Την Τετάρτη 13 Γενάρη, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηρακλείου πραγματοποίησαν παρέμβαση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου για να διεκδικήσουν την λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας των φοιτητών μπροστά στην εξεταστική αλλά και τους όρους όπου θα διεξαχθεί.

Μπροστά στα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων ο Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης ενημέρωσαν τους φοιτητές ότι η εξεταστική θα διεξαχθεί δια ζώσης και δεσμεύτηκαν ότι θα πάρουν μέτρα ώστε κανένας φοιτητής που νοσήσει  δεν θα  αποκλειστεί από την εξεταστική διαδικασία, με μέτρο της διπλής εξεταστικής. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν και γενικές κατευθυντήριες γραμμές προς τα Τμήματα και τους καθηγητές για τον τρόπο εξέτασης του εκάστοτε μαθήματος.

Ωστόσο, οι φοιτητές δεν πήραν σαφείς απαντήσεις ως προς τα ζητήματα της αποσυμφόρησης των αμφιθεάτρων και αιθουσών, την αξιοποίηση δηλαδή όλων των απαραίτητων χώρων που διαθέτει το  Πανεπιστήμιο στις υπηρεσίες των φοιτητών, όπως το αμφιθέατρο Νίκος Πετρίδης. Ακόμα, στα ζητήματα του μαζικού καθημερινού δωρεάν ελέγχου με rapid test και της μεταφοράς των φοιτητών από και προς το Πανεπιστήμιο με την χρήση λεωφορείων όπου την άφησε στην ατομική ευθύνη του κάθε φοιτήτη, χρησιμοποιώντας ως μέτρο την «ανοσία αγέλης».

Χωρίς διενέργεια rapid test, χωρίς πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ, χωρίς αραίωση τμημάτων, χωρίς αξιοποίηση επιπλέον υποδομών!  Αυτό δεν είναι εξεταστική αλλά κορονοπάρτυ! Νοσούντες που δεν το γνωρίζουν (αφού οι εμβολιασμένοι δεν κάνουν τεστ), ασυμπτωματικοί νοσούντες(οι οποίοι την 6η μέρα βγαίνουν από καραντίνα παρότι είναι ακόμα θετικοί και μεταδίδουν τον ιό), υπό διερεύνηση κρούσματα, ευπαθείς ομάδες όλοι μαζί στο ίδιο αμφιθέατρο!!! 

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για την εξεταστική είναι εγκληματική για τις σπουδές και την υγεία μας! Ουσιαστικά μας βάζει να διαλέξουμε ανάμεσα στο αν θα κολλήσουμε κορονοϊό ή αν θα χάσουμε την εξεταστική!!

Διεκδικούμε:

  • Δωρεάν, επαναλαμβανόμενα rapid test για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, το εκπαιδευτικό προσωπικό σε κάθε Ίδρυμα από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. 
  • Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξεταστική! Να οριστεί διπλή εξεταστική για όλους τους φοιτητές με δυνατότητα αξιοποίησης όλων των μεθόδων εξέτασης (δια ζώσης με αραίωση τμημάτων, τηλεματικά, απαλλακτικές εργασίες). Εμβόλιμη εξεταστική για τους επί πτυχίω.
  • Να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ από και προς τις σχολές. Να σπάσει η γραμμή ΠΑΓΝΗ-Πανεπιστημίου.
  • Αξιοποίηση όλων των χώρων του Πανεπιστημίου για την αποτροπή της συμφόρησης σε αίθουσες και αμφιθέατρα(πχ Μανασάκη, Νίκος Πετρίδης)
  • Εξασφάλιση μαγνητοσκόπησης των διαλέξεων και αναπλήρωση εργαστηρίων καθώς και δυνατότητα εναλλακτικών ημερομηνιών ή τηλεματικής εξέτασης για τους φοιτητές που νοσούν.
  • Να καταργηθεί η απαράδεκτη απόφαση που ακυρώνει τις διδακτικές ώρες που πραγματοποιήθηκαν τηλεματικά.
  • Να χορηγούνται δωρεάν οι ειδικές μάσκες που απαιτούνται.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των Ιδρυμάτων, να γίνουν μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.
  • Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook