαστήριο της Μελβούρνης για τα διαδικαστικά, με τον Νόλε να ζητά μέσω των δικηγόρων του μία οριστική απόφαση άμεσα.

Όλη η διαδικασία γίνεται για να αποφασίσει ο δικαστής αν θα πάρει πάνω του την απόφαση ή θα την παραπέμψει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, κάτι που θέλει να αποφύγει η πλευρά του Σέρβου.

Τι ανέφερε ο δικαστής Κέλι

Ο δικαστής Κέλι ανέφερε προκαταβολικά ότι το δικαστήριο έκρινε δίκαια την υπόθεση αρχικά, με βάση τα λάθη της κυβέρνησης στα διαδικαστικά. Παρ’ όλα αυτά ζήτησε να συνεχιστεί η επικοινωνία με τις δύο πλευρές βλέποντας πως το θέμα δεν θα κλείσει.

Ο δικαστής τόνισε επίσης ότι το δικαστήριο μπορεί να είναι διατεθειμένο επίσης να δεχθεί την δέσμευση των μερών να καταθέσει και να επιδώσει ένορκη βεβαίωση η οποία παρουσιάζει ουσιαστικά έγγραφα το συντομότερο δυνατό.

Αναφέρθηκε στα έγγραφα που έχει για την απόφαση του Χοκ να ακυρώσει τη βίζα του Τζόκοβιτς, καθώς και μία κυβερνητική κατάθεση. Επίσης, παρουσίασε ένα έγγραφο με τίτλο «ευαίσθητα θέματα» το οποίο δεν ήθελε να διαβάσει.

Ο δικαστής άφησε να εννοηθεί ξεκάθαρα πως λόγω της φύσης της υπόθεσης, θα ήταν σωστό η υπόθεση να πάει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, σημειώνοντας πως έχει αυτό το δικαίωμα.

Επίσης, έδωσε διαταγή να μην απελαθεί ο Σέρβος ως τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα) ώστε να προετοιμαστούν οι δικηγόροι του για να καταθέσουν την αίτηση για ακροαματική διαδικασία.

Η θέση του δικηγόρου του Τζόκοβιτς

Ο Νίκολας Γουντ, δικηγόρος του Τζόκοβιτς, ζήτησε από το δικαστήριο ασφαλιστικά μέτρα που θα αποτρέπουν την απομάκρυνσή του από την χώρα. Ο δικαστής του ζήτησε γραπτή αίτηση την οποία θα πρέπει να κάνει το αργότερο ως τις 22:15 τοπική ώρα (13:15 Ελλάδος).

Ο δικηγόρος του Σέρβου τόνισε πως η πλευρά του θα έχει καταθέσει ως αύριο όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να προχωρήσει η διαδικασία και ζήτησε να κάνει το ίδιο ως τις 22:00 τοπική ώρα και η κυβέρνηση, ώστε να γίνει η ακρόαση την Κυριακή και να υπάρχει απόφαση την ίδια ημέρα.

Επεσήμανε ότι ο υπουργός λειτούργησε υπό πίεση λόγω των δημοσιευμάτων στη χώρα για να απελαθεί ο Σέρβος, αλλά και φοβούμενος ότι η δικαίωση του Τζόκοβιτς θα «ξεσηκώσει τους αντιεμβολιαστές» στη χώρα.

Ο Γουντ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υπουργό Μετανάστευσης πως εσκεμμένα καθυστέρησε την απόφασή της ως σήμερα το απόγευμα, 4 μέρες μετά την πρώτη απόφαση, καθώς και ότι το σκεπτικό της απόφασής του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σκεπτικό που χρησιμοποίησαν οι αρχές κατά την κράτησή του την πρώτη φορά.

Ακόμη, πίεσε να βγει η απόφαση από τον ίδιο τον δικαστή Κέλι και να μην παραπεμφθεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, καθώς αυτό θα είναι χρονοβόρο και ο πελάτης του θα χάσει την ευκαιρία να αγωνιστεί στο Australian Open.

Είπε επίσης πως ο Τζόκοβιτς δεν αποτελεί απειλή για να μολυνθούν οι Αυστραλοί πολίτες επειδή είναι ανεμβολίαστος και γιατί δεν νοσεί αυτή τη περίοδο και γιατί δεν έρχεται σε επαφή μαζί τους. Σημείωσε ότι σέβεται τη νομοθεσία και επέμεινε πως υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που δεν κάνει το εμβόλιο, αλλά και πως δεν έχει καμία λογική η αιτιολογία πως η παραμονή του Νόλε στη χώρα θα προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα.

Τι ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημείωσε πως η απόφαση που έχει παρθεί είναι να μην βρεθεί σε περιορισμό στο ξενοδοχείο παράτυπων μεταναστών σήμερα, αλλά αυτό θα γίνει αύριο μετά το τέλος της διαδικασίας στο υπουργείο Μετανάστευσης.

Τόνισε πως μετά την επίσκεψή του στο Μεταναστεύσεων, θα «συνοδευτεί» στο ξενοδοχείο κράτησης και δεν θα του επιτραπεί να βγει από εκεί μέσα, παρά μόνο για να βρεθεί με τους δικηγόρους του την Κυριακή για την ακροαματική διαδικασία.

Σημείωσε πως αν αύριο δεν παρουσιαστεί ο ίδιος στο Μεταναστεύσεων, τότε θα απελαθεί με το πέρας του χρόνου που θα έχει διαθέσιμο (4μ.μ. τοπική).

Η διαδικασία συνεχίζεται…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook