Με ανακοίνωσή του ο τέως δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Σφακίων, Ιωάννης Ζερβός, επικρίνει τη δημοτική αρχή που δεν πραγματοποιεί δημοτικά συμβούλια δια ζώσης, που δεν ανέφερε το όνομά του στις ευχαριστίες που απηύθυνε σε όσους συνέβαλαν στο έργο του αλσυλλίου της χώρας Σφακίων και υποστηρίζει ότι υπάρχει καθυστέρηση υλοποίησης σε χρηματοδοτούμενα ώριμα έργα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Ζερβού:

“Είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε αντικειμενικά τους δημότες μας για τον τρόπο λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε περαιτέρω την θεσμική και λειτουργική απαξίωση αλλά ούτε και την παραπληροφόρηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της. Για τους ανωτέρω προβληματισμούς έχουμε ενημερώσει κατ’ επανάληψη την Δημοτική Αρχή, χωρίς αποτέλεσμα, αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Ξεκινώντας, αναφέρω την μη λειτουργία δια ζώσης οποιουδήποτε θεσμικού οργάνου του Δήμου Σφακίων επί δεκαοκτώ συνεχόμενους μήνες, παρά το γεγονός ότι το ζητάμε επανειλημμένα, έχοντας υποδείξει χώρους που τηρούν τις προϋποθέσεις προστασίας του COVID-19. Πώς η Δημοτική Αρχή ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει στα Σφακιά κατάλληλος χώρος για οποιαδήποτε συνεδρίαση την στιγμή που ο Δήμαρχος συμμετέχει δια ζώσης όταν πηγαίνει σε περιφερειακά συμβούλια και συναντήσεις; Πώς το ισχυρίζεται όταν την Κυριακή 16/01/2022, κι όχι την Τρίτη , όπως ατυχώς είχε ανακοινωθεί, θα λάβει χώρα, αναγκαστικά, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου, ειδική συνεδρίαση για την εκλογή προεδρείου και μελών της Ο.Ε.;

Αν και έχουμε παρακολουθήσει το προηγούμενο διάστημα εκδηλώσεις και φιλοξενίες με πολυπληθή παρουσία στον τόπο μας, το μόνο που δεν μπορεί να υλοποιηθεί είναι η δια ζώσης λειτουργία των ολιγομελών οργάνων του Δήμου Σφακίων. Είμαστε, πλέον, απολύτως βέβαιοι ότι ο μοναδικός λόγος αποφυγής λειτουργίας των θεσμικών οργάνων του Δήμου, είναι η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να αποκλείσει οποιοδήποτε διάλογο, οποιαδήποτε δημιουργική πρόταση, αντικειμενική ενημέρωση και διαφανή διαδικασία. Βολεύονται, έτσι, να μην λογοδοτούν για τις ενέργειες τους αλλά ακόμα περισσότερο να οικειοποιούνται το σύνολο των έργων, που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή αναφορά στην παρακαταθήκη που παρέλαβαν. Ακόμα γίνεται προσπάθεια απόκρυψης έως και υπονόμευσης των έργων και, γενικότερα, των αποτελεσμάτων της προηγούμενης περιόδου.

Χαρακτηριστικά αναφέρω τα δύο τελευταία Δ.Τ του Δήμου που αφορούν το αλσύλλιο της Χώρας Σφακίων, στα οποία ο Δήμαρχος δηλώνει ότι ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα, έχοντας, όμως, επιλεκτική μνήμη. Παρέβλεψε τις δικές μου, άμεσες, ενέργειες και συγκεκριμένα την μετάβαση μου στην Αθήνα στις 08/03/19, τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών όσο και στο Υποδομών, όπου δρομολογήθηκαν οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Εκεί, συμφωνήθηκε η ανάληψη, από το Υπουργείο Υποδομών, της ανάθεσης μελέτης αποκατάστασης του αλσυλλίου σε εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο. Το γραφείο αυτό είχε, επίσης, αναλάβει την μελέτη στα Τέμπη Λάρισας και έτσι γνωρίζαμε ότι θα είχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ζητήθηκε, ακόμα, να υπάρχει τεχνική επίβλεψη από το αρμόδιο υπουργείο. Μετά από αιτήματα του Δήμου Σφακίων υπήρξε επίσκεψη και αυτοψία κλιμακίων πολιτικών μηχανικών του ΙΓΜΕ την 01/03/19 αλλά και του υπουργείου Υποδομών την 14/03/19. Όλες οι σχετικές ενέργειες που έγιναν υπάρχουν στα Δ.Τ., που είναι δημοσιευμένα στην σελίδα του δήμου Σφακίων και στην αλληλογραφία.

Οι συνεχείς προσπάθειες ενισχύθηκαν με τη συνδρομή του Παύλου Πολάκη, ο οποίος έφερε στα Σφακιά, την ίδια περίοδο, τον υπουργό Υποδομών. Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε κεντρικό θέμα αποτέλεσε το αλσύλλιο. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ενεργειών υπήρξε η αρχική έγκριση χρηματοδότησης ύψους 1.300.000 στις 27/06/19, εκ των οποίων οι 600.000 για τις άμεσες παρεμβάσεις στο χώρο του αλσυλλίου. Τα χρήματα αυτά η Δημοτική αρχή επιχείρησε να τα αξιοποιήσει-όπως συνηθίζει-ρουσφετολογικά σε άλλες ενέργειες, κίνηση που δεν υλοποιήθηκε λόγω της δικής μας αντίδρασης. Είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι και η σημερινή χρηματοδότηση οφείλεται και στις ενέργειες που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι, ουσιαστικά, για πρώτη φορά, Δημοτική Αρχή οραματίστηκε και υλοποίησε ανάθεση μελέτης για το σύνολο των παρεμβάσεων στο χώρο του αλσυλλίου, με την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε στις 06/07/18, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Δήμου Σφακίων και της περιφέρειας Κρήτης, που χρηματοδότησε την παραπάνω μελέτη. Η μελέτη καθυστέρησε να παραλειφθεί λόγω των νέων δεδομένων που έφερε η θεομηνία του ‘19 αλλά και λόγω της αδράνειας της σημερινής Δημοτικής Αρχής που είχε ως αποτέλεσμα ο Δήμος Σφακίων να στερηθεί χρηματοδοτικών εργαλείων και ευκαιριών για την υλοποίηση των έργων.

Ο Δήμαρχος Σφακίων, όμως, Μανούσος Χιωτάκης ξέχασε σκοπίμως να αναφέρει ότι όταν γινόταν αυτές οι ενέργειες ο ίδιος, αν και μέλος του ΔΣ, απουσίαζε από κάθε προσπάθεια που τώρα οικειοποιείται. Ενώ καλώς έκανε αναφορά σε όλους όσοι συνέβαλαν, δεν συμπεριέλαβε τον τέως Δήμαρχο και τον Παύλο Πολάκη που συμμετείχαν στην όλη προσπάθεια. Εμείς χαιρόμαστε σε κάθε περίπτωση που υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στο δήμο μας, στηρίζουμε τη Δημοτική Αρχή στην προσπάθεια της, όμως δεν δεχόμαστε τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε την απεμπόληση, την υπονόμευση ή την μεγάλη καθυστέρηση λόγω ανεπάρκειας ή αδράνειας της παρακαταθήκης που είχαμε παραδώσει εγγράφως στην Δημοτική Αρχή. Μας προβληματίζει η μη διασφάλιση  της είσπραξης των θεσμοθετημένων  ανταποδοτικών τελών(τέλη ύδρευσης, τέλη αποχέτευσης, λατομικά τέλη, τέλη παρεπιδημούντων) που για πρώτη φορά υλοποίησε στο σύνολο τους η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Είναι ανεπίτρεπτο ωριμα χρηματοδοτημένα έργα, όπως αναπλάσεις,οδοποιίες και υδρεύσεις, να μην εκτελούνται μέχρι σήμερα, και μελέτες να καθυστερούν στην ολοκλήρωση τους. Παρατηρείται, επιπλέον, μεγάλη καθυστέρηση στην αξιοποίηση εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων για την απόκτηση αναγκαίων υλικοτεχνικών μέσων, όπως μηχανημάτων έργων και φορτηγού. Δεν υλοποιήθηκαν εγκεκριμένες θέσεις που είχαν συμπεριληφθεί στο οργανόγραμμα του Δήμου, για πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, απαραίτητου για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Στα πλαίσια αυτά, θα παρεμβαίνουμε ενημερώνοντας αντικειμενικά σε όλες τις περιπτώσεις.Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την μη υλοποίηση έργων σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή και την χρηματοδότηση όπως συμβαίνει σήμερα στα Σφακιά αλλά και την πολιτική των ρουσφετιών που που ακολουθείται από την δημοτική αρχή.

Ο Δήμαρχος, παρά το ότι γνωρίζει για την δωρεά οικοπέδου που είχε γίνει στο δήμο Σφακίων κι ενώ όλα αυτά τα χρόνια συμμετέχει σε θέσεις ευθύνης κι αφού έλαβε γνώση με αλλεπάλληλες τηλεφωνικές και έγγραφες ενημερώσεις, αρνήθηκε να δώσει εξουσιοδότηση στο δικηγόρου. Ο δικηγόρος υπερασπίζεται από το 2012, για λογαριασμό του Δήμου, την καταπάτηση δημοτικού ακινήτου από ιδιώτη στην Τ. Κ Σκαλωτής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μη συζήτηση της υπόθεσης.

Το γεγονός ότι ενώ έχουμε εγγράφως ζητήσει ενημερώσεις για συγκεκριμένα θέματα και ενώ έχουμε αιτηθεί να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη με τον απαιτούμενο αριθμό δημοτικών συμβούλων αυτά δεν έχουν υλοποιηθεί, καταδεικνύοντας, έτσι, την θεσμική απαξίωση και λειτουργία του Δήμου Σφακίων.Κάνουν ξεκάθαρη την αδιαφορία της σημερινής Δημοτικής Αρχής για θέματα που προβληματίζουν τους δημότες μας, όπως σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών, απογραφή πληθυσμού, που είναι και κριτήριο χρηματοδότησης και λειτουργίας του Δήμου.

Στα πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου θα είμαστε δυναμικά παρόντες σε κάθε περίπτωση. Οι ανωτέρω θέσεις εκφράζουν το σύνολο των αιρετών συμβούλων και στελεχών της παράταξης.

Ιωάννης Ζερβός τέως Δήμαρχος και επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Σφακίων.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook